محمدجواد حقشناس عضو شورای مرکزی حزب اعتماد ملی ظهر امروز (دوشنبه 15 آذر) در مناظره پساترامپ که با حضور لطفالله فروزنده عضو شورای مرکزی جمعیت ایثارگران انقلاب اسلامی در دانشگاه علم و صنعت برگزار شد، درباره شرایط پس از روی کار آمدن ترامپ در آمریکا اظهار کرد: ما باید ببینیم شخصی که به عنوان رئیس جمهور آمریکا انتخاب شده چه خصوصیاتی دارد. در رقابتهای انتخاباتی در آمریکا ترامپ نتوانست رای اکثریت مردم آمریکا را به دست آورد اما براساس مکانیزم انتخابات در این کشور و رای الکترال توانست برنده انتخابات آمریکا شود.
وی افزود: حتی چهرههای شاخص جمهوریخواه در آمریکا هم به ترامپ رای ندادند. ترامپ توانست بر امواج طبقه سفیدپوست آمریکایی سوار شود و رای آنها را جلب کند و خود را به نظام آمریکا تحمیل کند.
عضو شورای مرکزی حزب اعتماد ملی با اشاره به انتخاب گزینهها از سوی ترامپ برای تشکیل کابینه دولت آمریکا گفت: امروز شاهد آن هستیم که ترامپ در انتخاب گزینههای خود به سمت چهرههای ضدایرانی رفته و این نشان دهنده رویکرد منفی او نسبت به ایران است. برخلاف تیم اوباما که گرایش نزدیکتری به ایران داشت و این موضوع در آینده شرایط را برای ایران بسیار سخت خواهد کرد.
حقشناس با بیان اینکه قطعا بین روسای جمهور مختلف آمریکا تفاوتهایی وجود دارد، تصریح کرد: همانگونه که در جمهوری اسلامی در دولتهای مختلف سازندگی، اصلاحات و دولت احمدینژاد شاهد تفاوتهایی بودیم، در نظام آمریکا هم همین موضوع حاکم است. علیرغم اینکه ساختار نظام آمریکا هیچ تفاوتی نکرده است و در 4 سال آینده باید منتظر شرایط سختتری در کشور باشیم و مردم و مسئولان باید تحمل بیشتری برای عبور از این شرایط سخت داشته باشند.
وی با بیان اینکه برجام یک معاهده بینالمللی است که غیر از آمریکا 5 کشور دیگر هم آن را امضا کردهاند اظهار کرد: 4 کشور عضو دائم سازمان ملل به علاوه آلمان و اتحادیه اروپا این توافق را امضا کردند و ما باید اینجا به تفکیک منافع این کشورها توجه کنیم. غیر از کشورهای اروپایی و اتحادیه اروپا منافعشان با تداوم تحریمها علیه ایران در تضاد است و رویکرد آنها با آمریکا متفاوت است و در این بین روسیه بیشترین و انگلیس کمترین اختلاف را با آمریکا دارند.
عضو شورای مرکزی حزب اعتماد ملی با بیان اینکه دستگاه دیپلماسی ایران باید روابط دوجانبه با کشورهایی اروپایی را بهتر دنبال کند اظهار کرد: ما باید قبل از شروع به کار ترامپ به این کشورها نشان دهیم که منافع مشترکمان با هم همخوانی بسیاری دارد و نباید بگذاریم این کشورها تسلیم فشارهای آمریکا شوند و امروز نباید اجازه دهیم همان اجماعسازی دوران اوباما علیه ایران تکرار شود زیرا دوره ترامپ دیگر دوره گفتمان جنگ نرم نیست و او قطعا از سختافزار نیز استفاده میکند.
حقشناس ادامه داد: ما باید در عرصه بینالمللی صف آمریکا را از بقیه اعضای 1+5 جدا کنیم و از هرکاری که منجر به ضربه زدن به برجام میشود جلوگیری کنیم.
وی با بیان اینکه در حوزه داخلی نیازمند تلاش بیشتری برای حل شدن معضلات کشور داریم، تصریح کرد: ما نباید همه چیز را به برجام گره بزنیم. هر عنصری که میخواهد در کشور کار اقتصادی بکند باید بداند سرمایهگذار تنها در جایی حضور مییابد که حفاظت و ایمنی برای سرمایهاش فراهم باشد.
