صفحه نخست

سیاسی

جامعه و فرهنگ

اقتصادی

ورزشی

گوناگون

عکس

تاریخ

فیلم

صفحات داخلی

شنبه ۱۸ آذر ۱۴۰۲ - 2023 December 09
کد خبر: ۳۵۱۲۹۴
تاریخ انتشار: ۰۰:۰۳ - ۲۵ مهر ۱۴۰۲
تعداد نظرات: ۱۶ نظر
رویداد۲۴ گزارش می‌دهد؛

قتل داریوش مهرجویی و همسرش چگونه باعث افغان‌ستیزی شد؟

در پی پوشش غیرمسئولانه خبر قتل داریوش مهرجویی و همسرش، ادبیات ضدافغان و نژادپرستانه بسیاری از کاربران در شبکه‌های اجتماعی، یک سوال بزرگ مطرح کرد؛ وظیفه رسانه‌ها در پوشش اخبار چیست؟ آیا نباید از ادبیاتی پرهیز کرد که به شکلی نالازم باعث بروز اختلاف می‌شود؟

رویداد۲۴ محمدصادق رامتین: حادثه تلخ قتل داریوش مهرجویی و همسرش به یک انگاره اخلاقی در جامعه دامن زد. در پی این قتل، در رمزگشایی حادثه به نوشته‌ای قدیمی از همسر مهرجویی در شبکه‌های اجتماعی استناد شد. در پست اینستاگرامی همسر مهرجویی که در ظاهرا به تاریخ ۱۵ مهر امسال برمی‌گشت، او از یک حادثه در ساعت ۸ شب خبر داده بود که فردی با چاقو آن‌ها را تهدید کرده که «لهجه ایرانی» نداشته است.

موضوع افغان‌ها چگونه در حادثه قتل مهرجویی و همسرش مطرح شد؟

یکی از رسانه‌ها یک روز قبل از حادثه از قتل فجیع و دردناک مهرجویی و همسرش، در بازنشر این پست اینستاگرامی، لهجه غیرایرانی را به منزله «افغان» بودن فرد تهدیدکننده در نظر گرفته و این نظریه را منتشر کرد. پس از آن پست قتل مهرجویی‌ها، به شکلی نالازم و البته نسنجیده، به توییت هشدار همسر مهرجویی «کوت» شد! و بعد از حادثه این پست یک بار دیگر به عنوان سندی دال بر هشدار قبلی خانواده نسبت به وجود یک تهدید در چند رسانه دست به دست شده و به طور طبیعی، فرضیه افغان بودن قاتل با استناد به تفسیر یک رسانه، به فرضیه غالب تبدیل شد، در حالی که موضوع مهاجران افغان هیچ ارتباطی به این ماجرا نداشت.

افرادی البته منتقد این رویکرد بودند و یکی از مواردی که در پاسخ به شبهات بیان شد این بود که قصد افغان‌ستیزی وجود نداشته و همچنین گفته شد که سایر رسانه‌ها باید در محل حاضر می‌شدند و روایت خود را مطرح می‌کردند. اینکه خبرنگاران رسانه‌ای در نیمه‌های شب خود را به محل اتفاق برسانند، قابل تحسین است اما رافع این سوال نیست که آیا اگر رسانه‌های دیگر حاضر نباشند، نمی‌توان منتقد نحوه پوشش اخبار بود؟ نمی‌توان تذکر داد؟

موضوع مهاجرت بی‌رویه، افغان‌ها یا افراد هر کشور دیگر، موضوعی نگران‌کننده است که در جای خود باید بر آن تامل شود، نه آنکه در میانه حادثه‌ای تلخ، دو موضوع به یکدیگر پیوند بخورد؛ صرفا به این دلیل که کسانی مخالف مهاجران در ایران هستند! به همین دلیل بود که نخستین اثر وضعی این نوع خبررسانی، تقویت ادبیات «نژادپرستانه» و «افغان‌ستیزانه» در جامعه بود. برخی کاربران شبکه‌های اجتماعی با هشتگ «اخراج افغانی»، در حال بازتولید ادبیات نفرت پراکنانه و نژادپرستانه علیه افغان‌های ساکن ایرانند.

این ادبیات البته چیز جدیدی نیست. با موج جدید مهاجرت افغان‌ها به ایران بعد از بازگشت طالبان به قدرت، موجی از افغان‌ستیزی و نژادپرستی در ایران به راه افتاد که با انتشار تصاویر یا خبر‌های منفی در ارتباط با افغان‌های ساکن ایران تکرار می‌شود.

