رویداد۲۴ سعید شمس: ناصر نقویان یکی از معروفترین سخنرانان مذهبی است که در چند سال گذشته درباره موضوعهای روز واکنشهایی صریح داشته و به همین دلیل بخشی از مردم حساب او را از روحانیون راست رادیکال، جدا میدانند.
ناصر نقویان متولد شهر بابل است. این روحانی ۵۹ ساله علاقه زیادی به استفاده از اشعار مولوی و حافظ در سخنانش دارد، از سال ۱۳۶۵ تا ۱۳۷۲ در حوزه علمیه قم تحصیل کرده است و درس خارج فقه و اصول را در همین دوران پشت سر گذاشت. نقویان بلافاصله بعد از اتمام تحصیل از قم به تهران آمد و هم اکنون ۳۰ سال است که پایتخت نشین است.
ناصر نقویان در طول همه سالهایی که فعالیت دارد، هیچ گاه رغبتی برای ورود به عرصه انتخابات نداشته و ترجیجش این است که با سخنرانی در جامعه تاثیرگذار شود. او که شاگردِ اساتیدی چون محقق داماد، هاشمی شاهرودی، بهشتی و محمدی است، در سمتهای «مشاور فرهنگی رییس نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاهها و عضو هیات علمی دانشگاه شهید بهشتی، مشاور فرهنگی رئیس کمیته ملی المپیک، دبیر هیئت عالی گزینش کشور» فعالیت داشته است که البته هشتم آبان ۱۳۹۸ در نامهای به حسن روحانی رئیس جمهوری وقت از دبیر هیئت عالی گزینش کشور کنار کشید.
رسول نقویان به دلیل نظرات بی پردهای که مطرح میکند، مورد انتقاد و حتی تخریب چهرههایی قرار میگیرد که افراط در رفتارشان ملموس است. به طوریکه به خودشان اجازه میدهند تا این روحانی را ضد انقلاب و همصدا با دشمنان نظام معرفی کنند. شدت حملات به نقویان در دولت حسن روحانی خیلی بالا گرفت. او که از قضاوتهای آنچنانی متعجب و البته دلخور است، در این باره گفته است: «شایعه پخش کردهاند که نقویان ضد انقلاب شده است. حالا من خودم را بکشم که ضد انقلاب و رهبری نیستم، میگویند چرا رسانه ملی تصویرت را پخش نمیکند. اینکه تلویزیون جناحی عمل میکند، تقصیر من است؟ صدا و سیما کار را به جایی رسانده که رئیس جمهور (حسن روحانی) هم از لفظ صدا و سیمای میلی بهره گرفت. وقتی رئیس جمهور این حرف را میزند، یعنی از فحش خار و مادر هم بدتر است.»
یکی از سخنان مهم او در این سالها دفاع او از نقد و نگاه نقادی به قدرت بود. او تصریح کرده بود: «قرار نبود انقلاب کنیم تا نتوانیم انتقاد کنیم.»
روحانیون در نظام اسلامی جایگاه و پایگاه قابل توجهی دارند و از همان سالهای اول انقلاب مورد توجه عمومی قرار میگرفتند. اما اکنون به واسطه فشارهای زیادی که برای مردم پیش آمده و زندگی را دشوار کرده است، بخشی از مردم به واسطه رفتار برخی روحانیون در ساختار کشور، نسبت به نقش روحانیت در نظام اداری کشور موضع و ذهنیتی منفی دارند. ناصر نقویان هم نسبت به روحانیون حکومتی موضع دارد و در این رابطه گفته است: «حدود ۴۰ سال است که یک ۲۴ ساعت نیست تلویزیون روحانیون را نشان نداده باشد. پس باید همه کشته و مرده روحانیت باشند. روحانیون هیچ وقت درد مردم را نمیدانند و فقط در خبر میشنوند، مشکل است و دستور میدهند، مشکل باید برطرف شود و صدای مردم را نمیشوند که مشکل حل نشده است.»
این روزها شاهد رویارویی بسیار موافقان و مخالفان اجباری یا اختیاری بودن حجاب هستیم که در این بین برخی از صحبتهای روحانیون و به ویژه ائمه جمعه بسیار تامل برانگیز است. ناصر نقویان درباره افراط گفتمانی درباره حجاب گفته است: «یک کسی بگوید، چون بی حجابی است باران نمیآید. امام صادق میفرمایند؛ چون قاضی حکم غلط د اده است، باران نمیآید» او همچنین درباره اجباری بودن حجاب در اظهارنظری صریح گفته است: «حجاب اجباری جواب تربیتی نمیدهد.»
