صفحه نخست

سیاسی

جامعه و فرهنگ

اقتصادی

ورزشی

گوناگون

عکس

تاریخ

فیلم

صفحات داخلی

پنجشنبه ۰۱ تير ۱۴۰۲ - 2023 June 22
کد خبر: ۳۴۱۰۴۸
تاریخ انتشار: ۱۳:۲۰ - ۳۱ خرداد ۱۴۰۲

هشدار به سهامداران خرد بورسی

فردین آقابزرگی، کارشناس بازار سرمایه با بیان اینکه در شرایطی که ذی نفع بورس تهران سهامداران خرد هستند و ذی نفع سایر بازار‌ها، دولت، نباید انتظار رشد بورس را داشته باشیم، گفت: دولت و رئیس سازمان بورس، مانع از رشد بازار سرمایه در اوج ارزندگی آن شده اند.

رویداد۲۴ میناسادات حسینی: شاخص کل بورس تهران روز سه شنبه ۳۰ خردادماه با رشد ۰.۱۳ درصدی در ارتفاع دو هزار و ۱۶۶ هزار واحدی ایستاد.

این در حالی است که ارزش معاملات خرد با افت ۲۵ درصدی، به کمترین رقم در ۴ ماه اخیر رسید و رقم ۵ هزار و ۶۷۶ میلیارد تومان را ثبت کرد.

به گزارش اقتصاد ۲۴، در معاملات روز سه‌شنبه، ۱۲۲ نماد صف خرید داشتند و مقابلِ ۴۱ نماد صف فروش نقش بست.

اما سوال اصلی این است که آیا رشد حلزونی بورس در روز سه شنبه، در آخرین روز معاملات بازار سرمایه در خردادماه و ابتدای تیرماه نیز ادامه خواهد یافت؟

دولت مانع رشد بازار سرمایه است

فردین آقابزرگی، کارشناس بازار سرمایه در این مورد به اقتصاد ۲۴ گفت: سازمان بورس و ارکان بازار سرمایه، بورس تهران را به صورت «بندبازی» رو به تعادل پیش می‌برند. به همین دلیل روزی ۱۰ هزار واحد مثبت می‌شود و روزی ۱۰ هزار واحد منفی و برآیندش هم ادامه روند تعادل با چاشنی نزول است.

وی ادامه داد: شاخص کل بورس به عنوان یکی از معیار‌های سنجه دو ماه ابتدای سال جاری در کنار ۳۰ درصد بازدهی شاخص هم وزن، ۴۹ درصد بازدهی کسب کرد.

همه دلایل ریزش بورس به دست دولت

این کارشناس بازار سرمایه در پاسخ به سوال اقتصاد ۲۴ مبنی بر اینکه دلیل درجا زدن‌های مکرر بورس تهران در خردادماه چه بود؟ گفت: دلایل تغییر جهت و تغییر روند بازار تحت تاثیر عواملی به شرح زیر است:

۱. اظهارنظر‌های ناشی از القای نگرانی از سوی مقامات عالی رتبه کشور حتی سران قوا و خاندوزی وزیر اقتصاد و عشقی رئیس سازمان بورس اوراق بهادار. به عبارت بهتر، اظهار نگرانی بی دلیل و غیرکارشناسی برای جلوگیری از وقوع اتفاقات مشابه سال ۱۳۹۹.

۲. انتشار اخباری مبنی درباره قیمت ارز که یکی از محور‌های اصلی شادابی و طراوات در بورس بود به این بهانه که افزایش احتمالی سود شرکت‌ها را در پی دارد و با حصول توافقات، سیر نزولی آن موجب رکود در بازار خواهد شد که تقریبا درجا زدن و روند بطئی و نزولی بورس در روز‌های اخیر جزو شواهد این امر است.

۳. پیش فروش‌های مکرر و عدیده و حجیم خودرو بالغ بر ۴۶۰ هزار میلیارد تومان یعنی نصف کسری بودجه دولت در سال ۱۴۰۱؛ این مورد نشان دهنده احاطه و استیلای مافیای خودرو بر اقتصاد کشور از جمله بازار سرمایه است. به عبارتی، بورس سرکوب شد تا نقدینگی به سمت پیش فروش خودرو برود. در ادامه این روند، شاهد تاسی از القای نگرانی، اظهار نظر‌های بی دلیل و بی سابقه در سطح بین الملل از سوی مسئولان بازار سرمایه و ارکان بورس بودیم. مسئول سازمان بورس پشت بلندگو اظهار نظر کرد که «مواظب باشید بازار سرمایه ریسک دارد!» این در حالی است که در هیچ کجای دنیا مقام مسئول اینگونه اظهار نظر نمی‌کند. مقام مسئول ازسوی مقام ناظر، کار خود که افزایش نقدشوندگی، افزایش شفافیت، حرکت به سمت کارایی بازار و... است را به درستی انجام می‌دهد.

