رویداد۲۴ سعید شمس: فریدون مجلسی دیپلمات پیشین وزارت امور خارجه و تحلیلگر مسائل بینالملل در گفتگو با رویداد۲۴ در واکنش به همراهی روسیه با امارات در بیانیهای که بر سر موضوع جزایر سهگانه ایران اظهار داشت: مطمئنم روسها برای اعلام همراهی با بیانیه امارات بر سر جزایر سهگانه تعمدی برای برانگیختن ایران نداشتند و با خودشان فکر میکردند، امارات دنبال راهحلی قانونی است. البته اگر طرف اماراتیها به جای ایران کشور دیگری بود، روسها این کار را نمیکردند اما چون میدانند ایران در دنیا تنها مانده است، تصمیم به همراهی با امارات گرفتهاند.
او میگوید: اینکه رئیسجمهوری در حالی به کنیا سفر میکند که مشخص نیست میخواهند از این کشور چه چیزی وارد کنند و به آنها چه کالاهایی بفروشند، نشانهای بارز از تنهایی ایران در جهان است. اینکه میگویند کنیا ۱۷۰ برابر ایران با چین و ۲۵۰ برابر ایران با آمریکا رابطه دارد اما نمیگویند کنیاییها با ما چقدر میتواند داد و ستد تجاری داشته باشد. البته عکس گوشت قرمز از طریق رسانههای نزدیک به دولت به عنوان دستاورد سفر منتشر کرده است که باید دعا کرد از طریق این گوشتهای کنیا بیماریهای آفریقایی به کشور نیاید.
مجلسی میگوید: برای روسیه کشورهای عربی خیلی مهمتر از ایران هستند. چین هم نشان داده به شراکت و همکاری با کشورهای عربی نسبت به ایران نگاه جدی تری دارد. به همین دلیل حکام ایران باید اصلاح در سیاست خارجی را مهمتر از هر مهمی بدانند تا از این طریق منافع ملی ایران حفظ شود و در نتیجه مردم به «چه کنم_چه کنم» نیفتند یا حداقل گرفتاری و محدودیتهای کمتری داشته باشند. چراکه سیاست خارجی هم حرمت ایران را از بین برده است و هم اینکه هر کشوری که از راه میرسد، ضربهای میزند. مثلاً مسکو که از ایران برای جنگ با اوکراین کمک خواست، اینطور بگوید که «ایران که در خدمت ما است، پس به نفع امارات حرکت کنیم تا از طریق این کشور هم منافعی داشته باشیم.» به هرحال صنایع پتروشیمی عربی از ایران خیلی جلوتر است و امارات راه آهن ۳۰۰ کیلومتر میکشد، به آهن و فولاد روسها نیاز دارد.
بیشتر بخوانید: واقعیت در مورد حاکمیت و مالکیت جزایر سه گانه چیست؟
دیپلمات پیشین وزارت خارجه میگوید: خوب نیست که حرمت و احترام بینالمللی کشور از دست برود. واقعاً نمیدانم آقای رئیسی در کنیا و بورکینافاسو چیست؟ البته آنها آماده همکاری با ایران به این شکل هستند که از ما پولی بگیرند و بروند سراغ کشورداری خودشان. رابطه ایران با روسیه و چین در حالی است که این دو کشور بسیار ثروتمند و مهم هستند. اما باید گفت، ثروت و اهمیت چین و روسیه کجا و ثروت و اهمیت آمریکا کجا. یعنی ایران در کنار چین و روسیه باید بتواند با آمریکا و حتی ژاپن و کره جنوبی هم وارد داد و ستد تجاری شود. با این توضیح که شرط اصلی رابطه با دنیا مستلزم قوانین بینالمللی است.
او میگوید: سعی ما باید این باشد که استقلال بازرگانی را به دست بیاوریم. آنهایی که با قبول (FATF) مخالفتی سرسختانه دارند، خواسته یا ناخواسته ایران را با اتهامهای سنگینی روبرو میکنند. چون حرف (FATF) این است که کشورها حق ندارند از گروههای تروریستی و فعالیتهای قاچاق، فحشا و مواد مخدر حمایت کند که خب مخالفت با (FATF) میتواند ما را در مظان این اتهامها قرار بدهد. تنهایی علامت استقلال نیست، علامت عدم استقلال است. ایران در حالی در تنها مانده است که از بزرگترین منابع نفت و گاز و آهن و مس ... دارد و ۱۸۰۰۰۰۰ کیلومتر وسعت دارد تا بتوان گفت، فقط با تصمیمگیری مسئولان بیصلاحیت این که با وجود این همه منابع مردم روز به روز فقیرتر میشوند.