صفحه نخست

سیاسی

جامعه و فرهنگ

اقتصادی

ورزشی

گوناگون

عکس

تاریخ

فیلم

صفحات داخلی

دوشنبه ۲۲ اسفند ۱۴۰۱ - 2023 March 13
کد خبر: ۳۳۲۶۹۳
تاریخ انتشار: ۰۹:۰۶ - ۲۰ اسفند ۱۴۰۱
تعداد نظرات: ۱۶ نظر

توافق ایران و سعودی چه تاثیری بر برجام می‌گذارد؟/ دو سال مذاکره‌ برای بازگشت به توافق دولت اصلاحات

حمید ابوطالبی، در واکنش به توافق ایران و عربستان نوشت: ‏بازگشت به عقلانیّتِ دوران اصلاحات واعتدال، و برقراری رابطه باعربستان اگرچه دیرهنگام، ولی بسیار خوشحال کننده است؛ بویژه آنکه نزدیک دو سال مذاکره‌ی این دولت، از طریق واسطه‌ها، برای رسیدن به تفاهم بیست سال پیش بوده است!

رویداد۲۴ حمید ابوطالبی، معاون سیاسی ریاست‌جمهوری در دولت روحانی در رشته توئیتی در واکنش به توافق ایران و عربستان نوشت: اگر این بار هم فقط به امضا و بازگشایی سفارتخانه ها بسنده شود، به زودی شاهد بحرانی شدن دوباره روابط فیمابین خواهیم بود.

وی در رشته توئیتی نوشت: وفق توافق درپکن، روابط ایران وعربستان قراراست به زودی برقرارشود؛ اساس بیانیه پکن،تفاهم بر موافقتنامه‌های بیش ازبیست سال پیش است. آنچه به معنای بازگشت به توافق امنیتی سال ۱۳۸۰ و همکاریهای۱۳۷۷ دولت اصلاحات است. مذاکره‌کنندگان این دو‌توافق، روسای جمهور پیشین،خاتمی و‌روحانی، بودند.

‏بازگشت به عقلانیّتِ دوران اصلاحات واعتدال، و‌ برقراری رابطه باعربستان اگرچه دیرهنگام ولی بسیار خوشحال کننده است؛ بویژه آنکه نزدیک دو سال مذاکره‌ی این دولت، از طریق واسطه ها، برای رسیدن به تفاهم بیست سال پیش بوده است!

آنچه که باید دراسرع وقت در دیگرموارد هم موثر وراهگشا باشد.

‏افزون براین، باید این امید نیز پدیدآیدکه این بازگشت به عقلانیّت و اعتدال، و فاصله‌گیری ازتندروی و شعارمحوری، به حل مشکلات برجام وعضویت FATF و برقراری رابطه باآمریکا انجامیده، و با جلوگیری از تخریب بیشتر رابطه با اروپا، روابط با غرب هم به دوران اصلاحات و اعتدال بازگردانده شود.

ازسوی دیگر،چین باموضعی که درقبال یکپارچگی سرزمینی ایران گرفت نشان داد در سیاستهای خود اصول چندانی نداشته و ضعف سیاست خارجی وتحت تحریم بودن ایران رابرای این واسطه‌گری به عنوان اهرم مورد بهره‌برداری قرارداده است! لذا شرایط ضامن بیطرف رانداشته وایران رابیش ازپیش اسیرخود خواهدکرد.

‏اما رابطه ایران و عربستان هم فقط برقراری ارتباطات دیپلماتیک و بازگشایی سفارت‌خانه ها نیست؛ بلکه مهم‌تر از برقراری و بازگشایی، حفاظت از آن و تامین منافع ملی از طریق ایجاد مسیری نوین و متفاوت از گذشته است؛ اینکه ‏موافقتنامه همکاری‌های امنیتی که سال ۱۳۸۰ امضا شد موافقتنامه ای کامل و مورد رضایت طرفین بود؛ ولی افراط‌گرایان و تندروان و شعارمحوران اجازه اجرای آن را ندادند.

اگر این بار هم فقط به امضا و بازگشایی سفارتخانه ها بسنده شود، به زودی شاهد بحرانی شدن دوباره روابط فیمابین خواهیم بود.

‏افراط‌گرایی در دو کشور همواره سدّ راه توسعه روابط بوده است؛ اگرچه در این زمینه، چین فقط یک واسطه نخواهد بود و احتمالا ضامن دو موضوع درمذاکرات میباشد: عدم دخالت در امور داخلی یکدیگر وفق سخنان شی جین پینگ‌ در ریاض و پکن؛ و پذیرش نقش عربستان در مذاکرات هسته‌ای بااطمینان بخشی چین.