ناصر نقویان که اوایل دهه هشتاد عضو شورای صدور پروانه فیلمها شده بود، در واکنش به فیلم «چهارشنبه سوری» ساخته اصغر فرهادی، این فیلم را به تلاش برای سیاه نمایی متهم کرده بود. البته نظر نقویان به فرهادی تغییر کرده است و چندی بعد در حمایت از او گفته است: «آن موقع آقای فرهادی تبدیل به اصغر فرهادی امروز نشده بود و جزو تهیه کنندگان گمنام و تازه کار بود. الان ایشان فیلمهای خوبی ساخته است.» او به این ترتیب به اختلافش با این کارگردان شناخته شده پایان داد.
ناصر نقویان در واکنش به اینکه عدهای میگفتند، نقویان با چهارشنبه سوری به دلیل رفتارهای شخصی فرهادی مخالفت کرده، گفته است: «به صرف اینکه آقای اصغر فرهادی هستی و پشت سر ما نماز نمیخوانی و ریش نداری و خارج میروی و پاپیون و کراوات میزنی و با خانم بی حجاب دست میدهی، مخالفتی نکردم. خود من هم در خارج با زن نامحرم دست دادهام و از گفتنش ابایی ندارم، چون فقه من این اجازه را به من داده است.»
رسول نقویان خود را عضو هیچ گروه و دسته سیاسی نمیداند و به همین دلیل است که میتواند نظراتش را آزادانه مطرح کند و نگران مسائل تشکیلاتی نباشد. به همین دلیل با چهرههای شاخص هر دو جریان سیاسی مراوداتی دارد. او با ذکر خاطرهای از آقای قرائتی گفته است: «یک بار با آقای قرائتی صحبت میکردم، پرسید چرا سراغ اصلاح طلبان رفتید؟ گفتم اگر من در مجلس ختم مرحوم پدرخانم آقای خاتمی شرکت کردم، چون قبلش پدر من از دنیا رفت و ایشان تسلیت نامهای با خط زیبایشان برای من مرقوم کردند و فرستادند. انصاف و ادب اقتضا میکرد که من هم بروم. مگر آقای خاتمی از اشعث بدتر است؟ اشعث دشمن شماره یک حضرت علی بود، وقتی پسر اشعث فوت میکند، حضرت به خانه اشعث به تسلیت میرود.»
بیشتر بخوانید: سید حسین موسوی تبریزی کیست؟
محمود احمدی نژاد هم در انتخابات ۱۳۸۴ و هم در انتخابات ۱۳۸۸ مورد وثوق بسیاری از چهرههای اصولگرایی و همچنین طیف روحانی بود. اما بعد از تشکیل دولت دوم او، اکثر طرفدارانش به این نتیجه رسیدند که احمدی نژادآن کسی نیست که بخواهد در چارچوب نظام فعالیت کند و در نتیجه برای اعلام برائت از احمدی نژاد از همدیگر سبقت گرفتند. رسول نقویان هم از کسانی است که به احمدی نژاد دو بار رای داده است، اما حالا محاکمه اش را لازم میداند. او دراین باره گفته است: «اما الان میبینند احمدی نژاد رسماٌ همان حرفی را میزند که بیبیسی میگوید. اگر نظام جمهوری اسلامی جرأت کند و احمدینژاد را به میز محاکمه بکشاند و پرونده صادقانهای برایش تشکیل دهد، خواهند دید او چه جنایتهایی کرده است.»
در سال ۱۳۹۲ انتشار کلیپ صوتی نقویان را با حاشیه روبرو کرد. در این صدای پخش شده، نقویان میگوید که دعوت به بیت رهبری را نپذیرفته است. این صدای پخش شده برای نقویان حاشیههای زیادی را موجب شد، به طوریکه عدهای حرفهای او را اهانت به رهبری قلمداد کردند. نقویان در واکنش به هجمههای شدید و همه جانبه گفته است: «من به هیچ کس و دستهای وابسته نیستم... حُر حُرم. راحت. نه چپم نه راست. شب عید دعوتم کردند به بیت رهبری وقتی زنگ زدند گفتم نمیآیم و لب و لوچه ام برای آمدن به بیت رهبری آب نمیافتند. بعضیها هستند وقتی از کنار خیابان پاستور رد میشوند میروند و میگویند خدمت مقام معظم رهبری رسیدیم تا برای خودشان نان و آبی تهیه کنند. بعد از ۱۵ سال مستاجرم و شما هم سعی کن ایمان نیاوری، اگر آوردی مجبوری هر چی آقا گفت قبول کنی.»
