رویداد۲۴ سعید شمس: فیضالله عربسرخی فعال سیاسی اصلاحطلب در گفتوگو با رویداد۲۴ میگوید: در بحث سیاست خارجی محور رفتارها باید تامین منافع و مصالح ملی باشد. اما وقتی از توافقات دو یا چندجانبه صحبت میکنیم، مساله منافع همه طرفهای درگیر مطرح میشود که معمولا براساس توازن قدرت موجود مباحث نهایی میشود. یعنی تصور اینکه ما به تمامی اهداف و منافع مد نظر خود دست پیدا کنیم یا بالعکس سایر طرفهای قرداد منافع کامل داشته باشند، عملی بهنظر نمیرسد.
او میگوید: تلاش برای حداکثر کردن منافع، کاملا منطقی و بهجا است. اما پرهیز از توافق بهدلیل عدم تحقق همه انتظارات در عرصه بینالمللی معقول نیست که در بحث برجام هم همین قاعده برقرار است.
این فعال سیاسی اصلاح طلب میگوید: بهنظر من امضای برجام بهطور کلی در چارچوب منافع ما شکل گرفته و تلاش برای رفع عیوب آن هم پذیرفتنی است. اما این حجم از اتلاف وقت بهزیان ایران است. توجه کنیم حل مشکلات کشور نیازمند منابعی است که بهدلیل تحریمها از آنها محروم هستیم و هرروز امکانات بیشتری را از دست میدهیم. پس میتوان نتیجهگیری کرد که کوتاه کردن زمان توافق بهنفع ایران است.
او در ادامه در پاسخ بهاین سوال که «تندروهای داخلی در تعلل در مسیر توافق چقدر سهم دارند» گفت: بدون شک طیفهای مختلف موجود در کشور و حتی در کشورهای طرف گفتوگو بر روند مذاکرات هستهای اثرگذار هستند. اسرائیل و کشورهای منطقه هم بر این روندها موثرند. لذا نیروهایی که با ارائه اطلاعات غلط یا تحلیلهای غلط بر روندهای موجود اثرگذار هستند را نمیتوان نادیده گرفت.
عربسرخی میگوید: نیروهایی که در پی آتش زدن یا پاره کردن برجام بودند یا برجام را پدیدهای هزینهساز ارزیابی میکردند، امروز بیکار ننشستهاند و با ارتباط با کانونهای قدرت و هم با انتشار اطلاعات و تحلیلهای غلط سعی در تخریب برجام و فضای اجتماعی مرتبط به موضوع دارند. این عملیات عینا در آمریکا و اسراییل هم کمابیش ادامه دارد. پس می توان گفت، تندروهای ایران با مخالفان آمریکایی و اسرائیلی برجام همصدا هستند.
بیشتر بخوانید: جو بایدن چگونه به ایدههای نتانیاهو بازگشت؟
عربسرخی با اشاره به پیامدهای تاخیر یا منتفیشدن برجام افزود: ایران امروز تحت تحریمهایی قرار دارد که بهوسیله آن هم امر توسعه در کشور را عملا متوقف یا بسیار کند کرده و هم امر معیشت مردم را با مشکلات فراوان همراه کرده است. کافی است به این نکته توجه کنیم که عراق در یکسال گذشته ۱۱۰ میلیارد دلار از صادرات نفت درآمد داشته و ما درآمد بسیار جزیی از این محل داشتهایم که این باعث کند شدن چرخهای اقتصاد شده است و حتی در برخی عرصهها باعث توقف شده است چون حتی اگر برجام برای دورهای کوتاه هم برقرار شود، بازهم میتواند دارای منافع باشد، البته در سطحی محدودتر.
او درباره توانایی و درایت تیم مذاکرهکننده ایران توضیح داد: تیمی که اکنون مامور به مذاکره است، در مقایسه با تیم مذاکرهکننده قبلی از تجربه و دانش بسیار محدودتری برخوردار است. یعنی حتما تیم ظریف از ظرفیتهای بسیار بالاتری در کار خود برخوردار بودند. بهطوریکه رفتارهای عمومی آنها نیز این واقعیت را بهخوبی نشان میداد. اما مشکل اصلی امروز سیاستهایی است که مذاکرات فعلی بر آن بنا شده است. سیاستگذاری ما بر انتظاراتی تعریف شده که بعضا قابل تحقق نیست. یعنی باید بپذیریم در مذاکره نوعی داد و ستد حاکم است. یعنی اگر چیزی میخواهیم باید چیزی بدهیم. باید این را بدانیم، نگاه یکسویه به مذاکرات در عرصه بینالملل راه بهجایی نمیبرد.
عضو سازمان مجاهدین انقلاب میگوید: عدم گفتوگوی مستقیم ایران با آمریکا ریشه در نگرش سرسختانه به این کشور دارد. علاوه بر اینکه مشکلات تکنیکی ایجاد میکند، اساسا هم مفید نیست و از یک رویکرد اشتباه برآمده است. همچنین باید در نظر بگیریم، اساسا هیچ مذاکرهای به معنی تفاهم یا حتی سازش نیست. در واقع اشراف بر مصادیق منافع و مصالح ملی و دفاع معقول و متکی بر ظرفیتها و تواناییهاست که تکلیف نتیجه مذاکره را مشخص میکند.
عرب سرخی در پایان گفت: از بنیاد رویکرد موجود را هم نامطلوب وهم عامل کندی مذاکرات و هم سختتر شدن نتیجهگیری و تامین منافع کشور میدانم.