رویداد۲۴ حسین فرشیدی، با اشاره به حذف مالاریا از انتقال داخلی در کشور، گفت: مالاریا یک بیماری بسیار مهم در سطح دنیا است و سالانه میلیونها نفر مبتلا میشوند و چند صد هزار نفر هم جان خودشان را از دست میدهند.
وی افزود: چهار سال است در کشور خصوصاً در استانهایی که همیشه مالاریا خیز بوده مثل سیستان و بلوچستان، استان هرمزگان و جنوب کرمان، انتقال محلی نداشتیم و هنوز هم نداریم.
فرشیدی به انتقال بیماری مالاریا از کشورهای همسایه مثل پاکستان به داخل ایران اشاره کرد و گفت: مواردی از مالاریا داریم که در پاکستان مبتلا میشوند و وارد کشور ما میشوند که هم ایرانی هستند هم پاکستانی که وارد کشور میشوند. ما سال ۱۴۰۰ حدود ۱۰۰۹ مورد ابتلاء را داشتیم که در سال ۱۴۰۱ به ۴.۵ برابر افزایش پیدا کرد و زنگ خطر را برای ما به صدا در آورد که افزایش موارد منجر به انتقال داخلی شود.
وی افزود: وقتی میگوئیم مورد انتقال محلی نداریم یا مرگ و میر از مالاریا در سال گذشته نداشتیم یعنی کار بسیار بزرگی شده که هر کسی علائم پیدا میکند در مرز و مشکوک به مالاریا است، ما او را پیدا میکنیم.
بیشتربخوانید: افزایش موارد مالاریا در ایران/ علل و راه های انتقال آن را بشناسید
معاون بهداشت وزارت بهداشت با اشاره به ورود افراد مبتلا از مرز پاکستان به داخل کشورمان، گفت: این افراد از همان مرز کنترل میشوند.
وی ادامه داد: وقتی ما مسافرانی داریم که مربوط به مناطق مرکزی کشور هستند خطر ما اینجا است اگر موارد منتقل شود و بیاید در شهرهایی که الان پاک هستند و ما اصلاً مالاریا نداریم در وجود مالاریا دو موضوع بسیار مهم است یکی اینکه پشه آنوفل باشد یا دوم اینکه بیمار باشد. پشه آنوفل که خیلی جاها داریم، ولی نمیتوانیم بگوییم پشه آنوفل را کامل از بین ببریم و در بسیاری از نقاط کشور این پشه را داریم اگر این بیمار به جایی منتقل شود که امکان وجود پشه و بیمار که در کنار هم قرار بگیرند امکان اینکه بیماری به فرد دیگر توسط پشه منتقل شود برای ما خطرناک است. یعنی از یک ایرانی به یک ایرانی دیگر این بیماری منتقل شود.
فرشیدی افزود: تا الان ما با انجام برخی آزمایشهای ژنتیکی پیگیری میکنیم مواردی را که مثبت شود که از کجا این اتفاق افتاده است. تا امروز انتقال محلی نداشتیم و این کار بسیار بزرگی است به رغم افزایش مواردی که ما پیدا کردیم امیدوارم این روند به طرفی پیش رود که ما سال ۱۴۰۲ بتوانیم یک مقداری پیشگیریها را بیشتر کنیم مواردی که نیاز به تشخیص دارد تقویت کنیم خصوصاً در مرزها و ما شاهد کاهش موارد مالاریا در کشور باشیم.
وی با عنوان این مطلب که باید برای سیستان و بلوچستان و مرز ویژگیهایی اندیشیده شود، گفت: مهمترین بحثی که دنبال میکنیم، سلامت مرز است.