رویداد۲۴ نازآفرین جمشیدی: امروزه کبد چرب به یکی از بیماریهای رایج در سراسر دنیا تبدیل شده است و در ایران هم این بیماری بسیار زیاد شده است و مبتلایان به آن مدام در صدد داشتن بهترین تغذیه برای حل این مشکلند.
یکی از مشکلاتی که بسیاری از مردم این روزها با آن درگیرند ابتلا به بیماری کبد چرب است. جالب است بدانید این بیماری جزو بیماریهای خاموش است به این معنی که نشانههای آن مشخص نمیشوند و شما متوجه نمیشوید این بیماری را دارید تا هنگامیکه وضعیت به حالت بحرانی برسد.
به گزارش رویداد ۲۴ باید بدانید کبد به چربی نیاز دارد، اما اگر این چربی از اندازه معین فراتر رود فرد به بیماری کبد چرب مبتلا میشود. درواقع هنگامیکه چربی بیشاز اندازه درون کبد جمع شود فرد به این بیماری مبتلا میشود.
توجه داشته باشید اگر بیش از ۵ تا ۱۰ درصد از وزن کبد شما چربیست و اگر در این وضعیت به احتمال زیاد به این بیماری مبتلا هستید.
کبد دومین ارگان بزرگ بدن است. این عضو، به فرآوری مواد غذایی کمک میکند و مواد زیانآور خون را فیلتر میکند. گاهی این بیماری را بیماری خاموش کبدی مینامند، به این دلیل که میتواند بدون ایجاد نشانهها رخ دهد.
یکی از نکات خوبی که در مورد این بیماری وجود دارد این است که این بیماری درمان دارد و شما بهآسانی با دقت در تغذیه و تغییر در سبک زندگیتان میتوانید آن را درمان کنید.
• درد شکم
• از دست دادن اشتها
• کاهش وزن
• ضعف یا خستگی
• حالت تهوع
• خارش پوست
• زردی پوست و چشم
• کبودی پوست و خونریزی آسان
• ادرار تیرهرنگ
• کمرنگ یا بیرنگ شدن مدفوع
• تجمع مایع در شکم (آسیت)
• تورم پاها
• ضایعات خوشهای قابلمشاهده از رگهای خونی زیر پوست
• بزرگشدن سینه در مردان
• گیجی
بیشتر بخوانید: بهترین روغن برای کلسترول بالا
عوامل زیادی در ابتلای افراد به کبد چرب موثر است که یکی از آنها مصرف برخی روغنهاست. اما چه روغنی میتواند برای کبد بهتر و سالمتر باشد؟
پژوهشگران برای رسیدن به این نتایج، تاثیرات چربیهای مختلف موجود در رژیم غذایی را تجزیه و تحلیل کردند. این چربیها دربرگیرنده روغن حاصل از روغن آفتابگردان، روغن ماهی، روغن زیتون فوق بکر بود.
محققان نه تنها دریافتند که چربی کبد با افزایش سن در آن تجمع پیدا میکند بلکه نشان دادند نوع چربی که در کبد تجمع پیدا میکند تحت تاثیر نوع چربی است که ما در رژیم غذایی خود مصرف میکنیم. این موضوع بدین معنی است که صرف نظر از تجمع چربی در کبد، برخی از کبدها به شیوه سالم تری پیر میشوند و کمتر در معرض بیماریهای خاص و مرتبط با آن قرار میگیرند.
مطالعه موجود نشان داد که مصرف طولانی مدت روغن آفتابگردان میتواند به تحریک فیبروز کبدی منجر شود و ساختار این اندام را نیز تغییر دهد.
تغییر در ساختار نیز به تغییر در ظاهر ژنها منجر میشود و میتواند اکسیداسیون در سلولهای کبدی را افزایش دهد. موشهایی که برای طولانی مدت از روغن ماهی استفاده کرده بودند، با افزایش اکسیداسیون سلولی مرتبط با سن در کبد خود روبهرو شدند.
همچنین آنها کاهشی را در زنجیره انتقال الکترونها تجربه کردند که منبع تامین قدرت سلول هاست. وجود چنین شرایطی به نارسایی در عملکرد سلولها منجر میشود. روغن ماهی نیز اگر به صورت طولانی مدت مصرف شود میتواند به افزایش طول تلومر منجر گردد. با اینحال روغن زیتون باعث کاهش اسیب به کبد میشود.
اگر تمامی این یافتهها را کنار هم قرار دهیم به این نتیجه میرسیم که روغن زیتون فوق بکر میتواند بهترین گزینه برای سلامت کبد ما باشد.
پروفسور لوییس در این باره چنین میگوید: تغییرات ایجاد شده توسط مصرف طولانی مدت روغن آفتابگردان و روغن ماهی میتواند کبد را در معرض بیماریهایی همچون استئوهپاتیت غیرالکلی قرار دهد که یک بیماری حاد و جدی است و ممکن است به عنوان یک تسریع کننده برای سایر بیماریهای کبدی همچون سیروز کبدی و سرطان کبد عمل کند.
ما بر این باوریم که مطالعه انجام شده در پیشگیری و درمان طیف وسیعی از بیماریهای کبدی مفید خواهد بود. او اضافه میکند: روغن زیتون فوق بکر یک گزینه سالم برای افراد است و میتواند مزایای زیادی برای تندرستی انسان داشته باشد.
این یافتهها ممکن است افراد را متعجب و شگفت زده کند، زیرا روغن ماهی به عنوان محصول سالم و پرمصرف در بیشتر کشورها محسوب میشود. این مطالعه اخیر هنوز هم غذاهایی که میتوان از چربی آنها در رژیم غذایی استفاده کرد را فراهم میکند.
در مجاری نور باشه نه بیرون