رویداد۲۴ به نظر میرسد جنس رشد شاخص کل در روندی که از ابتدای اسفندماه آغاز شده است کمی متفاوت از قبل است. از ابتدای اسفندماه در پنج روز معاملاتی شاخص کل بورس تهران ۱۶.۵۲ درصد رشد کرده است. پیشتر هنگامی که چند روز متوالی بازار با گامهای بلند رشد میکرد، در روزهای بعدی معمولا با افزایش عرضهها و رنگ سرخ نقشه بازار مواجه میشدیم.
این بار، اما پس از رشد نزدیک به ۵ درصدی شاخص کل در معاملات روز شنبه، جریان معاملات روز یکشنبه نیز کام سهامداران را شیرین کرد و ۶۵ هزار و ۵۰۲ واحد دیگر معادل ۳.۷۷ درصد به ارتفاع خود افزود و توانست کانال ۱.۸ میلیونی را نیز فتح کند.
در سوی دیگر بازار جایی که شاخص هموزن نمایی از سهام متوسط و کوچک بازار را به نمایش میگذارد وضعیت مطلوب سهامداران این دست شرکتها بود. شاخص کل هموزن همسو با نماگر اصلی تالار شیشهای، اما با قدرت کمتری حرکت کرد و در پایان ساعات معاملاتی، تابلو معاملات خبر از رشد ۲.۰۴ درصدی شاخص یاد شده میداد.
با این رشد نماگر هموزن بازار از سقف قبلی خود که در اولین روز بهمن ماه سال جاری در محدوده ۵۲۸ هزار واحدی تشکیل داده بود عبور کرد و در ارتفاع ۵۳۶ هزار واحدی ایستاد. لازم به ذکر است سقف تاریخی شاخص هموزن محدوده ۵۳۷ هزار و ۱۹۸ واحد است جایی که آخرین بار ۱۹ مرداد سال ۹۹ و پیش از ریزش تاریخی در آن قرار گرفته بود.
گفتنی است در جریان دادوستدهای روز یکشنبه در سطحهای بالاتر از این مقدار نیز قرار گرفت، اما فشار عرضهها در فاز دوم بازار اجازه رد شدن به نماگر هموزن را ندادند. بسیاری از کارشناسان علت رشد کمتر نمادهای متوسط و کوچک بازار را نسبت به نمادهای شاخصساز را درگیری شاخص هموزن با سقف تاریخی خود میدانند.
بیشتر بخوانید: آغاز فروش خودروهای وارداتی / چگونگی ثبت نام در سامانه
ارزش معاملات خرد که شامل سهام و حقتقدمها میشود در جریان معاملات روز یکشنبه در آستانه ۱۳ هزار میلیارد تومان قرار گرفت که نشانه بسیار خوبی از استحکام روند صعودی حال حاضر در بازار است. همچنین حجم معاملات نیز در پایان روز یکشنبه به بیش از ۲۸ میلیارد برگه سهم رسید که با افزایش محسوسی نسبت به روز گذشته همراه بود.
نکته منفی بازار این روز، اما خروج پول حقیقیها از بازار سهام در معاملات دومین روز هفته بود. بررسی آمار مالکیت افراد حقیقی نشان از آن دارد که ۳۰۶ میلیارد تومان پول حقیقیها از بازار سهام خارج شد. نکته امیدوار کننده، اما این است که در همین حین ۸۶۴ میلیارد از صندوقهای درآمد ثابت خارج شده است که میتوان پویایی حال حاضر معاملات را به این خاطر تعبیر کرد.
کارشناسان اذعان دارند که روند صعودی آغاز شده از ابتدای اسفندماه، به علت تحرکات شدید اسکناس آمریکایی و آزادسازی نرخ مبادلات ارزی شرکتهای بورسی با حذف نرخ ثابت دلار نیما است. رشد افسار گسیخته دلار روز یکشنبه نیز ادامه داشت و افزایش لحظهای قیمتها منجر به فتح کانال جدید شد. با این حال به یکباره قیمت دلار کاهشی شد و تا میانه کانال قبلی عقب نشست.
اصلاح دلار و همچنین نیاز بازار سهام به تنفس و کمی دست به دست شدن سهام میان سهامدارانی که قصد شناسایی سود دارند و خریداران، مهمترین دلایلی است که میتوان انتظار تعادل را از معاملات بازار دوشنبه داشت.
کارشناسان عقیده دارند در مقاطعی که رشد تندوتیزی برای بازار اتفاق میافتد، بسیاری از افراد اقدام به شناسایی سود میکنند. این نکته میتواند در بازار فردا عاملی برای فشار فروش در نظر گرفته شود. از سوی دیگر، اما حرکت اصلاحی دلار میتواند موقتا موجب توقف رشد پیوسته بازار سرمایه شود. از این جهت انتظار میرود با بازار بسیار متعادلتری نسبت به بازار دو روز ابتدایی هفته مواجه باشیم.