رویداد۲۴ هدی کاشانیان: خواص گردو به عنوان یکی از مغزیجات، بسیار قابل توجه بوده و اتفاقاً در برنامه غذایی ما ایرانیها جایگاه ویژهای دارد. بسیاری از ما گردو را به عنوان یک گزینه سالم و مقوی در وعده صبحانه مصرف میکنیم. همچنین در بسیاری از میانوعدهها مثل انواع اسموتی و کیک و شیرینی، گردو به عنوان یک جز اصلی استفاده میشود، در بسیاری از غذاها از جمله خورشت فسنجان، کشک و بادمجان و برخی انواع خاگینه گردو نقش اصلی را بازی میکند. حالا که ذائقه ما با این مغز خوشمزه و مفید سازگار است و از طرفی هم این اقبال را داریم که در بسیاری از مناطق کشورمان به راحتی این میوه را کشت و پرورش دهیم بد نیست کمی هم از خواص کمنظیر این میوه بدانیم.
گردو از اسیدهای چرب امگا 3، ویتامین B-6 و آنتیاکسیدانهایی مانند ویتامین E، فلاونوئیدها، اسید الاژیک، گاما توکوفرول و ملاتونین تشکیل شده است، که همه آنها به توانایی هرچه بهتر مغز کمک میکنند. ازاینرو با خوردن گردو استرس اکسیداتیو و التهاب کاهش مییابد؛ بنابراین رژیم غذایی طولانیمدت گردو به سلامت مغز شما کمک میکند و خطر ابتلا به بیماریهای مرتبط با مغز مانند زوال عقل را کاهش میدهد. به طور کلی درباره فواید گردو برای کودکان هم باید گفت که گردو منبع انرژی منیزیم و چندین نوع ویتامینهای B است. منیزیم و ویتامین B به عملکرد صحیح قلب و سیستم عصبی کمک میکند.
گردو را به نام غذای مغز میشناسند و این فقط به خاطر شباهت آن به مغز نیست، بلکه به خاطر وجود امگا ۳ فراوان آن است. امروزه همه ما به سلامت مغز در هوشمندی و نقش آن در جایگاه اجتماعی اهمیت میدهیم. اما بدانید که باهوش بودن تصادفی نیست و شما میتوانید به گونهای مغز خود را رشد دهید که بیشترین بهرهوری را داشته باشد. هرچه به دوران کهنسالی نزدیکتر میشویم کارایی مغز نسبت به دوران جوانی کاهش چشمگیری پیدا میکند . این کاهش در بخشهایی از مغز که در فرایندهای ذهنی و حافظه نقش دارند باعث ایجاد اختلال شده و سطح هوشیاری، توان ذهنی و حافظهای فرد را تخریب میکند.
بیشتر بخوانید:
با این حال مطالعات نشان داده که با استفاده از ترفندهایی نسبتا ساده میتوان از تاثیر پیری بر عملکرد مغز کاسته و در مواردی حتی به طور کلی از آن جلوگیری کرد . این روزها بسیاری از اخباری که در شبکههای اجتماعی و نشریات منتشر میشود خواص گردو برای مغز؛ را برای ما گوشزد میکند .خبر خوب برای کسانی که به دنبال پیدا کردن راههایی برای جلوگیری از زوال عقل هستند. گردو فعالیتهای اجتماعی را بهبود بخشید و در دفع زوال عقل موثر است. برخی از مهمترین خاصیتهای گردو برای مغز شامل موارد زیر است:
بررسیها نشان میدهند استفاده از رژیم غذایی سرشار از گردو میتواند تغییرات شناختی وابسته به سن را کاهش دهد و از ابتلا به بیماریهایی نظیر آلزایمر و افسردگی در سالمندان پیشگیری کند.
در اثر آسیب به نورونهای دوپامینرژیک، بیماری پارکینسون که یکی از بیماریهای مغزی است، به وجود میآید. اختلال حرکتی، عدم تعادل، لرزش و سفتی بدن از جمله علائم این بیماری محسوب میشوند. بررسیها نشان میدهند مصرف گردو در این بیماران میتواند به هماهنگی بهتر بدن و بهبود قدرت حرکتی کمک کند.
