صفحه نخست

سیاسی

جامعه و فرهنگ

اقتصادی

ورزشی

گوناگون

عکس

تاریخ

فیلم

صفحات داخلی

يکشنبه ۲۱ اسفند ۱۴۰۱ - 2023 March 12
کد خبر: ۳۳۲۸۴۰
تاریخ انتشار: ۲۲:۳۳ - ۲۱ اسفند ۱۴۰۱

آیا بیمه شخص ثالث خسارت تصادف در حالت مستی را جبران می‌کند؟

آیا بیمه شخص ثالث در حالت مستی راننده هم خسارات را جبران می‌کند؟ بیمه شخص ثالث یکی از بیمه‌نامه‌های مرتبط با وسایل نقلیه زمینی محسوب می‌شود که برای تمامی آنها اجباری است. اما نکته مهمی ‌که وجود دارد این است که بیمه شخص ثالث قوانینی دارد که باید مطابق با آن عمل کرد تا در صورت بروز حادثه شرایط دریافت خسارت برای بیمه‌گزار فراهم باشد.

رویداد۲۴ آیا بیمه شخص ثالث در حالت مستی راننده هم خسارات را جبران می‌کند؟ بیمه شخص ثالث یکی از بیمه‌نامه‌های مرتبط با وسایل نقلیه زمینی محسوب می‌شود که برای تمامی آنها اجباری است. اما نکته مهمی ‌که وجود دارد این است که بیمه شخص ثالث قوانینی دارد که باید مطابق با آن عمل کرد تا در صورت بروز حادثه شرایط دریافت خسارت برای بیمه‌گزار فراهم باشد. برخی از افراد سوال می‌پرسند که آیا قوانین بیمه در مورد رانندگی در مستی اجازه پرداخت خسارت بیمه به رانندگان مست را می‌دهد یا خیر؟ در این مطلب قصد داریم درباره اهمیت بیمه شخص ثالث در حالت مستی توضیحاتی ارائه کنیم؛ پس تا انتهای متن با ما همراه باشید.

بیمه شخص ثالث چیست؟

قبل از هرگونه توضیح قوانین بیمه در مورد رانندگی در مستی بهتر است که با ماهیت بیمه‌نامه شخص ثالث آشنا شوید. بیمه شخص ثالث یکی از بیمه‌نامه‌های اجباری خودرو است که به جبران خسارت‌های ایجاد شده ناشی از حادثه‌های رانندگی می‌پردازد. این بیمه‌نامه را تمام وسایل نقلیه زمینی باید تهیه کنند تا در صورت استعلام پلیس راهور، با جریمه و توقیف خودرو مواجه نشوند.

بیمه شخص ثالث سقف تعهداتی دارد که با توجه به آن، جبران خسارت‌ها انجام می‌شود. دیه اصلی‌ترین موردی است که نرخ بیمه‌نامه و سقف تعهدات بیمه‌نامه را مشخص می‌کند. در سال ۱۴۰۱ نرخ دیه اعلام شده در ماه‌های حرام معادل ۸۰۰ میلیون تومان و در ماه‌های عادی سال، مبلغ ۶۰۰ میلیون تومان اعلام شده است. همچنین برای جبران خسارت‌های مالی ایجاد شده ناشی از حادثه رانندگی، حداقل تعهدات قابل خریداری در سال ۱۴۰۱ مبلغ ۲۰ میلیون تومان خواهد بود که با پرداخت حق بیمه بیشتر می‌توان سقف خسارت بیمه شخص ثالث را تا ۴۰۰ میلیون تومان افزایش داد.

پوشش‌های بیمه شخص ثالث

نکته مهم هنگام رانندگی این است که بدانید بیمه شخص ثالث چه خطراتی را تحت پوشش دارد و برای چه خطراتی تعهدات مالی نخواهد داشت. دو نوع پوشش مالی و جانی برای جبران خسارت‌های ایجاد شده ناشی از حادثه‌های رانندگی در نظر گرفته می‌شود که به شرح زیر است.

پوشش خسارت‌های جانی

اشخاص ثالثی که در حادثه رانندگی دچار حادثه و آسیب شوند، در صورت هرگونه خسارت جانی و بدنی تحت پوشش بیمه‌نامه خواهند بود. در حقیقت حادثه‌هایی که شامل شکستگی، نقص عضو، صدمه جسمی، از کار افتادگی کلی یا جزئی و فوت باشند، تا سقف تعهدات بیمه‌گر قابل جبران خواهد بود.

خسارت‌های مالی

پوشش خسارت‌های مالی یکی دیگر از خطرات تحت پوشش بیمه شخص ثالث است که به جبران خسارت‌های مالی اموال منقول و غیر منقول اشخاص ثالث می‌پردازد. در این پوشش بهتر است که سقف تعهدات مالی را انتخاب کرد تا در صورت بروز حادثه نگرانی برای جبران هزینه‌های ایجاد شده وجود نداشته باشد.

