صفحه نخست

سیاسی

جامعه و فرهنگ

اقتصادی

ورزشی

گوناگون

عکس

تاریخ

فیلم

صفحات داخلی

دوشنبه ۰۸ آبان ۱۴۰۲ - 2023 October 30
کد خبر: ۳۵۲۵۱۹
تاریخ انتشار: ۱۳:۰۸ - ۰۸ آبان ۱۴۰۲

افت اثر سیاسی در بورس

بازار سهام بعد از ریزش فجیع قیمت‌ها در روز ابتدایی هفته، در روز گذشته بالاخره رنگ و نشانی از اوضاع و احوال باثبات به خود گرفت و نماگرهای سهامی با صعود همراه شدند.

رویداد۲۴ دنیای اقتصاد نوشت: در جریان معاملات روز یکشنبه، ۷۲‌درصد نمادها در محدوده سبز تابلو مورد‌معامله قرارگرفتند و ۲۲‌درصد نمادها نیز در محدوده سرخ تابلو معامله شدند و ۶‌درصد نمادها نیز در حوالی صفر تابلو مورد معامله قرارگرفتند. به‌نظر می‌رسد مخابره اخبار امیدوارکننده از شرایط کلی جنگ خاورمیانه سبب‌شده تا سایه سنگین ریسک سیاسی کمرنگ‌‌‌‌‌‌‌‌تر شود و بازار سهام در روز گذشته روند متعادل‌‌‌‌‌‌‌‌تری داشته‌باشد.

در روزی که گذشت، شاخص‌کل بورس تهران با افزایش ۰.۵۲‌درصدی همراه شد و به سطح یک‌میلیون و ۹۶۱‌هزار‌واحدی رسید. نماگر هم وزن نیز که نشانی از اثرگذاری یکسان کلیه نماد‌های معاملاتی است و چهره بازار را به نحو مطلوب‌تری نمایش می‌دهد، با افزایش ارتفاع ۰.۸۹‌درصدی مواجه شد و نهایتا در سطح ۶۵۹‌هزار‌واحدی کار خود را به اتمام رساند. شاخص‌کل فرابورس نیز با افزایش ۰.۶۶‌درصدی همراه شد. ارزش معاملات خرد بازار سهام که شامل سهام و حق‌تقدم می‌شود، رقم ۳‌هزار و ۲۹۲‌میلیارد‌تومان را ثبت کرد. افزون بر این در روز گذشته، ۱۸۴‌میلیارد‌تومان پول حقیقی از بازار سهام خارج شد. صندوق‌های قابل‌معامله در بازار نیز با ۷۲‌میلیارد‌تومان ورود پول همراه شدند.

واکنش به محدوده حمایتی

کمترین مقدار تجربه شده توسط شاخص‌کل در جریان معاملات سال‌جاری؛ سطح یک‌میلیون و ۹۳۸‌هزار‌واحدی است که در آخرین روز مرداد تجربه شده‌است. پس از آن هر‌بار که شاخص‌کل به محدوده مذکور نزدیک‌شده، شاهد واکنش مثبت بازار به این ناحیه بوده ایم و قیمت‌ها در تالار شیشه‌ای با افزایش همراه شده‌است. در مقطع فعلی نیز که پس از مدت‌ها نماگر اصلی بازار سهام، سطح ۲‌میلیون‌واحدی را از دست داد، مجددا شاخص به محدوده یادشده عکس العمل مثبتی نشان‌داد تا معلوم شود که محدوده مذکور برای شاخص‌کل بورس از اهمیت خاصی برخوردار است و هر‌بار شاخص به این سطح رسیده، توانسته در روز‌های آتی با افزایش ارتفاع همراه شود.

