صفحه نخست

سیاسی

جامعه و فرهنگ

اقتصادی

ورزشی

گوناگون

عکس

تاریخ

فیلم

صفحات داخلی

شنبه ۰۲ ارديبهشت ۱۴۰۲ - 2023 April 22
کد خبر: ۳۳۴۸۸۷
تاریخ انتشار: ۰۹:۰۵ - ۲۴ فروردين ۱۴۰۲

برنج چاق‌کننده‌تر است یا نان؟

بسیاری از افراد درگیر رژیم غذایی هستند و می‌خواهند وزن خود را کم کنند و در این میان شاید یکی از نخستین چیزهایی که به ذهن افراد برسد حذف برنج و جایگزین‌کردن آن با نان است. اما به‌راستی این موضوع تا چه اندازه درست است؟

رویداد۲۴  نازآفرین جمشیدی: بسیاری از افراد درگیر رژیم غذایی هستند و می‌خواهند وزن خود را کم کنند و در این میان شاید یکی از نخستین چیز‌هایی که به ذهن افراد برسد حذف برنج و جایگزین‌کردن آن با نان است. اما به‌راستی این موضوع تا چه اندازه درست است؟

چاقی نتیجه مجموعه کالری‌های دریافتی از مصرف انواع مواد غذایی و آشامیدنیست. حتی برخی افراد از راه نوشیدن مرتب آشامیدنی‌های نامناسب و پرقند، کالری زیادی دریافت می‌کنند و کم‌کم چاق می‌شوند، بنابراین نمی‌توان یک ماده غذایی را به تنهایی نام برد و گفت این ماده چاق‌کننده است و اگر مصرف نشود، فرد چاق نمی‌شود یا از وزنش کاسته خواهد شد.

کسانی‌که می‌خواهند رژیم غذایی بگیریند و درگیر کم‌کردن وزن هستند معمولا نخستین چیزی که به آن و البته حذفش می‌اندیشند برنج و جایگزین‌کردن آن با نان است. اما به‌راستی نان آن اندازه که برنج چاق‌کننده است ما را چاق نمی‌کند؟ اصلا کدام‌یک از این دو چاق‌کننده‌ترند؟

به گزارش رویداد۲۴ باید بدانید برنج و نان هر دو جزو مواد نشاسته‌ای و البته چاق‌کننده‌اند با این تفاوت که برنج محصلیست بدون چربی و کلسترول و نمک، اما نان شامل چربی، نمک زیاد و جوش شیرین و گلوتن است.

ما ایرانی‌ها برنج زیادی مصرف می‌کنیم که در آن کره و روغن می‌ریزیم و باید بدانید همین موضوع است که سبب چاق‌کنندگی آن می‌شود. درواقع افزودن کره و روغن به برنج کالری موجود در آن را افزایش می‌دهد و آن را چاق‌کننده می‌کند.

جالب است بدانید اگر برنج بدون چربی و به صورت کته درست و میل شود نه تنها چاق کننده نیست بل‌که تامین کننده ویتامین‌ها و مواد معدنی مورد نیاز برای بدن هم است. ما باید تلاش کنیم سبک و فرهنگ آشپزی ایرانی را تغییر دهیم و به‌گونه‌ای آشپزی کنیم که ما را به سمت سبک زندگی سالم هدایت کند.

برنج از چه موادی تشکیل شده است؟

کربوهیدرات‌ها: برنج بیش‌تر از کربوهیدرات‌ها (به صورت نشاسته) تشکیل شده است.

فیبر: برنج سفید ۰/۳ درصد فیبر دارد.

ویتامین‌ها و مواد معدنی: به طور کلی میزان ویتامین و مواد معدنی در برنج پایین است هر چند سبوس برنج قهوه‌ای دارای میزان مناسبی از این مواد است.

اندازه کالری برنج

براساس جدول کالری مواد غذایی سازمان کشاورزی آمریکا مقدار کالری انواع برنج‌ها به شکل زیر هستند:

۱۰۰ گرم برنج سفید پخته شده ۱۳۰ کیلوکالری انرژی دارد.

۱۰۰ گرم برنج سفید بخارپز ۱۲۹ کیلو کالری انرژی دارد.

۱۰۰ گرم برنج قهوه‌ای پخته‌شده ۱۱۱ کیلوکالری انرژی دارد.

حتما می‌دانید و این‌گونه هم مشخص شد که مقدار مساوی برنج قهوه‌ای کالری کم‌تری از برنج سفید دارد پس اگر می‌توانید به جای برنج سفید از برنج قهوه‌ای استفاده کنید.


بیشتر بخوانید: زیان‌های غذاهای کنسروی و فراوری‌شده


اندازه کالری نان

اندازه کالری ۱۰۰ گرم نان سفید ۲۶۵ کیلوکالری و کالری ۱۰۰ گرم نان سبوس‌دار ۲۵۲ کیلوکالریست. دقت کنید که اندازه کالری ۱۰۰ گرم برنج سفید ۱۳۰ کیلوکالری بود بنابراین می‌بینید که مقدار کالری نان بسیار بیش‌تر از برنج است.

به گزارش رویداد۲۴ پس این باور به کلی نادرست است که بخواهیم برای لاغرشدن نان را جایگزین برنج کنیم.

نان بیش‌تر سیرمان می‌کند یا برنج؟

این شاید بهترین پرسش باشد که می‌توانیم از خود بپرسیم که نان بیش‌تر سیرمان می‌کند یا برنج به‌ویژه اگر رژیم غذایی داشته باشیم و بخواهیم وزنمان را کم کنیم.

در این‌جا باز هم شگفتی دیگری را خواهیم دید و آن هم این است که برنج قدرت سیرکنندگی بیش‌تری نسبت به نان دارد.

اگر شما برنج را از وعده غذایی حذف کنید، برای سیر شدن ناچارید دو برابر بیش‌تر از آن نان مصرف کنید نانی که کالری بیش‌تری نسبت به برنج دارد بنابراین شما به جای این‌که وزن کم کنید در صورتی که با خوردن چند قاشق برنج می‌توانید نشاسته و کالری مورد نیاز بدن را تامین کنید. یا این‌که وقتی نان کم می‌خورید، غذای اصلی را بی‌شتر می‌خورید تا بتوانید خود را بیش‌تر سیر نگه دارید.

نظرات شما