رویداد۲۴ نازآفرین جمشیدی: خورش قیمه یکی از انواع غذاهای سنتی و بسیار پر طرفدار ایرانی است که دستورها و مواد متنوعی تهیه میشود. این خورش خوشمزه افزونبر اینکه در مهمانیها و مجالس مورد استفاده قرار میگیرد به عنوان یک غذای مناسبتی برای ایام مذهبی و مناسبتهای خاص نیز شناخته میشود که به صورت نذری میان مردم پخش میشود.
خورشها را اگرچه خورشها که قیمه هم جزو آنهاست معمولا با گوشت قرمز درست میکنند، اما برخی گاه در آن به جای گوشت قرمز از گوشت مرغ یا قارچ استفاده میکنند.
به گزارش رویداد۲۴ اتفاقا اگر شما جزو کسانی هستید که گیاهخواری را انتخاب کردهاید افزودن قارچ به قیمه میتواند غذایی خوشمزه را برایتان به ارمغان آورد و در فهرست غذاییتان قرار دهد.
در این مطلب میخواهیم طرز تهیه این خوراک خوشمزه را با شما به اشتراک بگذاریم. امیدواریم با این دستور این خورش ایرانی و خوشمزه را درست کنید و از خوردن آن در کنار اعضای خانوادهتان لذت ببرید.
گوشت قیمه ۴۰۰ گرم
لپه ۲۵۰ گرم
پیاز ۲ عدد
سیر ۲ حبه
لیمو عمانی ۵ عدد
روغن مایع ۱/۲ پیمانه
کره آب شده ۱/۲ پیمانه
رب گوجه فرنگی ۴ قاشق غذاخوری
زعفران دم کشیده ۱ قاشق غذاخوری
زردچوبه ۲ قاشق چایخوری
گلاب ۱/۲ قاشق غذاخوری
هل ساییده شده ۱/۳ قاشق غذاخوری
چوب دارچین ۱ عدد
پودر گل محمدی۱/۲ قاشق چایخوری
فلفل سیاه به مقدار لازم
نمک به مقدار لازم
خلال پسته به مقدار لازم
خلال بادام به مقدار لازم
پیش از شروع مراحل تهیه خورشت قیمه مجلسی ابتدا لپه را کاملاً بشویید و به مدت ۲ ساعت در آب سرد خیس کنید. یادتان باشد هر ۴۰ دقیقه آب را عوض کنید. همچنین با نوک چاقو یک سوراخ در لیموعمانیها ایجاد کنید و آنها را داخل یک کاسه آب ولرم بیندازید.
کره آب شده را داخل یک تابه بریزید و بعد از آن که کاملاً داغ شد، رب را به آن اضافه کنید. تا زمانی که خامی رب گرفته شود به تفت دادن ادامه دهید. دارچین، پودر گل محمدی، پودر هل و گلاب را به آن اضافه کنید و حدود سی ثانیه هم بزنید. دو لیوان آب ولرم به مخلوط اضافه کنید و لیموعمانیها را داخل آن بریزید. شعله گاز را روی حرارت کم قرار دهید و تا زمان غلیظ شدن مایه به پختن ادامه دهید.
بیشتر بخوانید: چگونه خورش قارچ درست کنیم؟
داخل یک قابلمه ۴ لیوان آب بریزید و روی حرارت بالای گاز قرار دهید. وقتی آب کاملاً به جوش آمد، گوشتها را به آن اضافه کنید و برای ۲ دقیقه داخل آب بپزید. کف روی آب را بگیرید و گوشت را آبکش کنید.
شعله گاز را روی حرارت متوسط قرار دهید. در یک قابلمه متوسط روغن را بریزید. پیاز را به شکل خلالی ریز خرد کنید. آن را داخل روغن بریزید و چند دقیقه تفت دهید تا سبک شود. در حین تفت دادن سیر را رنده کرده و همراه نمک، پودر فلفل سیاه و زردچوبه به پیاز اضافه کنید. سپس گوشت را به مواد اضافه کنید و تا زمانی که رنگ گوشت کاملاً تیره شود به تقت دادن ادامه دهید.