بیمه شخص ثالث در حالت مستی

سوالی که برخی از افراد می‌پرسند آیا بیمه شخص ثالث در حالت مستی راننده یا مصرف مواد مخدر، خسارات را پرداخت می‌کند؟

و خسارت‌های ایجاد شده جبران می‌شود؟ برای پاسخ به این سوال که بیمه شخص ثالث در حالت مستی جبران خسارت دارد یا نه باید به قوانین بیمه شخص ثالث و ماده‌های مختلف آن رجوع کرد.

“بر اساس بند ب ماده ۱۵ قانون بیمه شخص ثالث، اگر با تأیید نیروی انتظامی، پزشکی قانونی یا دادگاه اگر ثابت شود که راننده مقصر حادثه در زمان تصادف مست بوده، مواد مخدر یا روان گردان استفاده کرده باشد؛ از طرفی عامل مستی در وقوع حادثه موثر بوده، بیمه شخص ثالث با هدف حمایت از افراد زیان دیده بر حسب تکلیف قانونی، خسارت را به طور کامل پرداخت می‌کند و پس از آن به عنوان جانشین یا نماینده زیان دیده جهت دریافت خسارت پرداخت شده به راننده مسبب حادثه مراجعه خواهد کرد. به طور معمول در چنین شرایطی با توجه به شرایط مالی مقصر حادثه خسارت به صورت اقساط بلند مدت از ایشان دریافت می‌شود.”

از این رو برای پرداخت خسارت به رانندگان مست می‌توان طبق قوانین بیمه شخص ثالث اقدامات لازم را انجام داد تا نگرانی برای جبران هزینه‌های ایجاد شده کاهش پیدا کند.

مجازات رانندگی در حال مستی

بهتر است بدانید در صورتی که ثابت شود راننده‌ای در حال مستی رانندگی می‌کند، با توجه به عوامل مختلفی که وجود دارد باید جریمه و مجازات شود. این عوامل عبارتند از:

رانندگی در مستی علاوه بر اینکه اجرای شلاق حدی دارد باید مبلغ چهار میلیون ریال هم به عنوان جریمه نقدی پرداخت کند. البته که گواهینامه شخص مرتکب به تخلف هم تا مدت ۶ ماه ضبط خواهد شد.

اگر راننده‌ای در حال مستی رانندگی کند و منجر به تصادف یا بروز خسارت جانی منجر به فوت یا آسیب کمتر از فوت شود، علاوه بر اجرای شلاق، باید بیش از دو سوم مجازات ذکر شده را تشدید کرد. همچنین با توجه به ماده ۷۱۸ قانون مجازات اسلامی‌ در رانندگی، اگر راننده‌ای در حال مستی منجر به حادثه فوت یا آسیب بدنی شود، دادگاه می‌تواند راننده خاطی را برای مدت یک تا پنج سال از رانندگی محروم کند.

به طور کلی می‌توان این‌گونه بیان کرد که علاوه بر قانون بیمه شخص ثالث در حالت مستی، جرائم دیگری هم برای راننده مست وجود دارد که با توجه به شرایط ایجاد شده باید اجرا شده و راننده متخلف مجازات شود.

مدارک مورد نیاز برای پرداخت خسارت بیمه به رانندگان مست

همان‌طور که اشاره شد، بیمه شخص ثالث در هر شرایطی باید هزینه‌های ایجاد شده در حین رانندگی بیمه‌گزار را جبران خسارت کرده و مطابق با شرایط ایجاد شده قوانین را اجرا کند. اگر راننده‌ای بدون گواهینامه باشد یا در حالت مستی رانندگی کند، هیچ تفاوتی ندارد؛ بیمه شخص ثالث موظف به پرداخت خسارت و جبران هزینه‌های ایجاد شده ناشی از حادثه‌های رانندگی است. از این رو برای پرداخت خسارت توسط بیمه شخص ثالث در حالت مستی هم باید یکسری مدارک به بیمه‌گر تحویل داده شود تا خسارت‌های ایجاد شده تا سقف تعهدات مالی قابل جبران باشد.

