رویداد۲۴ در روزهای گذشته در شبکههای اجتماعی با انتشار تصاویری از پایین آورده شدن تابلوی خیابان کنسولگری عربستان سعودی در مشهد که «آیتالله نمر» نام داشته، خبر داده شد. این خیابان پس از اعدام «شیخ نمر» روحانی شیعه در عربستان سعودی به نام او نامگذاری شد. اعدام این روحانی زمینهساز تیرگی روابط ایران و عربستان بود.
هفت سال پیش پس از اعدام شیخ نمر، گروهی که حاکمیت آنها را «خودسر» میخواند، به سفارت و کنسولگری عربستان سعودی در تهران و مشهد حمله کردند و کنسولگری عربستان در مشهد را به آتش کشیدند. رابطه دیپلماتیک ایران و عربستان در پی این اقدام خودسرانه به مدت هفت سال قطع شد. تغییر نام خیابان سفارت و کنسولگری عربستان در تهران و مشهد به شیخ نمر، یکی از مطالبات گروههای خودسر بود.
مرتضی طلایی نایب رئیس وقت شورای شهر تهران در آن زمان پیشنهاد نامگذاری خیابان محل استقرار سفارت عربستان به نام شیخ نمر را مطرح کرد و شورای شهر تهران با قید دو فوریت طرح نامگذاری خیابانی به نام آیتالله نمررا تصویب کرد. در مشهد هم همین فرآیند اتفاق افتاد و خیابان منتهی به کنسولگری عربستان به نام شیخ نمر نامگذاری شد.
به تازگی اما با توافقی که علی شمخانی در پکن با همتای عربستانی خود داشته، قرار است روابط از سر گرفته شود. برخی ناظران بر این باورند که پایین کشیدن تابلوی خیابان «شیخ نمر» به درخواست طرف عربستانی به عنوان پیش شرط بهبود رابط دیپلماتیک یا دست کم به عنوان اقدامی جهت نشان دادن حسن نیت ایران انجام شده است.
رویداد۲۴ درباره علت این تصمیم از اعضای شورای شهر مشهد سوال پرسیده است. به گفته مهدی ناصحی نایب رئیس شورای شهر مشهد، هیچ مصوبهای برای تغییر نام خیابان شیخ نمر وجود ندارد و نام خیابان تغییر نکرده است. این گفتوگو را در ادامه بخوانید:
ماجرای تغییر نام خیابان شیخ نمر چه بود؟ آیا دستوری از جایی به شورای شهر رسیده بود یا ابتکار عمل خود شورا بود؟
مگر تغییر کرده است؟
تابلو که پایین آورده شده است.
این اصلا به شورای شهر ارتباط ندارد. ما از طریق شورای شهر نظارت میکنیم که مصوبات شورا اجرایی شود.
مگر شورا تصمیم گیرنده در مورد تغییر نام معابر نیست؟
از نظر ما تغییر نکرده است. تغییر شرایط دارد. تغییر اسم از نظر ما این است که مصوبه شورا برای تغییر نام اخذ شود و مطابق با آن تغییر انجام شود. اینکه تابلو جابجا شود، چه ساعتی چه روزی، یا اینکه رنگش عوض شود از موضوعات شهرداری است. از نظر ما این خیابان هنوز نامش «شیخ نمر» است. تغییر هر نامی نیاز به مصوبه شورای شهر دارد. ممکن است در ایام اخیر تابلویی کنده شود یا اسم دیگری (جای آن) نوشته شود. اینها مورد تایید ما نیست. شما مستحضر بودید سال گذشته از این اتفاقات در شهر کم نیفتاده بود.
در نهایت اسم خیابان بدون تصمیم شورای شهر تغییر میکند یا نه؟
هر وقت لایحه آمد ما روی آن بحث میکنیم. الان لایحهای برای تغییر نام خیابان شیخ نمر نیامده است. اسم خیابان همان قبلی است و اگر بنا به تغییر نام باشد، به هر سیاستی، تغییر انجام میشود. ما برای اسم گذاری خیابانها که وظیفه اصلی شورای شهر است، هیچ ابایی نداریم و تابع سیاستهای کلان کشور هم هستیم.