رسانه‌ها در تقویت موج نژادپرستی یا قرار گرفتن این اخبار در مسیر درست و اخلاقی موثرند و در واقع عیار انسانیت و مسئولیت‌پذیری رسانه‌ها در زمانه همین ابهام، هیجان و چند دستگی است که مشخص می‌شود نه روزگار ثبات.

در نگاه اول، کسانی که خواسته یا ناخواسته به ادبیات نژادپرستانه دامن زدند، اقدامی غیرحرفه‌ای کرده بودند اما واقعیت آن است که بهتر است به جای «غیر حرفه‌ای» از عبارت «بی‌مسئولیتی اجتماعی» سخن بگوییم.

حرفه‌ای‌ترین رسانه‌های جهان هم از این دست اتهامات بری نبوده‌اند. در جریان حمله روسیه به اوکراین ابررسانه‌هایی همچون «سی‌بی‌اس» و «بی‌بی‌سی»، نژادپرستی خود را نشان دادند. سی‌بی‌اس در توضیح وخامت وضعیت اوکراین گفته بود «اوکراین جایی شبیه به عراق با افغانستان نیست... دراینجا مردمی تقریبا متمدن و تقریبا اروپایی زندگی می‌کنند که انتظار چنین وضعیتی را نداشته‌اند» یا بی‌بی‌سی در گزارشی گفته بود از حمله روسیه به اوکراین به شدت ناراحت شده بپد، چون اوکراینی‌ها «مردم اروپایی با چشمان آبی و مو‌های بلوند هستند که کشته می‌شوند.»

در رسانه‌ها، نمونه‌های بی‌شماری وجود دارد که نشان می‌دهد چگونه گروه‌های نژادی از طریق بازی‌های کلامی، در جامعه به حاشیه رانده می‌شوند. استفاده از این زبان، بینندگان را به این باور می‌رساند که یک گروه به دلیل نژاد یا قومیت، ذاتا محکوم هستند.


بیشتر بخوانید: استاندارد دوگانه غرب در مواجهه با پناهجویان/ چگونه ارزش انسان‌ها بر اساس رنگ پوست و ملیت سنجیده می‌شود؟


وظیفه رسانه‌ها در پوشش اخبار چیست؟

رسانه‌ها بعضا هنگام بررسی داستان‌هایی که «شایسته» پوشش داده شدن هستند، هم رویکرد نژادپرستانه دارند. نیم‌نگاهی به رسانه‌های معیار نشان می‌دهد جهان عمدتا زمانی به بحران‌ها اهمیت می‌دهد که این بحران، زندگی سفیدپوستان را تحت تأثیر قرار دهد. در ایران این رویکرد به گونه‌ای دیگر عمل می‌کند. این در حالی است که گردانندگان رسانه‌ها وظیفه دارند در نحوه انتشار خبر به اثر وضعی آن توجه کنند. ویروس کرونا از چین آغاز شده بود، اما استفاده از واژه «ویروس چینی» برای کرونا، آثار نژادپرستانه و نفرت‌پراکنانه‌ای داشت که اکثر رسانه‌ها با کاربرد آن مقابله می‌کردند.

مسئولیت اجتماعی رسانه، توزیع و تقویت برابری است. به زعم «مالکوم ایکس» فعال حقوق بشر در آمریکا «رسانه قدرتمندترین موجود روی زمین است. آن‌ها این قدرت را دارند که بی‌گناهان را مجرم جلوه دهند و مجرمان را بی‌گناه کنند، و این قدرت است. زیرا آن‌ها ذهن توده‌ها را کنترل می‌کنند.»

ایجاد جهانی امن، عادلانه و برابر برای همه، مستلزم آن است که هر سیستم و ساختاری که وجود دارد، از جمله رسانه‌های جمعی را مورد نقد قرار دهیم. خبر‌ها و نحوه پوشش گزارش‌ها ممکن است سوگیرانه باشند اما هیچکس مخالف سوگیری رسانه نیست، کما آنکه رسانه و خبرنگار بدون جهت، رسانه و خبرنگار مرده است. یک رسانه می‌تواند منتقد سرسخت حضور مهاجران باشد اما این دقت لازم است که خبرنگاران بدانند که کلمات قدرتمندند و پیام‌هایی که مخاطب از رسانه‌ها دریافت می‌کند، اغلب نادیده گرفته می‌شوند. ما باید در برابر پیام‌هایی که این نابرابری‌ها را بازتولید می‌کنند، هوشیار باشیم.

اما همزمان مخاطب رسانه و کاربر شبکه اجتماعی هم بدون مسئولیت نیست. تماشاگران هم در توقف یا بازتولید یک گفتمان نژادپرستانه نقش بازی می‌کنند. موسسه تحقیقاتی بروکینگ سال ۲۰۲۱ تحقیقاتی درباره مداخله تماشاگران در شبکه‌های اجتماعی در موقعیت آزار و اذیت‌های سایبری و در واکنش به نژادپرستی سیستمیک نوشته است.

