رویداد۲۴ نازآفرین جمشیدی: یکی از دردسرهای آشنا برای بسیاری از پدر و مادرها بیقراری نوزادان و گریههای بیامان آنهاست چیزیکه گاه بسیار آزاردهنده میشود و تاب و توان را از خانواده میگیرد.
بسیاری از پدرو مادرها، از آرام کردن شیرخوار خود احساس استیصال و ناتوانی میکنند و ممکن است که چندین بار به پزشک مراجعه کنند. اگر شما هم چنین تجربهای را دارید، تا پایان مقاله همراه ما باشید تا با این موضوع بیشتر آشنا شوید.
گریه نوزاد در واقع راه برقراری ارتباط بین او و والدین است. کودک در هنگام گرسنگی، ترس، درد، نیاز به خوابیدن و موارد مشابه سعی میکند که به والدین خود، نیازش را اطلاع دهد. نکته اول این است که گریه شیرخوار و نوزاد هر دلیلی که داشته باشد، آرامش و خونسردی خود را حفظ کنید.
گرسنگی
نخستین دلیلی که هنگام گریه کردن نوزاد، به فکر شما میرسد، گرسنگیست. کوشش کنید پیش از اینکه نوزاد به مرحله گریه کردن برسد، نشانههای گرسنگی را در او تشخیص دهید. بعضی از نشانهها در نوزادان تازه متولد شده، عبارتند از
• نق نق کردن
• مزه مزه کردن لب
• مکیدن دست خودش یا حتی دیگران، زمانی که دست به دهان یا چانه او نزدیک میشود
کثیف بودن پوشک
برخی از بچهها زمانی که نیاز است که پوشکشان عوض شود، گریه میکنند. بعضی دیگر از آنها میتوانند برای مدت زمانی کوتاه، پوشک کثیف را تحمل کنند. در هر صورت بهتر است هنگام گریه، پوشک او را چک کنید.
نیاز به خوابیدن
خوابیدن برای شیرخواران به آن سادگی که ما فکر میکنیم نیست. نوزادان و کودکان وقتی که خسته و خواب آلود هستند، گریه میکنند تا آن را نشان دهند.
نیاز به نوازش و آغوش کشیدن
کودکان به ناز و نوازش زیادی نیاز دارند. آنها دوست دارند که چهره والدین خود را ببینند و صدای او را بشنوند. همچنین از شنیدن قلب آنها و حس کردن بوی آنها لذت میبرند. گریه کردن میتواند یکی از راههای آنها برای تقاضا کردن به آغوش کشیدن باشد. در چند ماه اول زندگی شیرخوار، بغل نکردن او امکان پذیر نیست.
بی قراری با گریههای معمول نوزاد تفاوت دارد. در این حالت گریهها طولانی است و آرام کردن نوزاد بسیار دشوار است. از دلایل رایج بی قراری و گریههای طولانی نوزادان به این موارد میتوان اشاره کرد:
کولیک
یکی از مهمترین دلایل گریههای زیاد نوزادان و شیرخواران دل درد کولیکیست. کولیک دارای این ویژگیهاست:
• معمولا بعد از ۲-۳ هفته از تولد نوزاد شروع میشود.
• حداقل ۳ ساعت در شبانه روز، گریه نوزاد ادامه دارد.
• سه بار در هفته اتفاق میافتد.
• این دل درد معمولا تا سه ماهگی برطرف میشود.
• معمولا در ساعتهای اولیه شب شروع میشود.
• معمولا تا نیمه شب پایان مییابد و به صبح نمیرسد.
بیشتر بخوانید: پیشنهاد برای صبحانه کودکان
بی قراری ناشی از کولیک هنگامیستکه مطمئن هستیم که کودک گرسنه، خواب آلود و پوشک او کثیف نمیباشد. کولیک در بین نوزادان شایع است و ۲۰ درصد خانوادهها با چنین موضوعی روبه رو هستند. کولیک هم در کودکان شیر خشکی و هم شیر مادری ممکن است پیش بیاید، هر چند که کودکانی که شیر مادر میخورند کمتر به آن مبتلا میشوند.
