رویداد۲۴ میناسادات حسینی: اخبار سیاسی از همه طرف، میدان فردوسی را شلوغ و خلوت میکند؛ روزی قیمت دلار با سرعت عجیبی افزایشی میشود و دلاربازان برای خرید سر و دست میشکنند و روزی پرندهای در میدان فردوسی پر نمیزند و همه چشم به راهند.
به گزارش اقتصاد ۲۴؛ بازار دلار روز شنبه ۱۰ تیر ۱۴۰۲ برخلاف روزهای پایانی هفته گذشته تحت تاثیر برخی سیگنالهای منفی پیرامون مذاکرات برجام شاهد افزایش قیمتها بود.
تایید و تکذیب توافق موقت از سمت طرفهای ایرانی و آمریکایی، کاهش تنشهای سیاسی ایران با کشورهای منطقه و... دلار را روز شنبه در مسیر افزایش قیمت قرار داد. اما آیا قرار است دلار گران شود؟
سید مرتضی افقه، اقتصاددان و عضو هیات علمی دانشگاه شهید چمران اهواز در این رابطه به اقتصاد ۲۴ گفت: تعلیق مجوز صلاحیت امنیتی رابرت مالی، نماینده ویژه آمریکا در امور ایران در مسیر برجام، اعلام توقف مذاکرات جدید ایران و آمریکا از سوی آمریکا و... موجب شده دلاربازان در فروش دلار دست بالا بگیرند و از فروش پا پس بکشند.
وی افزود: قیمت دلار و ارز فعلا سِر شده است مگر اینکه خبر مهمی در راستای رفع تحریمها یا عدم رفع تحریمها منتشر شود.
این اقتصاددان با تاکید بر اینکه فعلا قیمت دلار به ثبات نسبی رسیده است، گفت: تثبیت نرخ ارز و دلار تحت تاثیر عوامل خارجی و بیرونی است نه سیاستهای پولی که دولت اعمال میکند.
وی ادامه داد: به نظر میرسد قیمت دلار نسبت به اخبار تکراری در مورد مذاکرات سِر شده مگر اینکه خبر واقعی مثبت یا بسیار منفی شوک افزایشی یا کاهشی به قیمت دلار وارد کند.
عضو هیات علمی دانشگاه شهید چمران اهواز در پاسخ به سوال اقتصاد ۲۴ مبنی بر اینکه رفت و آمدهای مکرر وزیر امور خارجه ایران به قطر و عمان چه رهاوردی برای بازار دلار و ارز دارد؟ گفت: این رفت و آمدها برای مذاکره غیرمستقیم با آمریکا و بحث تبادل زندانیان و آزادسازی دلارهای بلوکه شده است.
افقه معتقد است: همان کسانی که در دوره ریاست جمهوری حسن روحانی او را متهم به نزدیک شدن به آمریکا و انکلیس برای رفع تحریمها میکردند از همان فرمول سوراخ دعا را یافته اند.
بیشتربخوانید: یک پیشبینی مهم در بازار ارز؛ فرار خریداران دلار از بازار
عضو هیات علمی دانشگاه شهید چمران اهواز در مورد اینکه آیا آزادسازی دلارهای بلوکه شده در قالب غذا، دارو و کالاهای اساسی راهکار درستی است؟ گفت: این کار یک سرشکستگی عیان برای ایران است. ما دلار میخواهیم که برای هر نیازی که کشور دارد هزینه کنیم نه اینکه معامله پایاپای کنیم؛ هرچند این معاملات پایاپای بخشی از تقاضای ارز را کاهش میدهد، اما در واقع برگشتیم به هزار سال پیش که پول اختراع نشده بود و معامله پایاپای انجام میشد.
به اعتقاد افقه، این کار بازگشت به تاریخ ۱/۱/۱ است!
به گفته این اقتصاددان، دولت این روزها مدعی تثبیت نرخ ارز به دلیل سیاستهای پولی است؛ اما اینها تنها توهم است، زیرا قیمت دلار و ارز به محض انتشار یک خبر موثر در مورد برجام یا تعلیق آن شاهد جهش یا ریزش خواهد بود.
افقه در پاسخ به سوال اقتصاد ۲۴ مبنی بر اینکه جهش قیمت دلار و ارز چقدر محتمل است؟ گفت: اگر همین امروز اعلام شود که جمهوریخواهان در انتخابات آمریکا رای میآورند قیمت دلار شاهد جهش خواهد بود، زیرا متغیرهای فعال موثر در قیمت دلار و ارز متغیر خارجی و سیاسی است تا داخلی.
عضو هیات علمی دانشگاه شهید چمران اهواز با اشاره به اینکه در کوتاه مدت تا اخبار سیاسی خاص منفی یا مثبت نرسد قیمت دلار در میانه کانالهای ۴۹ تا ۵۲ هزار تومان در نوسان خواهد بود، گفت: قیمت دلار در میان مدت و بلندمدت منتظر اخبار مثبت و منفی مرتبط با برجام و رفع تحریمها باقی میماند.
افقه در پایان خاطرنشان کرد: اقدامات دولت برای تثبیت نرخ ارز برخلاف ادعای آنها، اقداماتی منفعلانه است نه فعالانه، زیرا تثبیت قیمت دلار در ماههای اخیر تحت تاثیر اخبار خارجی است نه سیاستهای دولت برای کنترل نرخ ارز. اگر اخبار منفی از سوی آمریکا و طرف غربی در مورد برجام مخابره شود قیمت دلار به آسانی در مسیر افزایش قرار خواهد گرفت، اما میزان آن بسته به اینکه چقدر بانک مرکزی بتواند نقدینگی را کنترل کند، خواهد بود. این در حالی است که میدانیم ساختارهایی که وجود دارد همه نقدینگی زا هستند.