لذا و ازسوی دیگر، افزایش روزافزون نقش چین در تحولات منطقه‌ای به اهرمی برای تامین منافع آن کشور ‌وبه ضرر ایران تبدیل خواهد شد. به گونه ای که نخستین نگرانی آن در این زمینه در دوقطبی شدن مذاکرات هسته ای ایران و ۵+۱ نقش خواهد بست؛ اینکه:‏۹)تشکیل دوجناح(روسیه، چین،ایران) دریکسوو(آمریکا، انگلیس،فرانسه، آلمان،وEU) درسوی دیگر وقطبی شدنِ (۵+۱) دربرجام،نه تنهامنافع ایران راتامین نمیکندبلکه ایران را وجه‌المصالحه نزاع استراتژیک «ناتو وشرق» دراوکراین وتایوان مینماید؛


بیشتربخوانید: آیا اسرائیل به جای عربستان اسپانسر مالی جدید ایران اینترنشنال خواهد شد؟


آیانخستین حاصل این دوقطبی، فعال‌شدن مکانیسم‌ماشه نیست؟

رابطه موجود غیررسمی عربستان و اسرائیل و آنچه تا کنون بر دو‌کشور گذشته است هم احتمالا با واسطه‌گری چین به زودی توسعه یافته، و تغییر صورت خواهد داد.

با این رابطه‌ی دوسویه با ایران و اسرائیل، عربستان به بازیگر اصلی و مهم در منطقه تبدیل شده و صورت بندی تازه ای پدید خواهد آمد.

صورت‌بندی‌ای که باآن: راه برای توسعه اقتصاد و صنعت و تاسیسات هسته‌ای عربستان با چین هموار خواهد شد؛
بحران یمن کاهش یافته، امنیت جنوب عربستان تامین، و حمله به نقاط درون سرزمینی عربستان متوقف خواهد شد، توافق همکاری امنیتی سال ۱۳۸۰ ونقش چین در بازسازی یمن بنای این امر میباشند؛ ‏۱۲)واینکه رابطه باسرزمین وحی بایدالهامی برای تلاش جهت نزدیکی مذهبیِ درون دینی باشد؛ اتفاقی که حتی باوجود توافق همکاریهای امنیتی هم بعید بوده و اختلافات مذهبی ومسئله حج احتمالا پاشنه آشیل اصلی بازگشت به حالت پیشین خواهد شد.

آنچه در تبلیغات بیرونی عربستان و مواضع ایران نمایش دارد.

وضعیت روابط خارجی ایران هم سبب میشود تادیگر کشورها نسبت به این تحول کماکان احتیاط پیشه کنند تحریمهاهم جلوی هرگونه ارتباط پولی،بانکی،تجاری،و…با عربستان وتفاهم۱۳۷۷را میگیرد؛ لذا از این تحول،اگرچه مهم، بازگرداندن ایران به عرصه بین‌الملل، بدون برجام ورابطه با آمریکا، حاصل نخواهدشد.

