رویداد۲۴ ماجرای کمپین «نه» دانشگاه هنر از روز سهشنبه هفته گذشته آغاز شده است. دانشجویان دانشگاه هنر سهشنبه شب پیامکهایی از طرف دانشگاه دریافت کردند که دستور اجبار سر کردن مقنعه در دانشگاه را اعلام کرده بود. صبح روز چهارشنبه این دستور اعمال شد و حراست دانشگاه از ورود دانشجویان دختر بدون مقنعه ممانعت به عمل آورد. در نتیجه ۵۰ نفر از دانشجویان دانشگاه هنر، عصر روز چهارشنبه در پردیس باغ ملی این دانشگاه در اعتراض به اجبار پوشیدن مقنعه، دست به تحصن زدند.
بر اساس گزارشی که شورای صنفی دانشجویان کشور داده، در ساعات اولیه تحصن، حراست دانشگاه سعی در برخورد با آنها داشته است. شوراهای صنفی دانشجویان کشور مدعی شده در جریان تحصن «آب دانشگاه قطع شد و به دیگر دانشجویان اجازه رساندن آب و غذا و حتی استفاده از سرویس بهداشتی به این دانشجویان» داده نشد. البته برخی گفتهاند قطعی آب ربطی به تصمیم دانشگاه نداشته و این مسئله مشکلی بوده که در هفته پایانی خرداد در تهران رخ داده است.
در نهایت تحصن دانشجویان روز پنجشنبه به خشونت کشیده شد و با دانشجویان متحصن برخورد شد. روز شنبه شرایط دانشگاه کمی امنیتیتر شد و دانشجویان از حضور پرشمار گارد ویژه در فضای اطراف دانشگاه خبر دادند. طبق اعلام کانالهای اطلاعرسانی دانشگاه هنر، صبح شنبه ۱۰ نفر از دانشجویان مقابل دانشگاه بازداشت شدند. برخی منابع البته اطلاع دادند که همه آنها بالافاصله آزاد شدند، اما تلفنهای همراه آنها ضبط شد.
بیشتر بخوانید: تاریخ سرکوب دانشگاه در ایران / جنبشهای دانشجویی در دوره پهلوی چه سرنوشتی داشتند؟
به گزارش رویداد۲۴ دانشجویان دانشگاه هنر در بیانیه اعتراضی خود، به اجبار دانشجویان دخترانتقاد کردند و به این ترتیب کارزار «نه» در شبکههای اجتماعی با ارجاع به این بیانیه شکل گرفت اما مدتی بعد فضا آرام شد. زمانی که تصور میشد فضا آرام شده، برخی تصمیمهای نابخردانه باعث متشنج شدن وضعیت شد؛ از جمله اوایل خرداد انجمن صنفی دانشجویان کشور اعلام کرد که ورود ۴۰ تن از دانشجویان دختر به دانشگاه ممنوع شده است و همین موضوع کافی بود تا بار دیگر شرایط کمی تغییر کند. اولین اقدام این بود که دانشجویان دانشگاه هنرنامهای سرگشاده خطاب به «محمدعلی زلفیگل» وزیر علوم نوشته و در آن به اقدامات حراست دانشگاه هنر اشاره کرده بودند.
دی ماه سال گذشته بیانیه دیگری توسط دانشجویان دانشگاه هنر تهران در اعتراض به تعلیق چند دانشجوی مجسمهسازی، توبیخ مدیرگروه این رشته و ممنوعالتدریس شدن هفت استاد مدعو به دلیل همراهی با دانشجویان منتشر شد. امیر مازیار عضو هیات علمی دانشکده علوم نظری و مطالعات عالی هنر دانشگاه هنر تهران و کوروش گلناری عضو هیات علمی و مدیرگروه مجسمهسازی این دانشگاه از جمله استادانی بودند که از تعلیق فعالیت خود در نیمسال دوم ۱۴۰۱-۱۴۰۲ خبر دادند. در پی آن چندین دانشجوی این دانشگاه هم خبر ممنوعالورودیشان به دانشگاه و خوابگاه را اعلام کردند.
دلیل این توبیخ و ممنوعالتدریسی در واقع اقدام چند دانشجوی مجسمهسازی برای بیان اعتراضشان به شکل نمادین بود. دانشجویان مجسمهسازی این دانشگاه، سنگ قبرهای نمادینی را در محوطه دانشگاه به یاد معترضانی که جان باختند، درست کرده بودند.
با شروع سال و کاهش اعتراضات سراسری در کشور، برخورد با دانشجویان دانشگاه هنر رسمیتر شد. ۲۰ فروردین در روزهای نخست بعد از تعطیلات نوروز، حراست دانشگاه هنر از ورود بسیاری از دانشجویان دختر و پسر به پردیس باغ ملی به دلیل حجاب ممانعت به عمل آورد.
نه به دانشگاه اجباری
نه به سواد اجباری