رویداد۲۴ نازآفرین جمشیدی: حتما تاکنون برای شما هم پیش آمده است که بخواهد بدانید آیا حرفهایتان را دیگری میشنود یا خیر و یا به اصطلاح خططان ازسوی شخص یا ارگانی شنود میشود یا خیر.
یکی از موضوعاتی که ممکن است شما را ناراحت کند این است که حریم شخصیتان از بین برود بهویژه اینکه این مسئله ازسوی کسان یا ارگانی باشد که شما آنها را نمیشناسید و نمیخواهید سخنان و دیدگاهتان را بدانند.
حریم خصوصی افراد هنگامی نقض میشود که افرادی بخواهند بدون اجازه و بدون اطلاع و آگاهی وارد آن شوند و بهاصطلاح در زندگی خصوصی و دیدگاه و نظراتش جاسوسی کنند و سرک بکشند.
شنودکردن تلفن یکی از مصادیق بارز این کار است که در قانون هم جرم محسوب میشود. تاکنون شده است که فکر کنید تلفنتان شنود میشود و کسی بدون اجازه به سخنان شما هر اندازه هم بیاهمیت گوش میکند؟ اصلا شنودشدن چه نشانههایی دارد و چگونه میتوان فهمید که کسی بهراستی تلفنهای ما را گوش میکند؟
یکی از مهمترین دغدغههای افراد در فضای مجازی و استفاده از تلفن همراه و حرفزدن با آن است حفظ حریم شخصیست. این موضوع در دنیای امروز کاملا پذیرفته شده است و افراد نسبت به آن آگاهند و خواستار آن هستند تا جاییکهشرکتهای بزرگ فناوری جزو وظایف خود میدانند تا هرچه بیشتر این حریم را به رسمیت بشناسند و کاربرانشان را از این مسئله مطمئن کنند، اما همیشه و همه چیز صد در صد نیست و گاه وضعیتی بهوجود میآید که زمینه برای جاسوسی از کاربران فراهم میشود.
به گزارش رویداد۲۴ شنود شدن و ضبط مکالمه افراد یکی از روشهای جاسوسی است که حریم خصوصی کاربران را نقض میکند. شنود تلفن همراه در قانون جرم محسوب میشود و با نقضکنندگان حریم شخصی برخورد جدی میشود. البته در شرایطی خاص، قوه قضائیه و قاضی این امکان را به مأموران پلیس میدهند که با استراق سمع شرایط ردیابی خلافکاران را فراهم کنند، اما برای مردم عادی و براساس ماده ۵۲۸ قانون اساسی، استراق سمع و شنود مکالمات افراد جرم تلقی میشود. مجرمین از لحاظ کیفری به حبس یک تا سه سال محکوم میشوند و براساس دیدگاه قاضی مبلغی بهعنوان جریمه پرداخت کنند.
برای اینکه بفهمیم آیا تلفن ما شنود میشود یا خیر نشانههایی وجود دارد که یکی از مهمترین و سادهترین آن این ا که شارژ تلفن همراه به سرعت و بسیار زودتر از زمان معمول تمام میشود درواقع اگر تلفن شما شنود باشد شارژ باتری ان زودتر از حالت و زمان استاندارد تمام میشود.
جالب است بدانید هنگامی هم که تلفنتان را به شارژ میزنید اگر شنود باشد بسیار دیرتر از اندازه معمول طول میکشد تا شارژ شود.
نشانههای دیگری مانند کمشدن نامعقول عمر باتری، صدای نویز و پارازیت هنگام تماس، همیشه گرم بودن گوشی موبایل برای شنودشدن تلفن وجود دارند.
اگر این نشانهها را میبینید حتما باید موضوع شنود را جدیتر پیگیری کنید.
موضوع دیگر این است؛ ممکن است در هنگام استفاده از گوشی خود به طور غیرارادی موبایل شما خاموش و روشن شود. این موضوع میتواند احتمال شنود و جاسوسی را افزایش دهد. برخی کاربران گزارش کردهاند که پیامهای نامفهومی را دریافت میکنند یا میزان مصرف اینترنت موبایلشان بیش از اندازه افزایش پیدا میکند.
تمامی نشانههای شنود در موبایل که بیان شد، نشانهای مهم است که باید هرچه زودتر نسبت به امنیت حریم شخصی خود واکنش نشان دهید. به این دلیل که امکان جاسوسی یا هک شدن موبایل ازسوی هکرها یا خرابکاران از گوشی شما به وجود آمده است.
