صفحه نخست

سیاسی

جامعه و فرهنگ

اقتصادی

ورزشی

گوناگون

عکس

تاریخ

فیلم

صفحات داخلی

چهارشنبه ۱۷ اسفند ۱۴۰۱ - 2023 March 08
کد خبر: ۳۳۲۱
تاریخ انتشار: ۰۸:۵۷ - ۲۹ دی ۱۳۹۴
فارن پالسی بررسی کرد

آغاز عصر نوین تنش زدایی میان ایران-آمریکا

ارتباط شخصی جان کری و محمدجواد ظریف مسیر تبادل زندانیان را هموار کرد اما بزرگترین آزمون هنوز از راه نرسیده است.
رویداد24- ارتباط شخصی جان کری و محمدجواد ظریف مسیر تبادل زندانیان را هموار کرد اما بزرگترین آزمون هنوز از راه نرسیده است.

به گزارش گروه بین الملل رویداد24 به نقل از فارن پالسی، آزادی پنج زندانی آمریکایی در ایران طی هفته گذشته بیانگر سطح بی سابقه همکاری دیپلماتیک میان دو کشوری است که مدت مدیدی با هم درگیر بوده اند و این مسئله احتمال وسوسه انگیز آغاز عصر نوین تنش زدایی ایران-آمریکا را افزایش می دهد.

گشایش دیپلماتیک میان تهران و واشنگتن پس از سال ها مذاکرات فشرده میان دیپلمات های ارشد دو طرف شکل گرفت و سال گذشته منجر به توافق هسته ای شد که لغو تحریم های ایران در ازای محدودیت های هسته ای جمهوری اسلامی را به دنبال داشت.

شاید نزدیکترین روابطه میان جان کری، وزیر خارجه آمریکا و همتای ایرانی اش محمدجواد ظریف شکل گرفته باشد. مدت طولانی است که دولت اوباما تاکید می کند توافق با تهران محدود به برنامه هسته ای این کشور است و اختلافات قدیمی میان دو کشور در مورد مسائلی مانند حمایت ایران از بشار اسد، رئیس جمهور سوریه حل نشده است. اما توافق هفته گذشته که منجر به آزادی زندانیان آمریکایی در ازای آزادی هفت ایرانی نشان داد که دو کشور به واقع در جبهه های مختلف در حال کار بوده اند. این توافق تنها پند روز پس از آن عمومی شد که گفتگوی ظریف و کری آزادی 10 ملوان آمریکایی را کمتر از 24 ساعت ممکن کرد.

دیپلمات شماره یک آمریکا بیش از هر وزیر خارجه دیگری با ظریف یا همانطور که خودش خطاب می کند جواد، نشست های دو جانبه داشته است. زمانیکه مذاکرات در مورد توافق هسته ای –و پس از آن تبادل زندانیان- به بن بست خورد، ظریف که سال های بسیاری را صرف تحصیل در آمریکا کرده و انگلیسی را کاملا روان صحبت می کند و کری شخصا مداخله کردند.

نتیجه اینکه با وجود عدم برخورداری دو کشور از سفارتخانه در پایتخت های طرف مقابل، ایران و آمریکا امروز در حال تقویت روابط دیپلماتیکی هستند که در روزهای اخیر به خوبی به نمایش گذاشته شده است.

یکی از مقامات ارشد دولت آمریکا روز یکشنبه به خبرنگاران گفت: «اگر این کانال های دیپلماتیک با ایرانیان طی دو یا سه سال گذشته شکل نگرفته بود، بسیار محتمل بود که ملوانان آمریکایی که در آب های ایران دستگیر شدند، تا به امروز نیز در ایران بازداشت بودند.»

هنوز زود است که بفهمیم آیا این روابط دیپلماتیک میان ایران و آمریکا بیانگر یک عصر تازه از تنش زدایی است که پس از کنار رفتن روسای جمهوری دو کشور از قدرت نیز تداوم خواهد داشت یا اینکه مقامات دیگری که جانشین ظریف و کری می شوند فاقد روابط شخصی هستند یا خیر.

با این حال آزمون مهم دیپلماسی میان ایران و آمریکا در مذاکرات بین المللی که برای پایان دادن به بحران چهارساله در سوریه آغاز شده، خواهد بود. این مذاکرات احتمالا از هفته آینده در ژنو ازسر گرفته می شود.

کاخ سفید تاکید کرده که انتظار ندارد در نتیجه توافق هسته ای روی تحولات داخلی ایران یا پایان دشمنی چند دهه ای با جمهوری اسلامی حساب نمی کند اما مقامات این کشور اعلام کرده اند که اگر ایران خواهان حرکت در یک مسیر جدید با تقابل کمتر باشد، درها به روی آن باز است.


نظرات شما