رویداد۲۴ مریم وحیدیان: دقایقی دیگر اولین ماموریت نخستین فضانورد زن ایرانی تبار به پایان میرسد. ماموریتی ۲۴ ساعته که قرار است یاسمین مقبلی فرمانده آن باشد. فضاپیما برای یک ماموریت مشترک با آژانس فضایی اروپا و با موشک فالکون۹ اسپیساکس به فضا رفته است و این ماموریت به ایستگاه فضایی بینالمللی اولین عملیات فضایی مقبلی خواهد بود.
فضاپیمای آرتمیس-۷ پنج فضانورد دارد که علاوه بر یاسمین مقبلی به عنوان فرمانده، آندریاس موگنسن دانمارکی به عنوان خلبان و سه نفر دیگر در آن حضور دارند. اینکه یاسمین مقبلی زن ایرانی تبار به عنوان فرمانده این فضانورد از سوی ناسا انتخاب شده، یکی از مهمترین رویدادهای علمی برای ما ایرانیان به حساب میآید. پیش از این انوشه انصاری با هزینه شخصی و به صورت توریستی به فضا رفته است و تاکنون هیچ کسی در رده مقبلی به فضا سفر نکرده است.
بیشتر بخوانید: یاسمین مقبلی و تیم فضانوردان پیش از اعزام به ایستگاه فضایی
پدر و مادر دانشجوی معماری بودند. آنها در اثنای انقلاب ۵۷ مهاجرت کردند و ایران را برای همیشه ترک کردند. در نهایت فرزندشان در ایالت هسن آلمان غربی به دنیا آمد و سپس به آمریکا مهاجرت کردند. یاسمین اکنون با همسرش در تگزاس زندگی میکند و صاحب فرزدان دوقلو است.
او در مصاحبهای درباره گذشته و کودکی خود چنین گفته است: «من در آلمان به دنیا آمدم. پدر و مادرم ایران درزمان انقلاب ۵۷ ترک کردند. من دوران کودکیام را در نیویورک سپری کردم. از کودکی ورزشهای تیمی را دوست داشتم؛ به این خاطر که میتوان بر دیگری تکیه کرد و من فکر میکنم این مهمترین چیزی است که برای پیشرفت در کار لازم است. از وقتی دبستان میرفتم رویای فضانورد شدن را در سر داشتم. شاید خیلی از کودکان چنین رویایی داشته باشند، اما این رویا هرگز از من دور نشد. من عاشق فیزیک بودم و اینکه جهان چگونه کار میکند.»
تحصیلات یاسمین مقبلی در رشته هوا و فضا بوده است و او این رشته را با جدیت دنبال کرده است. او در ۱۵ سالگی در اردوی فضایی پیشرفته شرکت کرد که علاقهاش به فضانورد شدن را تقویت کرد. جالب اینکه در نیروی دریایی نیز حضور داشته است. مقبلی در دوران خلبانی نظامی خود در بیش از ۱۵۰ ماموریت رزمی، از جمله در افغانستان حضور داشته است. او همچنین سابقه بیش از دو هزار ساعت پرواز با ۲۵ نوع هواپیمای مختلف را دارد. او در اینباره میگوید: «رشته تحصیلی من در موسسه تکنولوژی ماساچوست رشته مهندسی هوافضا بودو سپس به ارتش دریایی ملحق شدم. علاقهمند به راندن جتها بودم و برایم جالب بود که چرا اغلب مایل به راندن هلیکوپتر هستند، وقتی میتوان جت راند؟ من تصور میکردم که برای فضانورد شدن باید اول خلبان جت را امتحان کرد. من دوست داشتم که هنوز دری برای فضانورد شدن گشوده نگه دارم.»
به گزارش رویداد۲۴ او الگوهای زیادی در زندگی داشته است. یکی از والنتینا ترشکووا، فضانورد روس و اولین زن فضانورد جهان بوده است. البته او الگوهای دیگری هم داشته است. او در اینباره تصریح کرده: «وقتی منتظر شرکت در مدرسه پرواز بودم، یک ماموریت شاتل فضایی برای ایستگاه فضایی بینالمللی انجام میشد که سونیتا ویلیامز زن فضانورد زن معروف در آن حضور داشت. من بیوگرافی او را خواندم و متوجه شدم که پیشتر خلبان هلیکوپتر بوده است. از آنجا بود که با تمام قدرت جلو رفتم. ناسا در حال گزینش کلاس جدیدی از فضانوردان بود و من تصور میکردم که من بیش از هر کسی این شانس را خواهم داشت. سختترین بخش در این گزینش انتظار کشیدن برای پاسخ گزینش بود و اینگونه بود که به عنوان گروه جدید فضانورد ناسا انتخاب شدم.»
دوره آموزشی یاسمین مقبلی در ناسا از سال ۲۰۱۷ آغاز شد. او در سال ۲۰۲۰ به همراه ۱۲ فضانورد دیگر جزو اولین گروه از فارغالتحصیلان برنامه آرتمیس ناسا بود. هدف اصلی برنامه آرتمیس سفر دوباره انسان به ماه و فرود بر قطب جنوب ماه است.
مورگان اورتگاس، سخنگوی سابق وزارت خارجه آمریکا، در پیامی این موفقیت بزرگ را به او تبریک گفت. خانم اورتگاس، پنجشنبه ۲۳ ژانویه یعنی ۳ بهمن ۱۳۹۸ ضمن تبریک انتخاب یاسمین مقبلی در توییتر نوشت: امروز او به ستارهها میاندیشد و شاید روزی نخستین زنی باشد که راهی ماه میشود.