در کنار تأمین امنیت شرکتهای فناوری برای حفظ حریم خصوصی، کاربران هم باید مواردی را رعایت کنند تا از جاسوسی و شنود جلوگیری کنند. اولین مورد مهم، دسترسی ندادن به میکروفون و دوربین به اپلیکیشنها است. با این کار تا حد زیادی امکان جاسوسی کاهش پیدا میکند.
استفاده نکردن از گوشیهای روت شده یکی دیگر از موارد مهم جلوگیری از جاسوسی است. این گوشیها به دلیل اینکه قفلهای امنیتی و نرمافزاری دستگاه باز شده است، مستعد دسترسی اطلاعات کاربر برای هکرها هستند.
به طوری که امنیت گوشی به طرز قابل توجهی کاهش پیدا میکند و با نصب یک بدافزار، به محل مناسبی برای هک شدن گوشی توسط هکرها تبدیل میشود. بنابراین، از روت کردن موبایل خود پرهیز کنید.
بیشتر گوشیهای موبایل دارای سیستم ردیابی ویروس هستند. اما نصب یک آنتیویروس مجزا نیز میتواند کمک بسزایی برای افزایش امنیت گوشی کند. نصب این اپلیکیشن برای کسانی که اطلاعات مهم سازمانی یا شرکت دارند، بسیار کاربردی خواهد بود.
ناگفته نماند، آنتیویروسهای رایگان هیچ کمکی برای تأمین امنیت موبایل نمیکند. توصیه میشود از برنامههای ضد ویروس پولی و معروف مثل Eset یا Kaspersky استفاده کنید.
بیشتر بخوانید: رمزگذاشتن برای تلگرام
باید بگوییم اگر گوشی شما یکی از نشانههای جاسوسی را داشت، این موضوع را به پلیس فتا اطلاع دهید. پلیس با استفاده از ابزار مخصوص ردیابی هکرها، به شما کمک میکند تا از سودجویی و کلاهبرداری اطلاعات شما جلوگیری شود.
جلوگیری از شنود تلفن همراه
خوشبختانه برای جلوگیری از شنود تلفن همراه روشها و راهکارهایی وجود دارد که در ادامه به برخی از آنها اشاره میکنیم.
استفاده از کد دستوری #۶۲#* بهعنوان کد تشخیص شنود تلفن همراه است. با استفاده از این کد خواهید دید شنود روی تلفن همراه شما وجود دارد یا خیر. در صورتی که شنود از طریق سیم کارت دیگری وجود داشت با برای لغو شنود مکالمه و پیامک، کد #۰۰۲## را شمارهگیری کنید.
هنگام نصب و بروزرسانی برنامههای تلفن همراه به دستور اجازه دسترسی دقت کنید. قبل از قبول کردن مجوز دسترسی، نوع اپلیکیشن را بررسی کنید که آیا واقعا بدون دسترسی قابل به انجام کار مد نظر را نخواهد داشت؟
به بخش تنظیمات اپلیکیشنها بروید و اجازه دسترسی برنامهها به ضبط صدا را حذف کنید. با انجام این کار دسترسی برنامهها به کارهای شما را محدود میکند.
گوگل باسیستم عامل اندورید قابلیت شنود دارد؛ بنابراین بهترین است قابلیت ضبط صدای گوگل را غیرفعال کنید. برای این کار وارد منو تنظیمات شوید و دکمه Lock Screen را انتخاب کنید. بعد از آن Smart Lock را بزنید و با وارد شدن به منو دسترسی، دکمه دسترسی به صدا را قطع کنید.
دقت داشته باشید که موبایل خود را دست افراد ناشناس ندهید، ممکن است شنود تلفن همراه از طریق ابزاری خیلی ریز در موبایل شما تعبیه شود و قادر به تشخیص آن نباشید.
برنامه شنود تلفن همراه یکی از اپلیکیشنهای مخرب است که آنتی ویروس قابلیت شناسایی آن را دارد؛ بنابراین بهتر است در صورتی که به وجود شنود در موبایلتان مشکوک شدید، با ویروسیابی این برنامه مخرب را شناسایی کنید.
اتصال بلوتوث و وایفای یکی از راههای نفوذ به موبایل و دسترسی به مکالمات شما هستند؛ بنابراین دقت کنید از روشن بودن این دو راه اتصالی در جاهای شلوغ جلوگیری کنید. زیرا اتصال به وایفای ناشناس و بدون رمز جز راههای نفوذ هکرها شناخته میشود.