کمرنگ شدن ریسک سیستماتیک

همان‌طور که در گزارش روز گذشته «دنیای‌اقتصاد» تحت‌عنوان مارش قیمتی در بازار‌ها عنوان شد، به‌نظر می‌رسید که در جریان معاملات روز شنبه، اکثر معامله‌گران بازار در مواجهه با جنگی که درخاورمیانه رخ‌داده‌است، دچار نوعی بیش‌واکنشی شده و به‌صورت هیجانی اقدام به عرضه سهام خود کرده اند. با همه این تفاسیر، گفتنی است که در جریان معاملات روز گذشته بورس تهران ردپای عقلانیت قابل‌ردیابی بود و سهامداران، با ظهور برخی نشانه‌ها از شدت غلظت ریسک سیستماتیک در اذهان خود کاستند و این موضوع در کنار اخباری که مبنی‌بر حمایت از بازار مخابره شد، موجبات بازگرداندن تعادل به معاملات بازار را فراهم کرد، اما نکته قابل‌توجه در این اثنا این است که نمی‌توان به یک رشد و یک روز مثبت دلخوش و امیدوار بود. لازمه حرکت باثبات بازار در محدوده‌های فعلی، حمایت جریان پول و جریان خبری از بازار سهام است. البته متذکر می‌شویم که مقصود از جریان پول، تزریق پول از سوی نهاد‌هایی مانند صندوق تثبیت بازار نیست. اگر آرامش به صحنه معاملات سهام بازگردانده شود، مطمئنا جریان پولی که در بازار‌های موازی و ابزار‌ها و اوراق بادرآمد ثابت پناه گرفته‌است، در جست‌وجوی کسب بازدهی روانه بازار سهام خواهد شد. در این میان می‌توان به نقش بی بدیل و خطیر سیاستگذار بورسی نیز اشاره کرد که باید بتواند در اوضاع حساس کنونی، بازار سهام را از قید و بند حواشی و ریسک‌ها برهاند.

عقب نشینی بازار‌های موازی

در روز شنبه که بازار سهام با کاهش ارتفاع فجیع نماد‌ها همراه شد، بازار‌های موازی با رشد‌های قابل‌توجهی همراه شدند، به‌گونه‌ای که هم قیمت در بازار ارز صعودی بود و به موازات افزایش قیمت ارز و اونس جهانی طلا به دلیل ریسک سیستماتیک موجود، قیمت‌ها در بازار داخلی طلا و سکه نیز در مدار صعودی قرارگرفتند، اما روز گذشته و در روزی که به دلیل تعطیلی بازار جهانی، اونس جهانی موردمعامله قرار نمی‌گرفت، کاهش قیمت اسکناس آمریکایی در معاملات بازار آزاد سبب شد تا قیمت‌ها در بازار طلا و سکه نیز با عقب‌نشینی همراه شوند، به‌گونه‌ای‌که قیمت سکه رفاه در بورس‌کالا با کاهش ۲.۶۶‌درصدی نسبت به‌روز قبل در قیمت ۲۹‌میلیون و ۴۹۶‌هزار‌تومان مورد معامله قرارگرفت. نیم‌سکه نیز در بازار آزاد با کاهش ۲۰۰‌هزار‌تومانی نسبت به‌روز قبل، در قیمت ۱۵‌میلیون و ۶۶۰‌هزار‌تومان میان خریداران و فروشندگان دست‌به‌دست شد.

هر قطعه ربع سکه نیز افت ۲۰۰‌هزار‌تومانی نسبت به‌روز قبل داشت و با قیمت ۱۰‌میلیون و ۶۴۰‌هزار‌تومان مورد معامله قرارگرفت. دلار نیز که معاملات روز شنبه را در قیمت ۵۲‌هزار و ۱۵۰‌تومان به اتمام رسانده بود، در روز یکشنبه با نزول به کانال پایین‌تر همراه شد و بهای شاخص ارزی با افت۹۵۰تومانی نسبت به‌روز قبل در لحظه تنظیم این گزارش (ساعت ۱۵ روز یکشنبه) در قیمت ۵۱‌هزار و ۲۰۰تومان میان خریداران و فروشندگان دست به‌دست می‌شد.

بورس در نقطه ارزندگی؟

با توجه به اینکه دلار در یک ماه اخیر و پس از آغاز تنش‌های غزه توانسته مجددا خود را به بالای سطح ۵۰‌هزار تومان برساند و بازار سهام نیز با توجه به ریسک سیاسی منتج از جنگ مذکور در خاورمیانه نتوانسته خود را با نوسانات افزایشی قیمت ارز مطابقت دهد، به‌نظر می‌رسد که در صورت آرام‌شدن اوضاع بازار در بازه کوتاه مدت با رشد قیمت‌ها همراه شود. از سویی دیگر متغیر‌هایی مانند ارزش دلاری بازار سرمایه، نسبت قیمت به سود گذشته نگر بازار سهام و نسبت قیمت به سود در برخی از سهم‌ها و صنایع به محدوده‌های جذابی رسیده‌است که اگر ریسک سیستماتیک مذکور از بین برود، می‌توان چشم انداز روشنی را فراروی بازار سهام متصور شد.

نظرات شما