رویداد۲۴ غلامحسین محسنی اژهای، رییس دستگاه قضا در نشست شورای عالی قوه قضاییه با رؤسای کل دادگستری و دادستانهای مراکز استانها سخنرانی کرد.
به گزارش ایسنا، بخشهای مهم سخنرانی او را در ادامه میخوانید:
نمیتوانیم عدالت را محقق کنیم مگر آنکه بر اساس اصول مسلم اسلامی و تکالیف قانونی عمل کنیم؛ نمیتوانیم با سلیقه و فکر خود عدالت را محقق سازیم؛ این التزام به قانون است که عدالت را تحقق میبخشد.
اگر انقلابی هستیم باید ملتزم به قانون باشیم؛ نمیتوانیم بگوییم که انقلابی هستیم، اما به این قانون به سبب ناقص بودن یا منطبق با مقتضیات نبودن، عمل نمیکنیم؛ اگر معتقد به ناقص بودن قانون هستیم باید در راستای اصلاح آن، اقدامات مقتضی را ترتیب دهیم، نه اینکه از عمل به آن سرباز بزنیم.
مجازات باید متناسب، عاقلانه و اثربخش باشد؛ تعیین مجازات نباید به گونهای باشد که موجب وهن شود؛ اگر مجازات تعیین شده، وهن دستگاه قضایی باشد، از اثرگذاری لازم برخوردار نخواهد بود.
مجازات تعیین شده باید هم برای محکوم و هم برای فردی که از حکم مطلع میشود، اثرگذاری داشته باشد؛ در اینجاست که عدل و تدبیر قاضی جلوهگری میکند؛ در اینجاست که قاضی باید مقتضیات را بسنجد و عاقلانه عمل کند.
رفتار ما با متهم، خانواده متهم، ارباب رجوع، شاکی و مشتکیعنه بسیار مهم است؛ بسیاری از اوقات حُسنخلق و رفتار و ادبیات ما از حکمی که صادر میکنیم اثربخشتر است.
امروز بصیرت وهوشیاری و توجه به وسوسههای شیطانصفتان و کسانی که هدفشان ایجاد فتنه و صحنهسازی است، بسیار مهم است؛ باید مراقب کل نظام و دستگاه قضایی باشیم و بر مبنای فرامین الهی و فریضه امر به معروف و نهی از منکر عمل کنیم.
امروز برخی جرائم، مردم را بیشتر آزار میدهد و بیشتر به مردم ضرر میرساند که یکی از آنها، جرم سرقت است؛ لذا رؤسای کل دادگستریها و دادستانها نسبت به این مقوله توجه ویژه داشته باشند و چنانچه ملاحظه کردند در مواردی نسبت به پروندههای ارجاعی مرتبط با جرم سرقت، به طور مطلوب عمل نمیشود، موضوع را مدیریت کنند اصولا کار مدیر همین است.
امروز امنیت همهجانبه مردم اعم از امنیت روانی و امنیت فیزیکی، موضوعی بسیار مهم است که مورد طمع شیطانصفتان میباشد؛ دشمن میخواهد مردم ما نه امنیت روانی داشته باشند و نه امنیت جانی و مالی؛ دشمن میخواهد امنیت کشور را به هم بزند لذا باید خیلی مراقب باشیم.
به نظر میرسد برخی از دادگاههای ما توجه لازم را نسبت به کسانی که در فضای مجازی و در رسانههای مکتوب، امنیت روانی مردم را مخدوش میکنند، ندارند! توجه به امنیت روانی مردم و برخورد قانونی با مخدوشکنندگان امنیت روانی مردم، موضوع بسیار حائز اهمیتی است.
ضروری است در مقابل کسانی که با ناهنجاری اجتماعی میخواهند امنیت روانی مردم را مخدوش کنند و آب به آسیاب دشمن بریزند، مطابق قانون، اقدامات مقتضی را انجام داد.
امروز ممکن است برخی از این کشف حجابها با انگیزه سیاسی و هدایتگری معاندان باشد؛ در اینجا باید وفق قانون، اقدامات لازم را ترتیب داد.
کشف حجاب حتی اگر با انگیزه سیاسی و هدایتگری معاندان هم نباشد، عملی خلاف شرع و قانون است؛ که در این موارد هم قانون تکلیف را مشخص کرده است.
برای فرد فردِ مرتکبان ناهنجاریهای اجتماعی لازم است تدبیر مقتضی در نظر بگیریم و توجه داشته باشیم که آیا اقدام فرد یا افرادی که مرتکب این ناهنجاری شدهاند، سازمانیافته است یا خیر؟ انگیزه فرد چه بوده است؟ وضع حال فرد چگونه است؟ آیا پشیمان شده است یا خیر؟ همه این موارد باید در مواجهه با مرتکبان ناهنجاریهای اجتماعی لحاظ شود.
تا زمانیکه لایحه عفاف و حجاب در مجلس تصویب و تبدیل به قانون شود، ما باید بر اساس قوانین فعلی در این حوزه عمل کنیم.