رویداد۲۴ لیلا فرهادی: بعد از هتک حرمت مجدد قرآن در سوئد و اعطای مجوز مکرر برای چنین اقدامی توسط دولت سوئد، وزارت خارجه ایران در نهایت به دستور رئیسجمهور تصمیم گرفت سفیر جدید سوئد در تهران را بعد از پایان مامورت سفیر قبلی نپذیرد.
به نظر میرسد اقدام وزارت خارجه در «نپذیرفتن سفیر جدید» بعد از فشارهایی است که به این وزارتخانه وارد شده است. بعد از هتک حرمت اول قرآن در اوایل تیر ماه، واکنش وزارت خارجه تصمیم به عدم اعزام سفیر جدید جمهوری اسلامی به سوئد بود. امیرعبداللهیان اعلام کرده بود با وجود اینکه «حجتالله فغانی» به عنوان سفیر جدید ایران در سوئد در آستانه عزیمت به محل ماموریت خود بوده، اما به دلیل هتک حرمت قرآن، اعزام او «فعلا» متوقف شده است.
بعد از هتک حرمت دوم هم وزارت خارجه بلافاصله تصمیم به اخراح سفیر نگرفت. پنجشنبه ۲۹ تیرماه ناصر کنعانی سخنگوی وزارت خارجه از احضار سفیر خبر داد و مراتب اعتراض شدید جمهوری اسلامی ایران نسبت به این اقدام موهن را به او ابلاغ کرد.
بعد از روشن شدن عدم تمایل وزارت خارجه به اخراج سفیر، برخی شخصیتها و نهادها خواستار اخراج سفیر سوئد در تهران و تعطیلی سفارت این کشور شدند. خبرگزاری فارس کمپینی تحت این عنوان تشکیل داد و «خواستار اخراج سفیر سوئد در تهران» شد. این رسانه وابسته به نهادهای نظامی نوشت «در پی این اقدام شنیع، باید سفیر کشور سوئد از کشورمان اخراج شود و همه کشورهای اسلامی نیز باید سفیر این کشور را از کشورشان اخراج کنند. دیگر فقط احضار کردن فایدهای ندارد. لطفاً با این موضوع برخورد جدی صورت گیرد.»
سیدحسن نصرالله دبیرکل حزب الله لبنان هم خواستار اخراج سفیر سوئد از همه کشورهای عربی اسلامی شده و گفته «ملتهای مسلمان باید از دولتهای خود بخواهند که سفرای سوئد در این کشورها را اخراج کرده و خودشان نیز پس از نماز جمعه، تحصن کنند.» علی لاریجانی هم از پیشنهاد سیدحسن نصرالله حمایت کرد و گفت رابطه باید قطع شود.
در نهایت وزارت خارجه حسین امیرعبداللهیان تحت فشار موجود و با «دستور رئیسجمهور» اقدام به «نپذیرفتن سفیر سوئد در تهران» میکند. هرچند این اقدام با اخراج متفاوت است، اما نتیجه آن یکسان است و با این تصمیم سطح روابط ایران و سوئد به کاردار تقلیل پیدا میکند. رویداد۲۴ در این گزارش کشورهایی که جمهوری اسلامی ایران از ابتدای انقلاب تا کنون یا در آنها فاقد سفیر است یا سفارت را بررسی کرده است. در مورد تعداد زیادی از کشورهای آمریکای مرکزی و آفریقا، دلیل فقدان سفارت ایران، اهمیت پایین آنها از نظر سیاسی و فقدان وجود تبعه ایرانی با کم بودن آنها در این کشورها بوده است. در برخی موارد سفیر یک کشور، سفیر آکردیته از جانب چند کشور دیگر هم محسوب میشود. سفیر آکردیته سفیری است که در دو یا چند محل به ماموریت میپردازد.
در نقشه بالا، کشورهایی که با رنگ خاکستری و آبی کمرنگ نمایش داده شده اند، کشورهایی هستند که یا روابط سیاسیشان را با ایران قطع کرده اند یا به دلایل دیگر فاقد روابط دیپلماتیک در قالب تبادل سفیر هستند. این نقشه قبل از تعطیلی سفارت آذربایجان و سوئد در ایران بهروز رسانی شده است بنابراین رویداد۲۴ جدول زیر را تهیه کرده است.