عضو شورای مرکزی حزب اعتماد ملی با بیان اینکه چین و روسیه در تمام قطعنامههایی که در شورای امنیت علیه ما تصویب شد به سمت آمریکا رفتند، اظهار کرد: این اقدام آنها به این دلیل بود که منافعشان در تعامل با آمریکا محقق میشد. ما باید از این موضوع درس بگیریم و بیشتر به توان داخلی توجه کنیم.
حقشناس با اشاره به بحث حقوقهای نجومی و فسادهای مالی صورت گرفته در کشور تصریح کرد: یکی از بزرگترین مشکلات کشور بحث فساد اقتصادی است و این موضوع منحصر به حقوقهای نجومی نیست چرا وقتی بحث املاک نجومی در شهرداری تهران مطرح میشود عدهای سکوت میکنند؟ چرا در شهرداری یک قطعه زمین در یکی از مناطق تهران به یکی از همراهان شهردار تهران داده شده است که 3 میلیارد تومان قیمت دارد؟ اگر بناست در کشور شفافسازی صورت بگیرد باید حقوق تمام مدیران بخشهای عمومی وبخشهای قضایی، نظامی و امنیتی هم شفاف شود.
وی مدعی شد: چرا باید خبرنگاری که فهرست املاک واگذار شده در شهرداری تهران را منتشر کرده دستگیر شده و به زندان برود آیا امروز دریافتیهای ائمه جمعه در سراسر کشور مشخص است چرا باید ماهانه 22 میلیارد تومان سود سپرده بانکی به حساب یک شخص ریخته شود و مشخص نباشد در چه راهی هزینه شده یکی از مهمترین مشکلات ما مشکل شفافیت است و ما باید بدانیم مشکل اصلی ما برجام و ترامپ نیست، بلکه مشکل اصلی ما داخل کشور است.
عضو شورای مرکزی حزب اعتماد ملی در پاسخ به سوال یکی از دانشجویان مبنی بر اینکه در سه ساله دولت یازدهم فرصتسوزیهای بسیاری صورت گرفته است، گفت: بیانصافی است که بگوییم این 3 سال از دست رفته و دولت نتوانسته به توفیقاتی برسد. دولت یازدهم در عرصه کنترل تورم، انضباط مالی، گسترش روابط با سایر قوا، بهبود چهره ایران در روابط خارجی و گردشگری اقدامات موثری انجام داده و این در شرایطی بوده است که قیمت نفت بسیار پائینتر از دورههای گذشته بوده است.یکی از روشهای توجه به خواستههای مردم حرکت در چارچوب قانون و منافع ملی است.
حقشناس در پاسخ به سوال دانشجویی که گفت "دیروز شاهد آن بودیم که آقای رئیس جمهور به همان نقطهای رسیدند که منتقدین ایشان 3 سال پیش درباره بدعهدهای آمریکا تذکراتی به وی داده بودند و چرا دولت در موضوع حقوقهای نجومی برخورد جدی نکردند و وعدههای دروغی که به مردم داده بودند محقق نشد"، گفت: اگر شما نگران بحث حقوقهای نجومی هستید چرا نگران فساد 3 هزار میلیاردی در دولت قبل نیستید. بنده هم به سهم خودم درباره فسادهای اقتصادی دخیل هستم و متاسفم چرا در راه مبارزه با آنها تلاش بیشتری نکردم.
وی افزود: بنده یک معلم هستم که سالیان سال است درباره فساد فریاد میزنم. ما و شما در یک جبهه هستیم و نباید در مقابل هم قرار بگیریم. باید مواظبت کنیم نسبت به اینکه اگر هر کسی باعث به وجود آمدن فساد شد باید با او برخورد شود. آقای خاوری که در دولت گذشته یکی از عاملان اصلی فسادهای بانکی بودند چگونه و با مجوز چه کسانی از کشور خارج شدند.
حقشناس در پاسخ به سوال یکی دیگر از دانشجویان مبنی بر اینکه برجام تاکنون چه فایدهای برای ما داشته است، اظهار کرد: من ابتدا در مورد داستان اختلاس صندوق ذخیره فرهنگیان باید موضوعی را مطرح کنم. یکی از عواملی که میتواند به جلوگیری از فساد مالی کمک کند وجود شفافیت و آزادی بیان در رسانهها و مجلس است ما چگونه میتوانیم منافع جامعه را تامین کنیم در حالی که اجازه نمیدهیم نماینده مجلس به وظیفه خود عمل کند.
