رویداد۲۴ چندماهی تا انتخابات مجلس باقی است و هنوز آرایشهای سیاسی شکل نگرفته است. برخی از احتمال ائتلافهایی سخن میگویند، اما چه ائتلافهایی و چه گروههایی میتوانند با هم همگرایی داشته باشند؟
جواد آرین منش، تحلیلگر مسائل سیاسی، درباره این موضوع گفت: به نظر میرسد که هنوز قضاوت برای من میرسد برای شکلگیری آرایشهای سیاسی انتخابات هنوز برای قضاوت زود است. هنوز فضای جامعه متأثر از مسائل نیمه دوم سال گذشته است و فضای سیاسی کشور متأثیر از اوضاع و احوال اقتصادی است بخشهایی از گفت و گوی آرین منش را در ادامه میخوانید:
نارضایتیهای گستردهای بین مردم دیده میشود و در بازار حالا ابرتورم را مشاهده میکنیم. توده مردم از وضعیت موجود ناراضی هستند. مسئله فقر، فساد، تبعیض و بیعدالتی بر مسائل سیاسی سایه افکنده است و بیش از آنکه مسئله آرایش سیاسی گروهها مطرح باشد، مسئله مشارکت و حضور مردم زیر سؤال است و مردمی که همیشه پای کار انتخابات بودند، از وضع موجود ناراضی هستند و به نوعی انتخابات را در زندگی خودشان بیتأثیر میبینند و اگر اقداماتی برای ترمیم اعتماد عمومی به وجود نیاید، احتمال کاهش مشارکت مردم وجود خواهد داشت.
آرایشهای سیاسی هم قدری دچار تغییر و تحول خواهد شد، زیرا برخی از نیروهای اصلاحطلب بسیار رادیکالتر از گذشته شدهاند و حتی از نظام عبور کردهاند، اما نیروهای سنتی آنها مشارکت خواهند کرد. کسانی که امور را در دست دارند مانند نمایندگان کنونی و مسئولان دولتی پاسخی قانعکننده برای مردم ندارند.
در آغاز مجلس فعالی اگر مرغ کمتر از ۲۰ هزار تومان بوده، اکنون به صدهزار تومان رسیده است؛ یعنی اقلام خورکامی و کالاهای اساسی با افزایش قیمت بسیاری روبهرو بوده است و درآمد و حقوق مردم بسیار اندک بوده است. همه اینها گروهبندیهای سیاسی را هم تحتتأثیر قرار میدهد.
بیشتر بخوانید: تحرکات اخیر لاریجانی و روحانی چه معنایی میدهد؟
بعید نیست که عدهای از اصلاحطلبان اصلا در انتخابات شرکت نکنند و البته احتمالا طیفهایی از اصلاحطلبان با جریان آقای لاریجانی ائتلاف کنند تا جریانی میانهرو را شکل دهند. در آن سو هم یعنی در اصولگرایی نیروهایی تندرو وجود خواهند داشت.
آنچه من پیشبینی میکنم این است که در کلانشهرها همچنان دو لیست اصلی را شاهد خواهیم بود که این دو لیست قسمتهایی از اصولگرایان و اصلاحطلبان معتدل است و در لیست دیگر اصولگرایان سنتی است و آقای لاریجانی یکی از مهمترین محورهای انتخاباتی خواهد بود.
این نکته را هم بگویم تمایل آقای لاریجانی بیش از آنکه به سمت اصولگرایان سنتی باشد، به سمت مستقلین و اصلاحطلبان معتدل است؛ بنابراین آرایش انتخاباتی در کلانشهرها احتمالا اینطور خواهد بود و در شهرهای دیگر هم مسائل قومی، جغرافیایی و... باعث افزایش میزان مشارکت میشود.
شیوه بررسی صلاحیتها میتواند در میزان مشارکت مردم تأثیرگذار باشد. اگر ردصلاحیتها بالا باشد مشارکت پایین میآید، اما اگر نفرات بیشتری را تأیید کند احتمالا مردم هم قدری بیشتر در انتخابات حاضر میشوند.
اون روزی که شیر ترین بچه های وطنم را برای حق و عقیده راهی قبرستان کردید شما تمام شدید! تمام ?