این نشریه مداخله تماشاگران را به چهار نوع فراخوانی، توهین یا تمسخر، تلاش برای آموزش یا ارائه مدرک یا تعدیل محتوا تقسیم کرده و گفته اقلیت‌های نژادی با انواع زورگویی‌های سایبری مواجه می‌شوند و اگر تماشاگران تمایلی به کمک یا همدلی نداشته باشند، نتیجه خوبی در پی نخواهد داشت.

به گفته موسسه بروکینز، یکی از پیامد‌های واضح چنین بی‌عملی، بی‌اهمیت شدن و در نهایت کمرنگ شدن خبر‌های مربوط به آزار و اذیت سایبری برای افراد به حاشیه رانده شده است. «سکوت و بی‌عملی نتیجه‌ای جز تقویت رفتار‌های سوگیرانه نخواهد داشت.»

نتایج تحقیقات موسسه بروکینز نشان داده تماشاگران و کاربران زمانی تمایل به واکنش دادن دارند که موارد خطا از نظر آن‌ها متعدد، شدت پرخاشگری بالا و تعداد خطاکاران زیاد باشد، اما انتظار برای رخ دادن چنین ضربه مهلکی به یک نژاد یا قومیت، مضر است. در مورد اظهارات نژادپرستانه در فضای سایبری، تاثیر دیدگاه‌های مغرضانه بر کل جامعه می‌تواند قابل توجه باشد و در نتیجه کاربر و تماشاگر آنلاین باید نسبت به چنین وضعیتی حساسیت بالاتری داشته باشد.

