صفحه نخست

سیاسی

جامعه و فرهنگ

اقتصادی

ورزشی

گوناگون

عکس

تاریخ

فیلم

صفحات داخلی

دوشنبه ۲۴ مهر ۱۴۰۲ - 2023 October 16
کد خبر: ۳۴۸۹۱۷
تاریخ انتشار: ۰۹:۲۹ - ۲۷ شهريور ۱۴۰۲

درگیری ۳۲ درصد ایرانی‌ها به پرفشاری خون/ دیابت بزرگسالان اپیدمی شد

رئیس دبیرخانه شورای عالی سلامت و امنیت غذایی به شیوع ۱۴ درصدی دیابت در بزرگسالان کشور هشدار داد به طوری که در یک نتایج تحقیق کشوری آمده است شیوع این بیماری در ایران ظرف ۵ سال، ۳۰ درصد افزایش یافته است.

رویداد۲۴ اعتماد نوشت: رئیس دبیرخانه شورای عالی سلامت و امنیت غذایی بابت شیوع سه بیماری غیرواگیر، اما ناتوان‌کننده و عامل مرگ زودرس در کشور هشدار داد. محمداسماعیل مطلق اعلام کرد که میزان شیوع چاقی در بزرگسالان ایرانی به ۲۵ درصد رسیده و ۳۲ درصد بزرگسالان ایرانی دچار پرفشاری خون هستند علاوه بر اینکه نرخ شیوع دیابت در جمعیت بزرگسال کشور هم ۱۴ درصد است.

این مقام مسئول ضمن هشدار بابت آلودگی هوا به یکی از عوامل اصلی ابتلا به بیماری‌های غیرواگیر، آمار‌های دیگری درباره نرخ مرگ و میر نوزادان و مادران ارایه کرد و گفت: «طی مطالعات انجام شده، روند نرخ مرگ و میر نوزادان در ایران کاهشی بوده است، به‌گونه‌ای که این شاخص در سال‌های اخیر به کمتر از ۱۰ رسیده است. همچنین نرخ مرگ و میر مادران طی چهار دهه رو به کاهش بوده و از سال ۱۳۶۹ تا ۱۳۹۴ به میزان ۸۰درصد کاهش یافته، اما شیوع چاقی، فشار خون و دیابت در کشور رو به افزایش است.»
به دنبال این هشدارها، مدیرکل دفتر مدیریت بیماری‌های غیرواگیر وزارت بهداشت هم از برنامه وزارت بهداشت برای تشخیص زودهنگام دیابت و کنترل فشارخون در سطح جامعه خبر داد.


بیشتر بخوانید: اشتباه خطرناک بیماران دیابتی؛ این دو غذا را حذف نکنید!


کوروش اعتماد البته برخلاف اظهارات مطلق، شیوع دیابت در کشور را ۱۰ درصد اعلام کرد و گفت: «۷ تا ۸درصد افراد، دچار پیش دیابت هستند که اگر در مرحله پیش دیابت مداخله موثر صورت گیرد، یک‌سوم افراد از ابتلا به دیابت مصون خواهند ماند، چون ۵۰درصد مبتلایان دیابت، از بیماری خود بی‌اطلاع هستند درحالی که آزمایش تشخیص این بیماری بسیار ساده و ارزان است و در سیستم شبکه به صورت رایگان انجام می‌شود.»

درحالی که به گفته مدیرکل دفتر مدیریت بیماری‌های غیرواگیر وزارت بهداشت، برنامه‌ای از ۱۰ سال پیش تحت عنوان پروتکل پن (PEN) در کشور راه‌اندازی شده که دیابت و فشارخون را در افراد بالای ۳۰سال خطرسنجی می‌کند و برای افرادی که به مراکز بهداشتی مراجعه می‌کنند، براساس سن، سابقه فامیلی و اضافه وزن آن‌ها یک برنامه مراقبت سه ماهه، شش ماهه و یک ساله ترتیب داده می‌شود و با کمک این برنامه، بیماری زودتر تشخیص داده می‌شود یا عوامل خطر در افراد تحت کنترل قرار می‌گیرد، اوایل شهریور امسال، دانشیار گروه داخلی دانشگاه علوم پزشکی مشهد اعلام کرد که شیوع دیابت در ایران در ۵ سال، ۳۰درصد افزایش داشته است. مینا اکبری راد، با اعلام این خبر گفت: «سال ۱۳۹۵ شیوع دیابت در کشور ما ۱۱ درصد بوده که در سال ۱۴۰۰ به ۱۴ درصد افزایش یافته. بنابراین، در این فاصله ۵ ساله افزایش ۳۰ درصدی بیماری را داشتیم که می‌تواند یک فاجعه باشد.»

در حالی که به گفته این کارشناس، بر اساس هدف‌گذاری سازمان بهداشت جهانی مقرر شده که شیوع دیابت تا سال ۲۰۲۵ متوقف شود، اوایل تابستان هم مدیرکلینیک چاقی بیمارستان رسول اکرم (ص) در گفتگو با خبرگزاری ایسنا اعلام کرد که بر اساس برآورد‌های صورت گرفته، در ایران حدود ۴ میلیون نفر نیاز به جراحی چاقی دارند.

شهاب شهابی ضمن تاکید بر اینکه چاقی یک معضل جهانی است، اما مهم‌ترین عامل قابل پیشگیری مرگ‌ومیر در دنیا محسوب می‌شود، گفت: «در ایران طبق آمار وزارت بهداشت حدود دو سوم افراد از چاقی و اضافه وزن رنج می‌برند و طی ۴۰ سال اخیر تعداد افرادی که دچار چاقی شدند ۵.۵ برابر شده است. در ایران جراحی چاقی برای افراد با BMI (شاخص توده بدنی) بالاتر از ۴۰، تحت پوشش بیمه است؛ هرچند که در اساسنامه سال ۲۰۲۲ فدراسیون بین‌المللی جراحی چاقی، به دلیل اینکه اثربخشی جراحی چاقی بسیار خوب بوده است، اعداد ملاک برای جراحی چاقی کاهش یافته است؛ به نحوی که افرادی با شاخص توده بدنی ۳۵ و بالاتر هم کاندیدای انجام اعمال جراحی چاقی می‌شوند.»

نظرات شما