رسول نقویان در اظهارنظری درباره دیدار و همنشینی با دوستان اینطور گفته است که «اگر عدهای شب تا صبح را نماز بخوانند و عدهای هم دور هم جمع شوند و شراب بخورند، خدا به گروه دوم نظر بیشتری خواهد داشت. اساسا! یدالله مع الجماعه، خدا آنجاست انسانها دور هم جمع شده اند.»
مرگ مهسا امینی به یکباره فضای ملتهب را به وجود آورد. به طوریکه همه دنیا درباره ایران و مرگ مهسا امینی اظهار نظر کردند. نقویان هم درباره این اتفاق تلخ گفته است: «دختر مردم را به خیال نهی از منکر جنازه اش را تحویل میدهیم و سرتیتر آبروریزی روز روزنامههای مهم دنیا میشویم. بعد فیلم نشان میدهیم و میگوییم، ما کاری نکرده ایم و دختر جوان خودش افتاد و مرد. چه کسی گفته بود، این مدل نهی از منکر و ارشاد کنیم؟ این کجایش ارشاد است؟»
«یک بی شرفی توئیت کرده است، میلیاردها پول نذر میکنید تا برای یک بیمار شفا بگیرید.» این واکنش رادیکال یک روحانی به توئیت علی کریمی درباره حجاب است که بلافاصله بعد از پخش این صحبتها موجی از اعتراضها در فضای مجازی رواج گرفت. او در اینباره گفته است: «برخی از خطبا رفتار یا سخن یک بازیکن، بازیگر و… را بهانه میکنند و روی منبر به او میتازند، اما اگر بسیاری از کسانی که پایه گذار ظلم در این کشور شدند را مخاطب قرار دهید، آن زمان منبر شما شجاعانه است و تعصب دینی دارید. ادب و آداب و حفظ جایگاه رفیع و مقدس منبر را باید مصداق آن ضرب المثل معروف دانست که حرمت امامزاده را باید متولی حفظ کند، اهل منبر باید حرمت منبر را حفظ کنند.»
اینکه فوتبال همه گیر شده است و فوتبالیستها این روزها قراردادهای چند ده میلیاردی میبندند، مورد اعتراض بخشی از جامعه است. در واقع آنها میگویند، وقتی فقر در جامعه پررنگ است، دلیلی ندارد اهالی فوتبال با پول قراردادهای شان زندگی لاکچری داشته باشند. نقویان هم در آبان ماه سال ۱۳۹۰ در این باره گفته اس: «۵۰۰ میلیون خرج آدمی میکنیم که در اولیات اخلاق مشکل دارد. آیا این عاقلانه است؟ اگر مردم یک سطحی از زندگی اولیه را داشتند، آن وقت میتوانیم به سراغ تزیینات برود که فوتبال یک امرو تزیینی برای کشور است.»
روزنامه کیهان واکنشی عجیب به شکست ۶ بر ۲ تیم ملی فوتبال برابر انگلیس در جام جهانی داشت و در راستای تیترهای جنجالی اش برای این بازی تیتر «ایران ۲، انگلیس، اسرائیل، آل سعود و وطن فروشان داخلی و خارجی ۶» را زد تا با موجی از واکنشها مواجه شود. نقویان با کنایه به روزنامه کیهان درباره این تیتر در توئییتر نوشت: «کی میخواهید متوجه شوید، اداره یک مملکت کم از زمین فوتبال نیست؟ جناب کیهان و کیهان اندیشان هرگاه توانستید بجای بازی کنان تیم ملی چند نفر انقلابی و گوش به فرمان که مطلع دستور بوده و غیر از فرامین شما کاری نکنند به زمین فوتبال بفرستید و پیروز و خوشحال برگردید مملکت را هم میتوانید با همان نحو اداره کنید. کی می خواهید متوجه شوید، اداره یک مملکت کم از زمین فوتبال نیست؟»
نقویان یکی از روحانیونی است که اعتقاد دارد «همه آرمانهایی که امروز عدهای به خاطر آنها در حبس هستند، در بیانات و جهتگیریهای شهید بهشتی میبینید.» او ترویج مذهب از راه مسالمت آمیز و قلم و سخنرانی را ترجیح می دهد.