به گزارش رویداد۲۴ کولیک، یک سیر طبیعی از روند رشد شیرخوار و نوزاد است. این دل دردها خود محدودشونده است که خودبه خود خوب میشو. هرگز فکر نکنید که به دلیل کوتاهی خانواده اتفاق افتاده است. اوج دردهای کولیکی در ۶ هفتگی است. بعضی از اقدامات زیر ممکن است که در کاهش درد کولیک موثر باشد مانند:
• بغل کردن
• راه بردن
• آواز خواندن
• استفاده از گهوارههایی که میتواند نوزاد را آرام تکان دهد
• استفاده از صدایی که صدای محیط را محو میکند مثل صدای جاروبرقی، هود، سشوآر، ماشین لباسشویی و… (white noise)
• مالش دادن شکم نوزاد و نگه داشتن آن با دست
تازهترین پژوهشها نشان داده است که بغل کردن یک نیاز طبیعی نوزاد است واگر این نیاز درست پاسخ داده شود اعتماد او به والدین از همان سن شکل میگیرد و این فرزند در آینده هم به والدین خود اعتماد بیشتری خواهد داشت. هر چه مادر کودک را بیشتر در آغوش بگیرد و تماس پوستی با او داشته باشد، باعث میشود که اکسی توسین یا هورمون عشق، در بدن مادر بیشتر ترشح شود و شیر مادر افزایش پیدا کند.
افزونبر این شیرخوار، ۹ ماه در شکم مادر بوده و صدای قلب او را شنیده و گرمای بدن او را حس کرده است و اگر دوباره در همان حالت قرار بگیرد احساس امنیت بیشتری خواهد کرد؛ بنابراین تماس پوست با پوست و بغل کردن نوزاد، در آرام کردن او هنگام درد کولیک بسیار موثر است. مراقبت آغوشی از نوزاد باعث آرامش بیشتر او میشود.
بعضی باورهای نادرست در فرهنگ ما درباره کولیک وجود دارد که بیشتر جنبه اقتصادی دارد تا درمانی. استفاده از شیرخشکهای خاص، داروهایی حاوی آنزیم لاکتاز که حل کننده شیر است، استفاده از داروهای گیاهی در داروخانهها و عطاری ها، اثری بر کاهش دل دردهای کولیکی ندارد.
اما به یاد داشته باشید که هر گریهای هم ناشی از کولیک نیست. گریههای نوزاد میتواند ناشی ازرفلاکس، آلرژی به شیر گاو و یا حتی مسائل جدیتر باشد. گاهی هم مسائل ساده مانند پیچیده شدن یک تار مو به دور انگشت یا آلت تناسلی کودک میتواند علت بی قراری او باشد.
اگر گریه شیرخوار برخلاف الگوی گریههای گذشته است مثلا فقط در طی شب گریه نمیکند بلکه در تمام طول شبانه روز گریه میکند، باید موارد دیگری به جز کولیک مد نظر قرار گیرد.
یکی دیگر از مشکلاتی که میتواند موجب بی قراری شیرخواران شود، رفلاکس معده است. رفلاکس در واقع برگشت محتویات معده به مری است. برخلاف کولیک که نوع درد و گریه آن در قسمت قبل توضیح داده شد، گریههای ادامه دار (در هر ساعتی از شبانه روز) میتواند نشان دهنده رفلاکس معده باشد.
در رفلاکس معده این علائم ممکن است رخ دهد:
• سندرم ساندیفر (نوزاد سر خود را به عقب میبرد)
• ملچ ملوچ کردن (حالتی شبیه به نوشخوار کردن)
• سرفه
• سیاهی و کبودی
رفلاکس نوزادان و شیرخواران مسئلهای بسیار شایع است. این مسئله، یک مسئله فیزیولوژیک است، به این معنی که دریچهی انتهایی که در پایین مری واقع شده است، در شیرخواران و نوزادان به طور طبیعی شل است و شیری که میخورند، همراه اسید معده میتواند به مری و حتی ته حلق شان برگردد. رفلاکس یک بیماری نیست و معمولا نیاز به اقدام درمانی ندارد. اما وقتی این علائم بسیار شدید باشد و با اختلال رشد، استفراغهای جهنده، بی قراری شدید، علائم تنفسی مانند سرفه همراه باشد، نیاز به درمان دارد.
درمان رفلاکس در نوزادان با تغییر عادات غذا دادن و خواباندن صورت میگیرد. به والدین توصیه میشود که با رعایت موارد زیر، رفلاکس را در نوزاد خود کنترل کنند:
• کمتر کردن فواصل شیردهی وهمین طور حجم هر وعده
• گرفتن باد گلو (آروغ) شیرخوار پس از شیر خوردن
• سفت نبستن پوشک بر روی شکم
• خواباندن کودک بر روی سطح شیبدار با زاویه ۳۰-۴۰ درجه.
معمولا با این اقدامات و بالا رفتن سن، رفلاکس بهتر میشود. اگر رفلاکس با اقدامات بالا درمان نشود، از درمانهای دارویی میتوان استفاده کرد. رفلاکس هم همچون کولیک، خود محدودشونده است و خود به خود از بین میرود.