از دیگر بیماریهای رایج مربوط به ذهن و مغز، افسردگی است که بسیاری از افراد در طول عمر خود به ویژه در سنین بزرگسالی به آن مبتلا میشوند. افسردگی دلایل گوناگونی دارد و کمبود مواد مغذی و برخی از ویتامینها میتواند در ابتلا و یا پیشرفت این بیماری نقش داشته باشد. گردو به علت داشتن فسفر، منیزیم، امگا ۳، ویتامینهای گروه B میتواند در کاهش ابتلا به این بیماری نقش داشته باشد. همچنین با توجه به مقالات موجود، افرادی که در رژیم غذایی خود از انواع آجیل به ویژه گردو استفاده میکنند، نسبت به گروهی که از گردو استفاده نمیکنند از تمرکز، سطح انرژی بالاتر و ناامیدی کمتری برخوردار هستند.
بررسیها نشان میدهند گردو سرشار از اسید چرب امگا ۳ یا آلفا لینولنیک اسید و ترکیبات آنتی اکسیدانی نظیر فلاونوئیدها، اسید الارژیک، ملاتونین، ویتامین E، فولات، گاماتوکفرول و پروآنتوسیانیدینها است. این ترکیبات خاصیت ضد التهابی فراوانی دارند و سبب ارتقا سیستم ایمنی بدن و جلوگیری از سکتههای مغزی میشوند. سکته مغزی در اثر آسیب به عروق مغزی ایجاد میشود و عوارض آن ممکن است از خفیف تا شدید رخ دهد و در برخی موارد حتی منجر به مرگ شود.
صرع یکی از اختلالات عصبی مزمن است که با حملات پی در پی، تشنج و لرزش همراه است. علت اصلی ایجاد صرع به طور کامل مشخص نیست ولی عوامل ژنتیکی و مشکلات ساختاری و متابولیک میتوانند در ایجاد این بیماری نقش داشته باشند. بیش از ۵۰ ملیون نفر در جهان مبتلا به این بیماری هستند. بیماری صرع قابل درمان نیست اما میتوان تعداد دفعات حملات آن را کاهش داد. تحقیقات نشان میدهند مصرف گردو در رژیم غذایی افراد مبتلا به صرع حملات تشنجی را کاهش میدهد و باعث محافظت عصبی از سلولهای مغزی میشود.
مصرف گردو همچنین میتواند در افزایش عملکرد دانشآموزان در سنین مدرسه نیز نقش داشته باشد. در واقع گردو به علت مقادیر بالای ترکیبات امگا ۳ و ویتامینهای موجود در آن و همچنین به علت دارا بودن ترکیبات آنتی اکسیدانی فراوان از تجمع ترکیبات آمیلوئید که سبب تولید رادیکالهای آزاد در مغز میشود جلوگیری میکند. همچنین مصرف گردو میتواند در افزایش تمرکز و بهبود حافظه دانش آموزان نیز نقش داشته باشد و به کاهش اضطراب و استرس کمک کند. بنابراین استفاده از رژیم غذایی سرشار از گردو در سنین مدرسه توصیه میشود.
استفاده از گردو در دوران بارداری نیز میتواند برای سلامت مغزی جنین مفید باشد. اسیدهای چرب موجود در گردو میتوانند به رشد بهتر مغز جنین و چشمها کمک کنند. همچنین استفاده از گردو در دوران پس از زایمان از ابتلای مادر به افسردگی جلوگیری میکند.
فواید گردو برای مغز کودکان همانند بزرگسالان، بسیار زیاد است. گردو بهاندازه بزرگسالان برای فرزند شما مفید است و در رشد مغز فرزند شما نقش اساسی دارد. گردو علاوه بر امگا 3 حاوی اسیدفولیک است که هر دو به طور عمده به رشد مغز نوزاد کمک میکنند. آنها با افزایش حافظه و افزایش فعالیت سلولهای مغزی، قدرت مغز کودکان را بهبود میبخشند. گردو منبع خوبی از ویتامین B1 و B6 است. اینها برای توسعه بافت مغزی و ارتقای سلامت عصبی در کودکان ضروری هستند. گردو باید بخشی از رژیم غذایی کودکان باشد زیرا گردو آجیلی است که غنی از مواد مغذی است.
با توجه به اینکه گردو سرشار از مواد مغذی نظیر مس، منگنز، امگا ۳، منیزیم و ویتامینهای مختلف است، اثرات فوق العادهای بر سلامت سلولهای مغزی دارد و توصیه میشود افراد حتماً در رژیم غذاییشان از این آجیل خوشمزه استفاده کنند.