عضو شورای مرکزی حزب اعتماد ملی با اشاره به عدم حضور احمدینژاد در انتخابات آینده ریاست جمهوری تصریح کرد: من اعلام کردم که از حضور احمدینژاد در انتخابات استقبال میکنم ولی دوستان اصولگرا باید پاسخ دهند که چرا رهبری با حضور ایشان در انتخابات مخالفت کردند. مردم در انتخابات مجلس نشان دادند که به چه کسانی رای میدهند.
حقشناس با بیان اینکه تمام روند برجام با تایید مقام معظم رهبری بوده است گفت: انتقال پرونده از شورایعالی امنیت ملی به وزارت امور خارجه با اجازه ایشان صورت گرفته و در مجلس قبل هم که 90 درصد آن اصولگرا بودند برجام در 20 دقیقه به تصویب رسید.
وی در پایان خاطرنشان کرد: ما هم با دوستان اصولگرا در حوزههای مبارزه با فساد و توانمندسازی داخلی مخالفتی نداریم و بنده معتقدم دولت میبایست به جای استفاده از نیروهای مسن از نیروهای جوانتر استفاده کند.
در ادامه این مناظره لطف الله فروزنده با اشاره به سیاستهای استکباری آمریکا در برهههای مختلف تاریخ اظهار کرد: آمریکاییها بعد از شرایطی که در پس از جنگ جهانی دوم برایشان ایجاد شد خواستند نقش استکباری خود را در دنیا ایفا کنند و یکی از کشورهایی که در آن به ایفای نقش پرداختند ایران بود. آنها در سال 32 برعلیه دولت مصدق کودتا به راه انداختند و پس از آن 60 هزار مستشار آمریکایی با حضور در کشورمان علاوه بر استفاده از حقوق گوناگون حق توحش میگرفتند.
وی ادامه داد: پس از این دوره حضرت امام خمینی(ره) ابتدا در سال 42 به میدان آمدند و پس از آن نهضت خود را تا به پیروزی رسیدن انقلاب اسلامی ادامه دادند البته آمریکاییها چه پیش از پیروزی انقلاب و چه پس از آن همواره به دنبال ایجاد توطئه علیه انقلاب اسلامی بودند که میتوان نقطه اوج آن را بعد از انقلاب در دولت بازرگان جستوجو کرد که آنها معتقد بودند آمریکا یک قدرت بزرگ است نه یک مستکبر جهانی.
عضو شورای مرکزی جمعیت ایثارگران انقلاب اسلامی با بیان اینکه در 13 آبان سال 58 به تعبیر حضرت امام انقلاب دوم شکل گرفت، تصریح کرد: در سالهای اخیر آمریکاییها مسئله تحریم را مطرح کردند و دولت آقای روحانی هم میخواست با مذاکره این مسئله را حل کند که البته رهبر معظم انقلاب بارها بر این نکته تاکید کردند که آمریکاییها هیچگاه به عهد خود وفا نمیکنند و رئیس جمهور هم دیروز در مجلس پس از سه سال این نکته را تایید کرد.
فروزنده با بیان اینکه ایران به تمام تعهداتش در قبال برجام عمل کرده است گفت: آمریکا هیچگاه ماهیتش فرق نمیکند و اینکه عدهای فکر میکنند آمریکا قابل اعتماد است بسیار اشتباه است و این افراد 3 سال فرصت داشتند و تمامی این فرصتها را از دست دادند. امروز در کشور در بین تمام طیفها و جریانات سیاسی درباره بدعهدی آمریکا وحدت نظر وجود دارد.
وی با بیان اینکه سیاست آمریکا درباره ایران ستیزی و حمایت از اسرائیل هیچگاه تغییر نمیکند، اظهار کرد: دستگاه دیپلماسی کشور ما باید اشتباه قبلی خود را کنار بگذارد و بداند که آمریکا قابل اعتماد نیست و باید دولت آمریکا را در مجامع بینالمللی پای میز مذاکره بکشاند.
عضو شورای مرکزی جمعیت ایثارگران انقلاب اسلامی با اشاره به اتفاقات داده در جریان تبلیغات ریاست جمهوری آمریکا گفت: آمریکاییها نشان دادند که چقدر نظام مفتضحی دارند و مناظرات کاندیداهای ریاست جمهور در آمریکا نمایشی از ایدهها و مدلهای لیبرالیسم غربی بود که بعضی در کشور ما تمایل به اجرایی شدن آن ایدهها دارند.