۴. فشار مضاعف بازارگردان‌ها و نهاد‌های سرمایه گذاری برای عرضه آبشاری از انتهای اردیبهشت ماه. دستور عرضه آبشاری سهام به صورت تلفنی و شفاهی صادر شد تا بازارگردان‌ها و حقوقی‌ها هرچه سهم در بازار است را عرضه کنند و هر بازارگردانی که عرضه نکرد به کمیته تخلفات احضار شد.


بیشتربخوانید: بورس زیر سایه سنگین دلار


دست‌های پنهان در ریزش بورس

آقابزرگی ادامه داد: با وجود تکذیب دستکاری و دخالت دولت در بورس که روز گذشته رئیس سازمان بورس این جمله را به زبان آوردند، این دقیقا جزو مصادیق احاطه و دخالت دولت است. چه کسی مجوز پیش فروش خودرو را می‌دهد؟ وزارت صمت. از طرفی وزارت صمت و دولت با ورود محصولات به بورس کالا مخالفت کرد. شورای رقابت نیز متشکل از نمایندگان و منتخبان وزیر اقتصاد است.

به گفته این کارشناس بازار سرمایه، قرار نیست سازمان بورس یا ارکان بورس دستور خاصی صادر کند، زیرا تنها با القای این تفکر به بازار سمت و سو می‌دهند؛ بنابراین درجا زدن‌های مکرر بورس تهران به این دلیل است که ارکان سازمان بورس با فشار به بازارگردان‌ها یا تزریق نقدینگی، صندوق تثبیت، صندوق توسعه و... بازار را مدیریت می‌کنند و اختلاف بین شاخص هم وزن و شاخص کل بعضا به همین دلیل ایجاد می‌شود.

دولت از بورس حمایت نمی‌کند، چون ذی نفع آن مردم هستند

این کارشناس بازار سرمایه معتقد است: با ایجاد این شرایط، ناخواسته، بی دلیل و غیرکارشناسی بازار سرمایه را که نسبت به سایر بازار‌ها در سطح کاملا ارزنده تری به سر می‌برد، تحت تاثیر سایر بازار‌ها قرار داده اند، زیرا ذی نفع ورود نقدینگی به بازار سرمایه، آحاد سرمایه گذاران خرد هستند؛ اما ذی نفع ورود پول به پیش خرید یا چرخه مورد نظر دولت خود دولت است و، چون حاکمیت حکمرانی بازار سرمایه کاملا تحت اختیار دولت است این حکم را پیدا می‌کند که قاضی به نفع خودش رای صادر می‌کند!

آقابزرگی ادامه داد: راهکار درست به جای ایجاد هراس از ورود نقدینگی سهامداران خرد به بازار ثانویه این است که راه ورود نقدینگی به بازار اولیه که تولید، صنعت و مدیریت است که همان شعار سال بود از راه بازار سرمایه انجام می‌شد. وقتی جلوی تامین مالی را می‌گیرید و پول را به سمت بازار خودرو هدایت می‌کنید، کجای این کار حمایت از تولید است؟

«بندبازی» دولت در بورس

این کارشناس بازار سرمایه در پاسخ به سوال اقتصاد ۲۴ مبنی بر اینکه بورس تهران در روز‌های آینده به چه سمت و سویی می‌رود؟ گفت: بازار سرمایه نسبت به برخی آیتم‌ها و متغیر‌ها مثل نسبت P/E، Forward P/E، افزایش سود شرکت ها و کپیتال مارکت کمتر از ۱۹۰ میلیارد دلار که قبلا ۳۰۰ میلیارد دلار بود همچنان یک سپر مقاومی در برابر تورم و حفظ و نگهداشت ارزش نقدینگی و سرمایه است و برترین بازار به شمار می‌آید.

آقابزرگی در پایان خاطرنشان کرد: این در حالی است که خودروی ۷ برابر قیمت دنیا، را پیش فروش می‌کنند و صدایی از هیچ کدام از مسئولان درنمی آید. مسکن ۲ و نیم برابری متوسط نرخ جهانی را می‌فروشند، اما کسی در موردش حرف نمی‌زند. در چنین سطحی انتظار کارشناسی ما این است که بازار سرمایه ارجح است، اما به واسطه همه این مسائل، بازار را به صورت «بندبازی» رو به تعادل با چاشنی نزول به پیش می‌برند.

منبع: اقتصاد24
نظرات شما