رویداد۲۴ شیوا سپهری: الهام سادات اصغری شناگر زن ایرانی که با لباس شنایی که تمام بدن او را مپوشاند و تقریباً شش کیلوگرم به وزن او اضافه میکند، موفق شد چندین رکورد را ثبت کند که پیشتر در اختیار مردان بوده است. الهام اصغری همچنین شنای ۱۰ کیلومتری را با یک دست انجام داده است که این شنا در چهار ساعت و ۵۸ دقیقه تکمیل شد و بر این اساس او رکورد تئودور تسوتکوف از بلغارستان را شکست. او یک شناگر زن است که به شنا کردن در آبهای آزاد علاقه دارد و چندین رکورد ثبت کرده است.
الهام السادات اصغری متولد سال ۱۳۶۰ در تبریز و دارای مدرک کارشناسی در رشته معماری است. او آموزش شنا را از پنج سالگی شروع کرد و در ۱۷ سالگی به حدی رسیده بود که میتوانست به دیگران شنا بیاموزد. پدر الهام اصغری کشتیگیر بوده است و خودش نیز علاقه زیادی به ورزش دارد. خودش معتقد است که با حمایتهای پدرش تبدیل به یک شناگر حرفهای شده است. الهام اصغری در شناگری استقامتی توانایی زیادی دارد. او در این خصوص گفته است: «تلاشهای خستگی ناپذیر من برای مبارزه و غلبه بر چالشها هرگز آسان نبوده است. در طول زندگیام، خودم را وقف این هدف کردهام و حاضر نشدم مانعی بر سر راهم داشته باشم. تعهد و عزم تزلزل ناپذیر من با موفقیتهای رکوردشکنی من که توسط رکوردهای معتبر جهانی گینس به رسمیت شناخته شده است، بیشتر تقویت شده است. این رکوردها گواهی بر قدرت و انعطاف زنان است و من مفتخرم که از آنها به عنوان بستری برای الهام بخشیدن به دیگران برای پیوستن به من در این مبارزه مهم استفاده میکنم.»
الهام اصغری نخستین رکورد خود را در سال ۸۷ ثبت کرده است.
اصغری شنای ۵ کیلومتری را با کشیدن قایق کایاک به وزن ۱۵ کیلو در ۱ ساعت و ۵۸ دقیقه و ۴۰ ثانیه در آبهای خلیج فارس انجام داده است.
در سال ۲۰۱۳، الهام ۲۰ کیلومتر در دریای خزر شنا کرد. برای پایبندی به این قوانین، او یک مایو مخصوص ساخت که تمام بدن را میپوشاند و ۶ کیلوگرم وزن در آب به او اضافه میکند.
شنای ۱۰ کیلومتری با یک دست در آبهای آزاد دریای عمان، که در ۴ ساعت و ۵۸ دقیقه نیز از دیگر افتخارات الهام اصغری است که برای بار سوم رکورد او در گینس ثبت شد.
بیشتر بخوانید:
جنجالیترین نقل و انتقالات فوتبال ایران
بهترین دروازه بانان فوتبال ایران
اصغری در یک پروژه مشترک در حمایت از محیط زیست و فوک خزری با دانیال توحیدی قهرمان قایقرانی مسیری ۱۰ کلیومتری از تالاب میانکاله مازندران را با یک مشعل به عنوان نماد طی کرد و مشعل را به دانیال توحیدی سپرد تا وی نیز با پاروزنی آن را به سایر کشورهای حاشیه خزر تحویل دهد.
او در خرداد ماه سال ۹۲ موفق شد شنای کرال سینه را در دریای خزر انجام دهد و رکود ثبت کند، اما وزارت ورزش از ثبت رکورد خودداری کرد و این موضوع موجب برخی اعتراضات شد.
الهام اصغری در یک گفتگو درباره این رکورد گفته است: «با این که هنگام شنا از پوشش کامل اسلامی استفاده کردم و ناظران قانونی هم تمام مدت در پلاژ حضور داشتند، اما پس از آن مسوولان وزارت ورزش به من گفتند که باید ثبت این رکورد را فراموش کنم. استدلال آنها این است که، چون پیشتر چیزی به اسم «لباس شنای آزاد بانوان» در وزارت ورزش تصویب نشده، لباس من هنگام شنا در دریا هرقدر هم اسلامی بوده باشد، اما از نظر آنها مورد قبول نیست و ثبت این رکورد، از لحاظ شرعی مشکل دارد! لباس ابداعی من کاملاً پوشیده بود و به اندازه یک لباس فضانوردی آزاردهنده و سنگین بود، اما چاره دیگری نداشتم. اگر لباسی از این جنس و با همین حجم را به تن آقای حسین رضازاده کنید و از او بخواهید تا وزنه بزند، همان لحظه دوباره از این رشته خداحافظی میکند.»
در سال ۱۴۰۰ فیلمی با عنوان اورکا ساخته شد که درباره زندگی این شناگر زن ایرانی بود. این فیلم به کارگردانی سحر مصیبی و با بازی ترانه علیدوستی، به تهیه کنندگی مهتاب کرامتی ساخته شد و توجهات زیادی را به خود جلب کرد. در همان سال ۱۴۰۰ ترانه علیدوستی که با فیلم اورکا در جشنواره فیلم سانتا باربارای آمریکا شرکت کرده بود، در مصاحبهای با خبرنگاران خارجی از ممنوعیت رسمی شنا برای زنان در ایران گفت. این سخنان حواشی زیادی را به دنبال داشت. به طوریکه شهرناز ورنوس، نایب رئیس بانوان فدراسیون شنا، شیرجه و واترپلو در گفتگو با برنا به ادعای این هنرپیشه سینما واکنش نشان داد و گفت: ما در دو سال گذشته که با وجود کرونا تمام استخرها بسته بودند به نوعی فعالیت هایمان را خیلی محدود نکردیم و همین اخیرا فقط در رشته شنا چهار مسابقه را در بخش بانوان به صورت جام و جشنواره برگزار کردیم که اتفاقا استقبال خوبی هم صورت گرفت. روزهای ۱۹ و ۲۰ اسفند ماه سال جاری مسابقات رکوردگیری داریم که بشخصه از ایشان دعوت میکنم که بیایند و از نزدیک فعالیت زنان ایران را در رشته شنا تماشا کنند.
الهام اصغری در یک مصاحبه درباره فیلم اورکا گفته است: «داستان کامل زندگی من است. از زمانی که وارد آب شدم تا زمانی که رکورد با دست بسته را زدم. خانم ترانه علیدوستی نقشآفرینیاش را انجام داده است. نام فیلم اورکاست و اسم ایشان در فیلم الهام اصغری است. کاملا در آن فیلم داستان واقعی زندگی من روایت میشود. حتی یک داستان یا یک روایت به این اضافه نشده. خانم علیدوستی شنا با دست بسته را از خود من یاد گرفت. قبل از اردوی رکورد چابهارم بود که من داشتم روی رکورد با کتف بسته تمرین میکردم. خانم علیدوستی فیلم سینماییام را بازی میکرد و گروه مستندسازم هم روی مستند زندگیام کار میکردند. کاملا با هم در تعامل بودیم. همزمان که در چابهار ضبط فیلم بود من داشتم روی تمرینهایم کار میکردم.»