مدارک مورد نیاز برای دریافت خسارت در حالت مستی عبارتند از:

اصل کوپن (برش) خسارت و تصویر بیمه‌ ثالث یا مدرکی مبنی بر داشتن بیمه‌نامه

کپی گواهینامه رانندگی و کارت مشخصات اتومبیل مقصر

تصویر استعلامات بیمه‌نامه و صورت‌ حساب پرداخت حق بیمه

کپی کروکی تصادف پلیس راهور یا نظریه کارشناسی رسمی‌ دادگستری

تصویر صورت جلسه اولیه یگان انتظامی ‌محل وقوع

کپی گزارش یگان انتظامی ‌و اوراق بازجویی

در صورتی که راننده دچار نقص عضو شده باشد، مدارک زیر الزامی ‌است:

کپی صورت حساب بیمارستان و مدارک بالینی

نسخه کپی از پزشکی قانونی یا پزشک معتمد شرکت بیمه

تصویر رای منع تعقیب

بیمه‌نامه شخص ثالث

اگر راننده مقصر فوت شد، ارائه مدارک زیر الزامی ‌است:

کپی برابر اصل گواهی معاینه جسد

کپی برابر اصل جواز کفن و دفن

کپی برابر اصل گواهی فوت راننده

گواهی انحصار وراثت نامحدود

کپی برابر اصل کارت ملی و شناسنامه راننده فوت شده

عواقب عدم تهیه بیمه شخص ثالث

همانطور که متوجه شده‌اید بیمه شخص ثالث در حالت مستی خسارت‌های ایجاد شده را جبران می‌کند، اما به طور کلی خرید بیمه‌نامه باید برای تمام خودرو‌ها و وسایل نقلیه انجام شود تا اتفاقات ناگواری رخ ندهند. با خرید بیمه شخص ثالث می‌توان از مزیت‌های این بیمه‌نامه استفاده کرد اما باید بدانید که در صورت عدم خرید آن ممکن است با عواقب جبران ناپذیری مواجه شوید.

برخی از عواقب عدم تهیه بیمه ثالث شامل این موارد می‌شود: 

جریمه نقدی

در صورت عدم خرید و تمدید بیمه‌نامه ثالث با جریمه روبه رو خواهید شد. همان‌طور که اشاره شد، بیمه شخص ثالث یک بیمه‌نامه اجباری است و در صورت تمدید دیر هنگام باید جریمه پرداخت کرد. این جریمه با نام جریمه دیرکرد بیمه شخص ثالث نام‌گذاری شده است. این جریمه به صورت روزشمار بوده و در صورت عقب انداختن تمدید بیمه‌نامه، به ازای هر روز تاخیر، مبلغی به حق بیمه پایه اضافه خواهد شد. سقف این جریمه به اندازه‌ی یک سال کامل است. یعنی بعد از یک سال دیگر جریمه بیشتری برای شما در نظر گرفته نمی‌شود.

توقیف خودرو

توقیف خودرو یکی دیگر از عواقب عدم تمدید بیمه‌نامه ثالث است. همه راننده‌ها می‌دانند که بدون داشتن بیمه‌نامه شخص ثالث اجازه رانندگی و تردد در خیابان‌ها را ندارند. از این رو اگر پلیس راهنمایی و رانندگی استعلام خودروی را بگیرد که فاقد بیمه‌نامه ثالث است، خودرو را توقیف کرده و علاوه بر جریمه نقص قوانین، دستور انتقال به پارکینگ نیز صادر خواهد شد. از طرف دیگر برای خروج از پارکینگ هم باید خلافی خودرو را صفر کرد تا آزاد سازی انجام شود.

پرداخت دیه توسط راننده مقصر در حادثه

قانون مدنی کشور برای افرادی که به اشخاص دیگر صدمه یا آسیب وارد می‌کنند، جبران خسارت‌ها و هزینه‌های ایجاد شده را الزامی ‌می‌داند. با توجه به این شرایط اگر راننده‌ای به شخص ثالثی خسارت وارد کند، باید جبران خسارت داشته باشد. با توجه به قانون بیمه شخص ثالث می‌توان این جبران هزینه‌ها را به بیمه‌گر منتقل کرد. حتی می‌توان بیمه شخص ثالث در حالت مستی را بر عهده بیمه‌گر قرار داد. در صورت خرید بیمه شخص ثالث، نگرانی برای جبران هزینه‌های ایجاد شده ناشی از حادثه کاهش پیدا می‌کند. اما در صورتی که این بیمه‌نامه را خریداری نکرده باشید، تمام هزینه‌های ایجاد شده را باید راننده یا مالک خودرو پرداخت کند.

اهمیت خرید بیمه شخص ثالث

همان‌طور که در طول متن اشاره شد، خرید بیمه شخص ثالث می‌تواند هزینه‌های ایجاد شده ناشی از حادثه‌های رانندگی را تا سقف تعهدات خود جبران کند. با خرید این بیمه‌نامه شرایط جبران هزینه‌های ایجاد شده و قوانین منحصر به فرد بیمه شخص ثالث باعث می‌شود تا در صورت رانندگی در حالت مستی هم هزینه‌های ایجاد شده جبران شود. دقت کنید که بیمه شخص ثالث در حالت مستی هزینه‌ها را جبران خواهد کرد و بعد از آن، بیمه‌گزار موظف به پرداخت هزینه‌ها خواهد بود.

منبع : مجله بیمه دات کام(https://bimeh.com/mag/)

نظرات شما