نظرات بینندگان
انتشار یافته: ۱۶
در انتظار بررسی: ۰
غیر قابل انتشار: ۲۸
ناشناس
۱۸:۳۳ - ۱۴۰۲/۰۷/۳۰
رویداد بیست چهار تا دوسال پیش ضد افاغنه بود حالا مقاله در مورد افغان ستیزی میزنه!
شرم بر تو
دودزه باز فرصت طلب
ایرانی
۰۷:۴۲ - ۱۴۰۲/۰۷/۲۶
نمی‌خواهد درس اجنبی پرستی به ما بدین
کشور ما خودش توسخترین تحریم ها هست افغانی ها همه جا همه کارهای قشره ضیف جامعه گرفتند
دیگه مردم فقیر نان ندادن بخورن از سرمجبوری زن به همین افغانی ها میده باحس بانیش دولت هست مردم ایران خود بیدار شوید کار به افغانی ندین هرکجا افغانی دیدین برونش کنید مگر خون ایرانی در رگ های شما نیست چیطوری راضی میشوید هم وطن خود ناموس خودت بخاطر اندکی پول کمتر دادن به افغانی ها بفروشی هم وطن ناخواسته ناموس فروش نکن
به نویسنده مقاله
۰۷:۲۹ - ۱۴۰۲/۰۷/۲۶
آقای نویسنده مقاله ، چرا وقتی رو نمیدونی مطلب می نویسی و ا از واژه نژاد پرستی و افغان ستیزی استفاده می کنی ، مگه افغانی هستی، فکر میکردم حداقل بیست سال دیگه طول بکشه که افغانی روزنامه هم بدست بگیرند ولی آنها خیلی زودتر بعد از کارهایی کارگری وارد بخش های مثل روزنامه شده اند که احتمالا تو هم یکی از همین افغانی ها هستی، مگر نمی ببینی که جوان ایرانی نمی تواند ازدواج کند ولی هر جوان افغانی ۱۶ یا ۱۷ سالگی متاهل هست . مگه نمی بینی هر زن و مرد افغانی حداقل ۴یا ۵ بچه همراهش هست در حالی زن و مرد ایرانی توانایی داشتن یه بچه هم ندارند ، مگه نمی تونی ۳۰ سال آینده رو مجسم کنی که جمعیت افغانی ها از ایرانی ها بیشتر شده است.دست روی دست بگذارید و تبدیل شدن ایران به افغانستان رو ببینید اونوقت افغانی های حاکم بر شما نشان خواهند داد نژاد پرستی چطوریه
پاسخ ها
فروزان
۱۶:۰۴ - ۱۴۰۲/۰۷/۲۶
این نژاد پرستی نیست این بیگانه پرستیِ عده ای "بالانشین " است. هموطن
احمد
۰۶:۵۶ - ۱۴۰۲/۰۷/۲۶
مملکت دست سرمایه داراست وبرای سودبیشترهموطن رابه بیگاه مفروشدغافل ازاین که بیگاه درکمین جان ومال اونشسته
ایمان
۰۱:۲۸ - ۱۴۰۲/۰۷/۲۶
این آشغالا رو بیرون کنیم افغانی باید برود به همون لجن رار افغانستان
ناشناس
۲۲:۵۶ - ۱۴۰۲/۰۷/۲۵
قتل خانواده مهرجویی واقعا تآسف باره . مسئولین محترم شما که میگی کار افغانی نیست مگه تو یکماه گذشته خود شما آمار خونهای ویلایی اطراف کرج رو به مردم تیم ۱۳ نفره افغانی اعلام نکردی . پس به مردم حق بده که شک کنن . همیشه در سرتاسر دنیا هر مملکتی از مردم خودش دفاع میکنه نه غریبه ها.. دولت جدید به افغانیها کد سرپرستی میده و کلی هم به اونا رسیدگی میکنن در صورتی که نزدیک ۲ ساله مجلس این برنامه رو تایید نکرده .
پس تکلیف مردم خودمون چی میشه
غارت منازل مسکونی. دست درازای به ناموس مردم میکنن و گاهی هم کشته میشن ....خداییش به فکر ساختن باشید نه ویران کردن .بودن افغانی یعنی بی صلاحیتی دولت جدید . کمی شرمو حیا داشته باشید بد نیست
ناشناس
۲۱:۰۴ - ۱۴۰۲/۰۷/۲۵
رسانه ها و فضای مجازی که واقعا میشه گفت دستگاه شستشوی مغزی که افکار مردم به هر سمتی که بخوان هدایت میکنن به خاطر همین هست که رسانه ها و شبکه های مجازی دست افراد ذی نفوذی هستن که دنیا رو کنترل میکنن مانند مرداک
به جرات میشه گفت ۹۰درصد دروغ هستن
هر واقعه ای رو هر کسی از زاویه افکارش بیان میکند پس سعی کنیم درست بیندیشیم
ت
۱۹:۳۱ - ۱۴۰۲/۰۷/۲۵
افغانیها عامل بسیاری از جنایات در ایرانن ومحیط نا امن کردند ...اب را بستن یک مشت مردم نمک نشناسند.....وبی چشم رو .دستتان عسلی کنید ودر دهانشان بگذارید اخرش گاز می گیرند .پاکستان یک دستشویی انجا درست نکرده ولی ایران سد برایشان ساخته وپاسگاه
مردم
۱۴:۱۶ - ۱۴۰۲/۰۷/۲۵
به این نکته هم توجه شود که میتونستیم مثبت به این قضیه نگاه کنیم و از ین خبر استفاده کنیم و کمک برای پیشگیری از این فاجعه و فاجعه های دیگر
پاسخ ها
خوزستان
۰۵:۰۱ - ۱۴۰۲/۰۷/۲۶
چه جوری؟ میشه توضیح بفرمایید.
ناشناس
۱۳:۴۹ - ۱۴۰۲/۰۷/۲۵
تازه اولشه
ناشناس
۱۲:۱۵ - ۱۴۰۲/۰۷/۲۵
نمیخوایم افغانی تو کشور باشن بیرونشون کنید
شادی
۰۹:۱۵ - ۱۴۰۲/۰۷/۲۵
اینکه میگیم در شرایط اسف بار
مالی،اجتماعی،فرهنگی و در
زمانی که وطن ما توسط یه
مشت طالبانی اشغال شده و در
شرایط که کارفرما برای حقوق کم
و بیمه نکردن و ... حاظر نیست
نیروی کار ایرانی بگیره،سهمیه
نان،آب،برقکارت سوخت به نام
افغان ها صادر داره میشه و مردم
ایراناز داشتن آن برخوردار نیستند
آیا واقعا نژادپرستیه!!!!
محمد معصومی
۰۶:۴۷ - ۱۴۰۲/۰۷/۲۵
شیخ لر .؟؟؟
احسان
۰۶:۴۷ - ۱۴۰۲/۰۷/۲۵
جالبه شما اصلاح طلب ها هم همراه پایدارچی ها ضد مردم شدین! اول اون خزعبلات زیدآبادی و حالا مطلبی که تنها دغدغه اش نگرانی برای افغانی هاست که نهایت چهارتا فحش میخورن!
نه مردم ایران که توسطشون تیکه تیکه،بیکار،یا به زنانشون تجاوز میشه.
به دل نگرانیتون برای افغانی ها که شروع کننده اش رسانه همشهری بود ادامه بدید!
"ما ادامه داریم"
نظرات شما