فروزنده با بیان اینکه در قبال عهدشکنی آمریکا باید با قدرت تمام عمل کنیم تصریح کرد: امیدواریم مسئولان در این قضیه با قدرت تمام عمل کنند و به توانمندیهای داخلی و گفتمان امام و انقلاب تکیه کنند.
وی با بیان اینکه هیچ فرقی میان جمهوریخواها و دموکراتها در آمریکا نیست و روسای جمهور آمریکا در برهههای زمانی مختلف با هم تفاوتی ندارند، اظهار کرد: آمریکاییها در رویکردهای استراتژیک با هم هیچ تفاوتی ندارند و فقط در روشها با هم متفاوت هستند. آنها بعد از 3 سال مذاکره برجام را نقض کردند.
عضو شورای مرکزی جمعیت ایثارگران انقلاب اسلامی در پاسخ به این صحبت حقشناس مبنی بر اینکه همانطور که روسای جمهور در کشور ما در دولتهای سازندگی، اصلاحات و دولت احمدینژاد با هم تفاوت داشتند روسای جمهور آمریکا هم با هم تفاوت دارند، تصریح کرد: در کشور ما اصولی مانند استکبارستیزی وجود دارد که هیچ دولتی حق تغییر در آن را ندارد. البته دولتها بر روشها و شیوههای اجرایی با هم متفاوت هستند. امروز مطالبه ما از آمریکاییها باید درباره اجرای تعهداتشان در برجام باشد و مسئولان باید از حقوق مردم دفاع کنند واجازه ندهند رئیس جمهور جدید آمریکا اقدامات بدتری را انجام دهند.
فروزنده افزود: ما باید سطح جهان با قدرت حاضر شویم و تنها در این صورت است که میتوانیم در تمام صحنهها پیروز شویم و باید از موضع قدرت با دیگر کشورها تعامل کنیم که البته رسیدگی به وضع اقتصادی، اشتغال و تعطیلی کارخانجات و حل معضلات داخلی تنها راه توانمند شدن در عرصه خارجی است و اگر بخواهیم در مقابل آمریکا بایستیم باید در داخل کشور قدرتمند شویم.
وی با بیان اینکه کشورهای اروپایی تحت تاثیر و فشار آمریکا هستند، گفت: امروز بانکهای اروپایی به دلیل تهدیدهای آمریکا با ما معامله نمیکنند تاکنون بیش از 60 هیئت خارجی به کشور آمدهاند اما هیچ سرمایهگذاری خارجی را شاهد نبودهایم. دولت باید از این موضوعات درس عبرت بگیرد و اشرافیگری را که در سیستم اداری به وجود آمده است حل کند و در سطح بینالمللی از حقوق ملت دفاع کند و بداند قدرتمند شدن تنها با اتکای به مردم به وجود میآید.
عضو شورای مرکزی جمعیت ایثارگران انقلاب اسلامی افزود: آمریکا را نمیشود از اروپا جدا کرد و دوستان باید قبول کنند اعتماد به آمریکا اشتباه بوده است. امروز وضع به جایی رسیده است که آقایان صالحی و شمخانی میگویند در قبال بدعهدیهای آمریکا بسته فنی آماده کردهاند.
فروزنده با اشاره به اصرار آمریکاییها برای آمدن پای میز مذاکره گفت: علت عقبنشینی آمریکاییها و قبول مذاکره از سمت آنها به دلیل قدرتمند شدن ما و رسیدن به سوخت 20 درصد بود.
وی با اشاره به بحث حقوقهای نجومی و فسادهای مالی در کشور اظهار کرد: اگر دولت ادعای مبارزه با فساد دارد حقوق مدیران خود را رسما اعلام کند. در فصل 10 قانون مدیریت خدمات کشوری حقوق رئیس جمهور باید 7 برابر حداقل حقوق باشد. اما در دولت آقایان با آئیننامه که خودشان تصویب کردند باعث پرداخت حقوقهای نجومی شدند و دریغ از اینکه حتی یک نفر را پای میز محاکمه کشانده باشند.
عضو شورای مرکزی جمعیت ایثارگران انقلاب اسلامی ادامه داد: مسئول امور استخدامی کشور شخص رئیس جمهور است. دولت باید مبارزه با فساد را از خود دور کند و آن وقت است که میتواند سراغ دیگر سازمانها برود.
