رویداد۲۴ مراحل تقسیم ارث مادری یکی از مواردی است که سوالات بسیاری در مورد آن پرسیده میشود. انحصار وراثت و تقسیم ارث همواره یکی از مهمترین مباحث حقوقی است. یکی از سؤالاتی که وکلا و کارشناسان حقوقی همیشه با آن مواجه هستند، نحوه تقسیم ارث مادری است.
این مراحل به شرح زیر است:
در مرحله اول، وراث متوفی یا وکیل ایشان باید اقدام به اخذ گواهی فوت از ثبتاحوال نماید. اخذ گواهی فوت هم میتواند بهصورت حضوری و هم بهصورت آنلاین صورت پذیرد.
در این مرحله، وکیل یا یکی از وراث متوفی با دردستداشتن مدارک هویتی سایر وراث، گواهی فوت و نیز دو شاهد بهمنظور اخذ استشهادیه به شورای حل اختلاف محل زندگی مراجعه میکنند.
همچنین در این مرحله ورثه اقدام به ثبت دادخواست صدور گواهی انحصار وراثت مینمایند و ضمن محاسبه مالیاتبرارث مادر متوفی خویش، برگه مالیاتی دریافت میکنند. نهایتاً وراث باید در جلسهای که دادگاه بهمنظور صدور گواهی انحصار وراثت برگزار میکند، حاضر شوند تا گواهی مزبور صادر گردد.
پس از طی مراحل انحصار وراثت، ورثه میتوانند اموال باقیمانده متوفی را میان خود تقسیم نمایند. نکته قابلتوجه در خصوص تقسیم ارث مادر این است که انحصار وراثت مادر و تقسیم ارث باقیمانده از او هیچگونه تفاوتی با تقسیم ارث سایر افراد ندارد.
این تصور که پس از فوت مادر، تقسیم ارث او میان فرزندان دختر و پسر بهصورت مساوی انجام میپذیرد، کاملاً اشتباه است. به عبارت بهتر، چه متوفی مادر باشد و چه پدر، درهرحال پسر دوبرابر دختر ارث میبرد.
بنابراین، چنانچه مادری فوت نماید و فرزند دختر و پسر داشته باشد، میزان سهمالارث او برای فرزندان دختر و پسر یکسان نخواهد بود.
مقررات قانون مدنی شرایطی را برای تقسیم ارث بیان مینماید. مطابق این شرایط، اگر مادری فوت نماید و ورثه او منحصر به یک یا چند فرزند باشد، مراحل تقسیم ارث به شرح زیر است:
منبع: مجله دلتا