رویداد۲۴ به گزارش خبرنگار ایلنا، رافائل گروسی در نشست خبری مشترک با محمد اسلامی رئیس سازمان انرژی اتمی کشورمان گفت: خوشحالم که بار دیگر در ایران هستم. در این دیدار مهم آماده هستیم کار را به پیش ببریم. دیشب جلسهای با نخبگان ایرانی برگزار کردم که بسیار تأثیرگذار بود و همچنین دور اول گفتگوهای ما برگزار شد.
وی افزود: دو مسأله مهم هستند و توقعات بسیار بالا است و این توقعات در سطح جهان در خصوص کار مشترک ما وجود دارد. باید شفافسازی کنیم و تضمینهای ایران را دریافت کنیم.
مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی ادامه داد: بخش دوم در خصوص همکاریهای فنی و علمی دو طرف است و قرار است رویدادی که بصورت سنتی و ملی برگزار شده یک شخصیت بینالمللی پیدا کند و صحبت کردیم چگونه این رویداد جنبه بینالمللی پیدا کند.
گروسی در پاسخ به این سوال که براساس قوانین آژانس هرگونه تهدید علیه تاسیسات هستهای هر کشوری تخطی از قوانین بینالمللی محسوب میشود، اما شما هیچگاه تهدیدهای رژیم صهیونسیتی علیه تاسیسات ایران را محکوم نکردید، گفت: ما اینجا باید دو موضوع را از هم تفکیک کنیم؛ اشاره به حمله به نیروگاههای اتمی امروز رایج شده و آن مربوط به موضوع اوکراین است که باعث میشوند اپیزودهایی با یاد ما بیاید. در واقع طی کنفرانسهای عمومی آژانس این موارد محکوم شده است؛ بنابراین هرگونه اقدام نظامی علیه تاسیسات هستهای کاملا غیرقانونی است.
وی در پاسخ به این سوال که آیا این سفرتان موفقیتآمیز میدانید، گفت: حضور در اینجا همیشه برای من رضایتبخش است و البته بحث ما رضایت نه که ضرورت است. وقفه میان دو سفر من طولانی شده بود، اما مسائلی وجود دارد که باید در خصوص آنها صحبت کنیم. همکاران ما همچنان در حال گفتگو هستند. در پایان روز میتوانم نظر نهایی خودم را اعلام کنم. با این حال باید بگویم فضای همکاری و کاری و صداقت میان ما وجود دارد.
گروسی در پاسخ به این سوال که آیا برنامهای دارید که در چارچوب جهان عاری از سلاح هستهای از تاسیسات اسراییل هم مانند ایران بازدید داشته باشید، گفت: این سوالی است که بصورت مکرر در سفرهایم به ایران و خاورمیانه میشنوم. مسأله این است که بازرسیهای آژانس برپایه توافقات قانونی است و ایران عضوی از NPT است، در نتیجه افکار عمومی ایران باید بدانند که توقعاتی که از ایران داریم بر پایه همین توافقات است. من را مقصر ندانید و من به عنوان مدیرکل آژانس تعیین نمیکنم از کجا باید بازرسی شود، اسراییل عضو NPT نیست. البته با آنها توافقات جداگانهای داریم.
وی در پاسخ به این سوال که بارها پیش آمده که موضوعات فیمابین ایران و آژانس به رسانهها درز پیدا کرده است، آیا اقدامی برای جلوگیری از این اقدام صورت نمیگیرد، گفت: هر بار از شنیدن درز اخبار آژانس به بیرون عصبانی و ناامید میشوم و این اتفاقی نیست که از آن راضی باشم، اما نمیتوانم به عنوان مدیرکل بر همه اعضا نظارت داشته باشم. این موضوع البته نشان میدهد که باید مکالمه و گفتوگوی مستقیم داشته باشیم و اجازه انتشار شایعات را ندهیم.
گروسی در پاسخ به سوالی در مورد در مورد مذاکرات و تضمین در مورد عدم استفاده از آژانس به عنوان ابزار سیاسی گفت: مذاکرات احیای برجام در دستور کار است و ادامه خواهد داشت و قرار است به توافق خوبی برسیم که کمک کننده احیای برجام است. ابزار سیاسی شدن آژانس از نظر من صحبت مضحکی است.
