رویداد۲۴ نازنین احمدی: آش رشته از غذاهای مورد علاقه ما ایرانیان است و در ماه رمضان و نذریها و دورهمیها طرفداران زیادی دارد. حتی در خارج از ایران نیز طرفداران خود را دارد.
با تمام این وجود آش رشته بدون اندازه دقیق سبزیها طعم اصلی خود را نخواهد داشت.
آش رشته در هر شهری با طعم و کمی تغییر پخته میشود که معروفترین آنها آش رشته شمالی و آش رشته تهرانی هست.
آشرشته از غذاهای قدیم ایرانی است پس حتما به جز ترکیب سبزیها برای طعم عالی آن به خواص هر سبزی نیز پرداخته شده است.
هرکدام از سبزها در آشرشته، ویتامین ها و خواص بسیاری دارد و هر شهر با توجه به آداب و رسوم و عقاید خود آش رشته معروف شهر خود را درست میکنند.
این نوع از آشرشته از آشرشتههای دیگر راحت تر و سبکتر است. اگر بخواهید برای یک جمع 10 نفره آش تهرانی بگذارید به یک کیلو سبزی نیاز دارید که اندازه های دقیق آن به ترتیب زیر است.
در اینجا اندازه و نام سبزیها را در لیستی برای شما مینویسیم.
گشنیز 200 گرم
تره 200 گرم
شوید 200 گرم
جعفری 200 گرم
اسفناج یا برگ چغندر 200 گرم
نعناع به مقدار لازم
گشنیز از نوع سبزیهایی است که طبعی سرد و خشک دارد و منبعی از انواع آنتی اکسیدانها، فیبر، فسفر، آهن، کلسیم، پتاسیم، تیامین، نیاسین، پتاسیم ویتامینc ویتامینk و یتامینA و پروتئین.....
سبزی گشنیز به تنهایی یک غذای کامل به حساب میآید.
همچنین از خواص دیگر گشنیز بسیار است که به تعدادی از آنها اشاره میکنیم؛
گشنیز یک سبزی مفید برای دیابت
به گشنیز سبزی ضد التهاب نیز گفته میشود
سلامت قلب و تنظیم فشار خون با گیاه گشنیز
مفید برای دستگاه گوارش
ضدعفونی کننده قوی
داروی ضد صرع
درمان جوش و لکه صورت با گشنیز
گشنیز مفید برای چشمها
مقوی برای سلامت استخوانها
سبزی تره طبعی کمی گرم و خشک دارد که مانع ترش کردن بعد غذا میشود که در کنار طعم و بوی خوش آن فواید درمانی بسیاری نیز به همراه دارد.
بیشتر بخوانید: تزیین سالاد کاهو
سبزی تره حاویه ویتامین ث، ویتامین آ، اسید فولیک، کلسیم، پتاسیم، آهن، گوگرد طبیعی، فسفر و ...
سبزی تره فواید درمانی بسیاری دارد.
درمان خونریزی در بواسیر
درمان مسمومیت با سردی معده
کمک کننده در درمان کم خونی
درمان سرفه و سینه درد
درمان اسهال
درمان جوش های سرخ خارش دار و زگیل
قطع خونریزی بینی
به گزارش رویداد۲۴ گیاه شوید طبعی گرم و خشک دارد که هرچه از خواص آن بگوییم کم است.
گیاه شوید خام و تازه برای تنگی نفس، ضعف معده، کبد و طحال، سنگ کلیه، کولیک معده، درد قاعدگی، و بیماری های تناسلی بسیار مفید است و هضم کننده بسیار قوی و دوست دار معده و دستگاه گوارش است.
در قدیم مادرها و مادر بزرگها همیشه یک شیشه شوید خشک در خانه داشته اند.
از معروف ترین خواص شوید گرم کننده معده و بادشکن قوی است. از کاربردهای معمول آن به عنوان چاشنی روی ماست و دوغ استفاده میشود. سبزی شوید کمک کننده در تنظیم قند خون و چربی خون است به این علت که با افزایش ترشح انسولین، در کاهش قند خون کمک کننده است و سبزی مورد علاقهی افرادی است که رژیم لاغری میگیرند.
همه ما گیاه جعفری را سرشار از آهن میدانیم و از گذشته سبزی جدا ناشدنی از سفره های ما ایرانیها محسوب میشود . چه تازه آن و چه مورد استفاده در انواع غذاها و سوپها.
در این قسمت به کمی از خواص جعفری میپردازیم.
مقدار ویتامین ها و مواد معدنی در جعفری چیزی فراتر از حد تصور شماست.
فکر میکنید چرا مادر بزرگهای شما جزو جدا ناشدنی سوپ های آنها جعفری بود؟
چون جعفری سه برابر پرتقال ویتامین Cدارد و در بهبود علایم سرماخوردگی و موارد مشابه بسیار کمک کننده است. و یا اینکه مقدار بسیار بالایی ویتامین K و غنی از مواد مغذی ضروری مانند ویتامین آ، مس، اسید فولیک و تقریبا دو برابر آهن موجود در اسفناج را دارا است و موارد دیگر از فواید جعفری نظیر:
جعفری گیاه مبارزه کننده با سرطان
جعفری کمک به تسکین التهاب
محافظت از قلب
کمک به درمان کم خونی
ارتقاء سلامت استخوانها
جوان سازی رگها
بهبود کبد و مشکلات قاعدگی
و بهداشت دهان
و....
اسفناج، گیاه مورد علاقه ورزشکاران و خانمها است.
گیاه اسفناج سرشار از کاروتن، ویتامین C، و ویتامین K ، A و اسیدفولیک است. که همین قسمت کوچک موجب محبوبیت آن بین خانمها شده چون خاصیت جوان کنندگی دارد.
اسفناج منبع خوبی برای انواع ویتامینها مثل B2، B1و B6 و ویتامین E است.
گیاه اسفناج دوست بیماران دیابتی است.
کمک کننده در کاهش وزن
دارای خاصیت زد سرطانی
مفید برای کاهش فشار خون و کاهش کلسترول مفید
پخت سبزی آشرشته بستگی به میزان سبزی استفاده شده در آش و حرارت شعله گاز و ظرف مورد نظر آش دارد و برای پخت سبزی در آشرشته نمیتوان تشخیص داد که چند دقیقه پخت در هر میزان کافی است.
ولی نسبتا برای آش رشته یک 15 دقیقهای زمان کافی است. سبزی آشرشته باید به میزانی بپزد که مواد داخل آن لعاب پس دهد و شکل براق اولیه خود را از دست دهد.
نعنا یک گیاه بوته ای چند ساله با برگهای سبز و پهن است که بسیار پر مصرف است و عطر اسانسی قوی دارد.
بعضی ها از نعنای تازه به همراه سبزیهای آش استفاده میکنند. ولی خیلی ها هم از نعنای تازه برای سرخ کردن برای روی آش استفاده میکنند چیزی که راحتتر است مقداری نعنا خشک را در روغن تفت داده و برای روی آش رشته استفاده شود. اگر نعنا در هنگام تفت دادن زیاد روی حرارت بماند میسوزد و بوی سوختگی میگیرد.
در پایان این مباحث نگاهی میکنیم به مواد مورد نیاز دیگر، برای آش رشته که هرکدام از این مواد خواص و فواید فراوان خود را دارد. اصولا خوردن هفته ای یک بار آش در خانه مورد تایید پزشکان سنتی و امروزی است. و فرقی ندارد چه نوع آشی باشد. چون اصولا آشهای ایرانی هرکدام فواید بیشمار خود را دارد.