سپس لپه را به قابلمه اضافه کرده و کمی تفت دهید تا رنگ آن تغییر کند. ۳ لیوان آب اضافه کنید، در قابلمه را ببندید و حرارت را کم کنید و بگذارید ۱ ساعت بپزد.
در این حین ۲ عدد سیبزمینی را پوست گرفته و خلال میکنیم. آنها را در یک آبکش بریزید و زیر آب سرد بشویید. قبل از سرخ کردن آنها را با دستمال کاغذی خشک کنید. روغن را در یک تابه نچسب روی حرارت متوسط گرم کنید. نمک را به روغن اضافه کنید. سپس سیبزمینیها را به آرامی اضافه کنید و به مدت ۱۰ تا ۱۵ دقیقه تفت دهید. فراموش نکنید آنها را هم بزنید و بچرخانید تا نسوزند و کمی ترد شوند. وقتی کار سرخ کردن تمام شد، سیبزمینیهای سرخ شده را در ظرفی که با دستمال کاغذی پوشانده شده است، بریزید تا روغن اضافی آن گرفته شود.
پس از گذشت یک ساعت مایه رب و ادویهها را که از پیش آماده کرده بودید داخل خورش بریزید و اجازه دهید با در بسته، حدود ۳۰ دقیقه بپزد. در آخرین مرحله از طرز تهیه خورش قیمه مجلسی، زعفران دمکرده را داخل قابلمه بریزید و حدود ۵ دقیقه به پختن ادامه دهید.
وقتی خورش به طور کامل پخت، شعله گاز را خاموش کنید و سیبزمینیها را داخل آن بریزید. میتوانید دو تا سه بار هم بزنید تا سیبزمینیها کاملا به خورد خورش بروند. البته میتوانید سیبزمینیها را فقط روی خورش بریزید و به همان شکل سرو کنید. این کار کاملا سلیقهایست. برخی در پایان پخت خورش چند عدد گوجهفرنگی هم درون آن میاندازند.
میتوانید برنج را هم در حین پخت خورش برنج را هم آماده کنید.
برای تزئین روی خورش میتوانید از کمی خلال بادام و پسته هم استفاده کنید.
میتوانید در تهیه خورش قیمه مجلسی از مرغ هم استفاده کنید. بهتر است مرغ را کمی پیش از افزودن به مایه تفت دهید تا روی آن طلایی شود.
میتوانید به جای انواع گوشت از قارچ یا بادمجان استفاده کنید. این خورش یکی از بهترین غذاها برای افرادی است که گیاهخوار هستند یا به هر دلیل گوشت مصرف نمیکنند.
بهتر است به جای آب از عصاره گوشت در طبخ این خورش استفاده کنید. در ضمن حتماً رب و ادویهها را از پیش آماده کرده و بعد از پخت کامل گوشت و لپه به خورش اضافه کنید.
با رعایت این چهار نکته یک خورش قیمه حرفهای و جاافتاده خواهید داشت:
بهتر است از گوشت ران گوسفندی تازه برای تهیه این خورش استفاده کنید. در صورتی که از گوشت منجمد استفاده میکنید بهتر است منجمدزدایی را با کمک مایکروفر انجام دهید و آن را داخل آب یخزدایی نکنید.
میتوانید لپه را به جای خیس کردن در آب به مدت ۴۰ دقیقه بپزید و بعد به خورش اضافه کنید.
برای این که خورش لعاب بیشتر و طعمی قویتر داشته باشد ۲ قاشق غذاخوری عصاره قلم گاو به آن اضافه کنید.
برای طعم و عطر بهتر میتوانید ۱/۲ قاشق چایخوری پودر زیره به ادویههای خورش بیفزایید.