فروزنده با اشاره به ماجرای دستگیری یک خبرنگار در رابطه با افشای اسناد سازمان بازرسی کل کشور تصریح کرد: ما نباید اینگونه مسائل را سیاسی کنیم و این خبرنگار اسناد محرمانه سازمان بازرسی را که آقای حکیمیپور عضو شورای شهر در اختیار او گذاشته بود را منتشر کرده و به همین دلیل هم دستگیر شده است. بحث حقوقهای نجومی از طرف هر کسی که بوده مسئله بدی است و اگر دولت در مبارزه با این موضوع پیشقدم شود هم رهبری و هم مردم از او حمایت میکنند.
وی در پاسخ به سوال یکی از دانشجویان مبنی بر اینکه آیا شما تعامل با قدرتهای جهانی را اشتباه میدانید، گفت: ما امریکا را یک قدرت استکباری میدانیم نه یک قدرت جهانی و نقض عهد آمریکا در موضوع برجام هم این موضوع را به خوبی روشن کرد. بعضیها در کشور آمریکا را قدرت بزرگ میدانستند و فکر میکردند میشود با آن تعامل کرد اما اگر دیگر کشورها بخواهند با ما تعامل و همکاری داشته باشند ما با آنها همکاری میکنیم و در این موضوع باید به ظرفیت کشورهای منطقه توجه شود.
عضو شورای مرکزی جمعیت ایثارگران انقلاب اسلامی در بخش دیگری از سخنان خود با انتقاد از عملکرد اقتصادی دولت گفت: آقای روحانی وعده حل مسائل اقتصادی در 100 روز را داده بودند و حل مشکلات اقتصادی را به موضوع برجام گره زدند حال باید پاسخ بدهند که در این 3 سال چه کردهاند و اینکه همه مشکلات را به گردن دولت قبل میاندازند بیایند و عملکرد دولت خود را ارائه دهند. آقای روحانی 150 وعده مستند به مردم داده که نتوانسته به آنها عمل کند. پس چرا ضعف عملکرد خود را به گردن دولت قبلی میاندازد. اگر شما به میان مردم بروید خواهید دید که مردم خواهان سر کار آمدن اعضای دولت قبل هستند.
فروزنده در رابطه با عدم حضور احمدینژاد در انتخابات ریاست جمهوری آینده اظهار کرد: اینکه مقام معظم رهبری به آقای احمدینژاد توصیه کردند که در انتخابات حضور نیابند حتما از روی مصلحت بوده است.
وی درباره حاشیههای مطرح شده پیرامون رئیس قوه قضائیه تصریح کرد: نمایندهای که این مسائل را مطرح کرده حق سوال کردن داشته است نه حق تهمت زدن و دیروز هم رئیس مجلس گفتند که هیئت نظارت بر رفتار نمایندگان این موضوع را پیگیری خواهد کرد.
عضو شورای مرکزی جمعیت ایثارگران انقلاب اسلامی در پایان خطاب به حقشناس با بیان اینکه جناح شما کشور را به بنبست رسانده است گفت: به گفته خودتان 20 هزار واحد صنعتی را ظرف سه سال تعطیل کردهاید و شما به مردم وعده حل شدن مسائل اقتصادی با پذیرش برجام را دادید. امروز آیا امتیازاتی که در برجام به طرف مقابل دادید مانند موضوع آبسنگین عراق قابل احیا شدن است؟
وی افزود: در دولت دوستان شما رشد نقدینگی 40 درصد افزایش پیدا کرده است ولی کسی انگیزه سرمایهگذاری ندارد و با موضوع قاچاق هم برخورد جدی نمیشود. چرا برای منحرف کردن ذهن مردم در نزدیکی ایام انتخابات موضوعات انحرافی را مطرح میکنید. اگر میخواهید در انتخابات پیروز شوید مابه شما چک سفید امضا میدهیم ولی به شرطی که با برنامه در انتخابات حاضر شوید و برای حل مشکلات کشور کاری کنید. اینکه شما میگویید در مجلس نهم که همه اصولگرا بودند برجام ظرف مدت 20 دقیقه به تصویب رسید به آن دلیل است که شما در آن زمان با لاریجانی موضوع را بسته بودید همانطور که الان هم با او بستهاید.