وی در پاسخ به سوالی در مورد فشارها از سوی اسرائیل و سایر کشورها درباره بررسی پرونده هستهای ایران یادآور شد: طبیعی است کشورها از نفوذ خود استفاده ببرند. مهم و ضروری است ایران و آژانس ارتباط مستقیمتر داشته باشند تا کشورهای دیگر اجازه تاثیرگذاری نداشته باشند.
محمد اسلامی نیز در این نشست گفت: دیدار اخیر آقای گروسی پیامآور برقراری ارتباطات کاری بین آژانس و سازمان انرژی اتمی ایران است. برای ما مهم است ارتباطات اعتمادآفرین باشد و با پرهیز از نفوذ عناصر با نیت برهم زدن روابط، تعامل پابرجا داشته باشیم؛ بنابراین در قالب گفتگوهای دوجانبه صحبتها انجام شده و اطمینان دارم تاثیرگذار خواهد بود.
اسلامی عنوان کرد: حضور جمعیت زیاد بانوان دانشمند ایرانی در صنعت هستهای کشورمان موجب شگفت زده شدن آقای گروسی شد.
وی ادامه داد: روز گذشته توافق کردیم که کنفرانس سیام هستهای دانشگاه شهید بهشتی بصورت بینالمللی برگزار شود.
اسلامی در پاسخ به این سوال که اگر قطعنامه جدیدی در شورای حکام صادر شود اقدام ایران چه خواهد بود، گفت: اگر قرار باشد قطعنامهای صادر شود مراجع ذیربط تصمیم میگیرند و ما هم بر همان مبنا عمل میکنیم. ما طبق آنچه در چارچوب پادمان است، عمل کردهایم.
وی گفت: اجازه نمیدهیم عناصر، عوامل و اقداماتی؛ انطباق با ضوابط بین ایران و آژانس را زیر سوال ببرد و موجب عدم اطمینان شود.
اسلامی در خصوص اینکه آیا توافقی درباره مسائل پادمانی و بیانیه مشترک خواهیم داشت، گفت: در گزارش آقای گروسی شناسایی ذره ۸۴ درصد آماده بود نه غنیسازی ۸۴ درصد. در مخازنی که تولید در آن ذخیره میشود، غنای بالای ۶۰ درصد وجود نداشت و لذا این ابهام حل و فصل شده است. درباره سه مکان، الگویی را در سفرم به آژانس با گروسی توافق کرده بودیم همان را دنبال می کنیم. اینها ادامه دارد و در قالب یک الگوی تعاملی آن را به سمت حلوفصل میبریم و الان همکاران در حال گفتوگو هستند.
اسلامی در پاسخ به سوالی در مورد اینکه فشارهایی از سوی اسرائیل و برخی دیگر از کشورها که همواره پرونده هستهای ایران را از مسیر درست و حرفهای و حقوقی دور کرده و با توجه به توضیحات ایران درباره بندهای مورد اختلاف، آیا میتوان امیدوار بود که این فشارهای سیاسی بر نشست آتی شورای حکام تاثیر نگذارد، گفت: سوال مهمی بود که آقای گروسی هم الان به آن اشاره کردند. سه کشور اروپایی به صورت ویژه و کسانی که با آنها همکاری میکنند روی تعهدات برجامی تمرکز میکنند. تعهدات برجامی به طور مشخص صفحه مقابل دارد که تعهدات طرف مقابل است. آنها نمیتوانند وقتی به تعهداتشان عمل نمیکند به ما و آژانس فشار بیاورند که ما به تعهداتمان عمل کنیم.به همین دلیل برای گامهای اطمینانبخش ما با آقای گروسی این تفاهم را کردیم که ما در چارچوب پادمان روابطمان را تنظیم میکنیم. این موجب میشود که مادامی که آنها به تعهداتشان برنگشتند آژانس از عملکرد ما اطمینان خاطر داشته باشد و موجب بیان مغایرت و یا عدم انطباق نشود این نکته حائز اهمیتی است که مورد توافق ما قرار گرفت.