رویداد۲۴ سعید شمس: با شروع سال جدید همانطور که قابل پیش بینی بود، موضوع حجاب چالش برانگیز شد. این فضای دو قطبی در شرایطی است که هم موافقان و هم مخالفان حجاب اجباری مصرانه بر عقیده خود پافشاری میکنند. امیر رضا واعظ آشتیانی، فعال سیاسی اصولگرا در همین رابطه با «رویداد۲۴» گفتوگویی انجام داده است که در زیر میآید:
* دوقطبی حجاب نگران کننده شده است. این موضوع را چطور باید مدیریت کرد؟
مدیریت مسئله حجاب با نیروی انتظامی است. اما نباید فراموش کنیم حجاب در شرایط فعلی قانون است و احترام به قانون برای آحاد مردم لازم است. یعنی کسی اگر بخواهد قانونشکنی کند، بعدها راجع به مسائل دیگر هم حتماً به مشکل خواهیم خورد. مگر اینکه قانون تغییر کند که این بحثی جدا است. اما تا زمانی که قانون سر جایش است، حتی اگر بد هم باشد، باید همه به آن احترام بگذارند. در تمام کشورهای دنیا قوانین برای عدهای مطلوب و برای عدهای هم نامطلوب است. مثلاً در فرانسه عدهای با قانون مخالف هستند، اما احترام میگذارند.
* گروهی از مردم خواستار تغییر قانون هستند.
مردمی که شما میگویید، در اقلیت هستند.
* بالاخره بخشی از جامعه هستند و مطالباتی دارند. ضمن اینکه از کجا میدانید اقلیت هستند؟
نه. اصلاً اینطور نیست که فکر کنید مخالفان حجاب اکثریت هستند. آنها مثل آن مورچهای که یک قطره آب در لانهاش افتاده و میگوید سیل من را میبرد. ببینید! بحث من قانون است. اصلاً کاری به این مسائل ندارم که چه کسی باید چطور برخورد کند. من میگویم اگر قانون عوض شد که خب، اما اگر عوض نشد، مثل مردم فرانسه به آن احترام بگذارند.
* مساًله بخشی از مردم این است که در هنگام وضع قانون اصلاً به دنیا نیامده بودند و به همین دلیل مطالبه همهپرسی دارند.
مگر مسلمانان در فرانسه خواستار همهپرسی هستند؟
* آنها اقلیت به شمار میروند و به همین دلیل رای دوباره، چیزی را عوض نمیکند.
اصلاً اینطور نیست. دین اسلام دومین دین این کشور است. چرا بالاجبار خواستار نقض قانون حجاب هستند. برای تغییر قانون باید از طریق مجلس شورای اسلامی صورت بگیرد.
* شدت گرفتن دوقطبی نظر مردم را لازم میکند. به هرحال مردم در مترو و معابر درگیریهایی باهم دارند.
مگر برای حجاب همهپرسی میگذارند؟ مگر فرانسه این کار را کرده است؟
* اینکه شما مکرراً به فرانسه اشاره میکنید، نمیدانم چه دلیلی دارد. ما درباره ایران بحث میکنیم.
به عنوان خبرنگار مغلطه میکنید. من به فرانسه اشاره میکنم و میگویم مگر آنها برای حجاب و همجنسبازان همهپرسی گذاشتند؟ این چه حرفی است که درباره همهپرسی از مردم درباره موضوع مهم حجاب میزنید؟
* نظر من به دلیل دوقطبی و درگیریهایی است که در میان مردم به کرات مشاهده میشود.
شما نگران دوقطبی شدن نباشید. مردم دوقطبی نمیشوند و این فرهنگ را دارند که با موضوع حجاب چگونه برخورد کنند.
* از درگیریهای روزانه در مترو و خیابان اطلاع دارید؟
حالا اگر احیاناً انگشتشماری بین مردم برخوردهایی هم به وجود آمد، آنها بحثشان جداست. بازهم میگویم، شما از همهپرسی حرف نزنید، چون مشابهش را در دنیا انجام ندادهاند. چطور در دنیا هر غلطی کنند، دنیا سکوت میکند. اما اگر در ایران اگر قانونی گذاشته میشود، واویلا میشود! این چه حرف و منطقی است که شما میزنید.
* بازهم نمیفهمم در بحث داخلی ایران چرا کشورهای دیگر را به میان میآورید؟ اگر آنها الگوی شما هستند، که در همه موارد مثل آنها برخورد کنید، نه گزینشی.
چطور دنیا درباره کارهایی که دیگر کشورها میکنند سکوت میکنند، اما اگر برای ما صدایشان بلند میشود؟ من میگویم اگر نقض قانون مشاهده شد، باید برخورد قانونی شود.
* این قانون کِی وضع شده است؟
شما فکر کنید، هزار سال پیش. قانون باید رعایت شود.
* قانون در طول زمان قابل اصلاح و تغییر نیست؟
قانون حجاب را باید نمایندگان مجلس بردارند، نه من و شما. مگر راجع به ماهواره قانون نداشتیم؟ اما وقتی مجری قانون اجرا نکرد، این قانون متروک شد، اما قانونش سر جای خودش است. همه حرف من این است، در هر شرایطی احترام به قانون لازم واجب است، حتی قانون بد را. پس قانون حجاب هم فقط توسط مجلسیها قابل تغییر است.
اگر امروز بیقانونی کنیم، فردا سنگ روی سنگ بند نمیشود. خانم شیرین عبادی در پاسخ به سئوال خبرنگار که علت بیحجابی در فرانسه و با حجاب بودن در ایران را پرسیده بود، گفته بود که حجاب در ایران قانون است و به همین دلیل روسری سر میکنم.
* بخشی از مردم میگویند، زمان رضاشاه هم برداشتن چادر قانون بود.
قانون نبود و اختیاری خودش بود. خلط مبحث هم نکنید. من میگویم احترام به قانون مهم است و باید جدی گرفته شود.
* تکرار میکنم. بخشی از مردم در نگارش قانون سهمی نداشتند.
پس نمایندگان مجلسی را انتخاب کنند که قانون را عوض کنند.
* دستِ گروهی از مردم برای انتخاب معمولاً بسته است.
اصلاً اینطور نیست. در انتخابات گذشته مجلس به دلیل عملکرد ضعیف دولت، گروهی راًی نیاوردند. همانطور که اصولگرایان در یک انتخاباتی میبازند، اصلاحطلبان هم در انتخابات گذشته مجلس رای نیاوردند.