منبع: انتخاب
نظرات بینندگان
انتشار یافته: ۱۶
در انتظار بررسی: ۰
غیر قابل انتشار: ۲
روزبه
۱۰:۵۴ - ۱۴۰۱/۱۲/۲۲
مقصر اصلی کارشکنی ها در مذاکرات برجام متاسفانه ما هستیم نه آنها و طرفهای غربی و اروپایی حسن نیت نشان دادند ولی بدخواهان ودشمنان کشور ومردم آن رانپذیرفتند
پاسخ ها
ناشناس
۱۷:۳۳ - ۱۴۰۱/۱۲/۲۲
بسیار عالی و منطقی
ناشناس
۱۷:۴۸ - ۱۴۰۱/۱۲/۲۱
هر گاه اوضاع زیادی بهم می ریزه ، آقایان جام زهر سر می کشند!!!
فضول باشى
۲۰:۴۹ - ۱۴۰۱/۱۲/۲۰
اين اصول گراها الان چقدر ذوق زده هستند که با عربستان به توافق رسيدند بابا جان اين راه رو هاشمى رفسنجانى دهها سال قبل انجام داد شما ها خرابش کرديد و بعد برگشتيد به همون راه به قول عوام شماها چقدر شوت هستيد لنگه تون تو دنيا پيدا نمى شه
ایرانی
۱۳:۲۹ - ۱۴۰۱/۱۲/۲۰
کجایی کیهانِ حقیر و پست زمانیکه همفکرانت از دیوار سفارت عربستان بالا رفته بودند و شماها قند تو دلتون آب میشد.
ناشناس
۱۰:۲۳ - ۱۴۰۱/۱۲/۲۰
شما 8 سال وقت داشتی نظرات رو اجرایی کنی الان دیگه بدرد نمیخوره حرفات
زبیدی
۱۰:۰۸ - ۱۴۰۱/۱۲/۲۰
آقای ابوطالبی شما و خانواده ات در زمان حکومت بعثی صدامیان بدلییل شاه دوستی و اخلال در نظم عراق اخراج شدید شما که بچه بودی و هنوز شیر می خوردی ولی به عنوان جاسوس بیگانه در داخل ایران هم جایگاهی نداشتید .در واپسین روزهای پیروزی انقلاب اسلامی با دستاویز شدن به روحانی نماهای وابسته به سازمان مجاهدین خلق بالاخره در دستگاه های دولتی نفوذ کردی و حسین شیخ الاسلام که از آمریکا برای ایجاد ساختار مورد نظر ابتدا در لانه جاسوسی و به سرعت در وزارت خارجه امثال شمارا دور خود جمع کرد تخمهایی را کاشت که البته ثمراتش جز غربگرایی و مزدوری برای آمریکا و انگلیس نبود حالا هم هر سیاست مغایر با منافع غرب توسط امثال شما نا خوشایند است و با آسمان به ریسمان چوب لای چرخ جمهوری اسلامی می گذارید . بچرخ تا ببینی ثمرش را.
ناشناس
۱۰:۰۴ - ۱۴۰۱/۱۲/۲۰
اصلا خنده دار این حرفها و تیترها توافق یعنی چی
مگه ولایت فقیه میتونه از حمایت از حوثی ها و حزب الله دست بکشه از اون طرف مگه عربستان میتونه از توافقات بین المللی خودش با کشورهای عربی و غربی خارج بشه
ولایت فقیه به هیچ وجه اصلاح نخواهد شد
ایدئولوژی حکمرانی این حکومت آب گل آلود است
ناشناس
۰۹:۵۶ - ۱۴۰۱/۱۲/۲۰
ایاباتفکرات دشمن دشمن شخص رهبری وتوهم توطه ایشان که درخواب وبیداری رهبردران سیرمی کندبه اجازه یک تصمیم درست راخواهدداد بنطرمن تجربه سی واندساله حکومتش این رانشان نمی دهد
عجیبه!!!
۰۹:۵۲ - ۱۴۰۱/۱۲/۲۰
چه جالب!!! واسطه ی صلح و برقراری رابطه بین دو کشور کاملا مسلمان ،یک کشور کاملا بیدین و کمونیست شده ،!!!کاری که چندین کشور مسلمان و دین دار نتوانستند آنرا سرانجام برسانند ،
ناشناس
۰۹:۴۵ - ۱۴۰۱/۱۲/۲۰
وقتی ماملت فریادمی زنیم سررهبر که دولت کوتله ها دولت بی سوادها دولت شش کلاسه ها رابرکشورحاکم کردی وبعدازمدتها شعروشعار اخرش دهن زده های دولت های قبل دانشخوار می کنند بفرما اقای رهبری تحویل بگیرید ودراخربابت برچام یادهن زده روحانی طریف دامی پدیری اقای رهبر ویاچندپله ازانهم پایپن ترش رابه توتحمیل خواهند کرد بایک خسارات بزرگ این است نتیچه لچ بازیت ای رهبرابله
پاسخ ها
محمد
۱۰:۱۰ - ۱۴۰۱/۱۲/۲۰
اهانت به رهبری طبق قانون اساسی جرم محسوب می شود وظیفه مقامات امنیتی برای جلوگیری از این گستاخی و جسارت به مقدسات نظام جمهوری اسلامی باید تدبیر شود.
رضا بلوچ
۱۰:۴۳ - ۱۴۰۱/۱۲/۲۰
رویداد 24 گرامی،
لطفا از این پیامها منتشر ننمایید. این چنین پیامهایی کار رسانه های زرد است نه یک رسانه حرفه ای. رویداد 24 می تواند یک رسانه مستقل و متعهد به منافع ملی باشد اگر خط مشی اصولی خود را پاسداری نماید. با آرزوی موفقیت برای شما و همکارانتان.
ناشناس
۱۰:۴۵ - ۱۴۰۱/۱۲/۲۰
قرآن می‌فرماید اینا از هر نقد و اعتراضی هراسانند چون خودشونم میدونم و هیچ پخی نیستن
کاش دروغ و ربا و فساد و فقر و تبعیض و شکنجه جرم بود اینجوری واسه قبر و قیامتتون هم بهتر بود و به دوام و بقائ حکومتتون هم کمک میکرد
ناشناس
۰۹:۱۸ - ۱۴۰۱/۱۲/۲۰
کیفیت رابطه به هفت سال پیش هم باز نمی گردد. سعودی ها بخوبی آگاه اند همان هایی که آمر حمله به سفارت شان بودند و از جنگ یمن حمایت می کنند امروز در حاکمیت یکدست شدند.
پاسخ ها
ناشناس
۱۳:۰۲ - ۱۴۰۱/۱۲/۲۰
بعد از توافق رییسی با بن سلمان کودک کش!
منتظر این تیتر هستیم:
رییسی با اسراییل وارد مذاکره شد!
نظرات شما