رویداد۲۴ حسین فلاحی: هاروپ (Harop) یک مهمات سرگردان اسرائیلی است. این نوع سلاح ها اغلب پهپادهای انتحاری نامیده می شوند. این موشک بین سالهای 2001 تا 2003 توسط صنایع هوافضای اسرائیل (IAI) طراحی شد و اولین باردر سال 2009 در یک نمایشگاه هوایی در هند به نمایش عموم گذاشته شد. این پهپاد یک نسخه بزرگتر از پهپاد IAI Harpy، یکی از اولین مهمات سرگردان در جهان است که در پایان جنگ سرد توسعه یافت. این پهپاد گاهی هارپی 2 نامیده می شود.
هاروپ 2.5 متر طول و 3 متر عرض دارد. وزن آن 135 کیلوگرم است و کلاهک 23 کیلوگرمی را حمل می کند. چنین سرجنگی قابلیت انهدام قابل توجهی دارد. بسیاری دیگر از مهمات پرسه زن، مانند لانست روسی، تنها یک کلاهک 3 کیلوگرمی حمل می کنند. این برای از بین بردن یک رادار یا اکثر وسایل نقلیه زرهی کافی است. اگرچه هاروپ مشت بسیار سنگین تری دارد.
هاروپ به دلیل پیکربندی بال های دوگانه دلتا کانارد با سایر پهپادها کاملاً متفاوت است. این پهپاد را می توان از سکوهای مختلف دریایی، زمینی و یا حتی پرتاب هوایی به فضا پرتاب کرد. علاوه بر این می توان آن را در هر زاویه ای، در یک مسیر افقی یا عمودی پرتاب کرد.
این پهپاد از یک موتور تقویت کننده برای بلند شدن استفاده می کند. هنگامی که این پهپاد در هوا قرار می گیرد، موتور آن یک پروانه دو پره را فعال می کند که به آن اجازه می دهد به حداکثر سرعت حدود 400 کیلومتر در ساعت و سقف عملیاتی 4.5 کیلومتر برسد. این پهپاد دارای سطح مقطع راداری بر روی رادارهای مشابه پرنده بزرگ است.
بیشتر بخوانید: مشخصات پهپاد اسرائیلی اسکای لارک ۲
این هواپیما عمدتاً برای مأموریت تهاجمی طراحی شده است اما قابلیت های بسیار خوبی برای مأموریت های اطلاعاتی، نظارتی و شناسایی نیز دارد. توانایی این پهپاد برای پرسه زدن به مدت 6 ساعت متوالی تا مسافت 1000 کیلومتری به آن اجازه می دهد تا به عمق خاک دشمن نفوذ کند و اهداف با ارزش را جستجو کند. هاروپ را می توان از روی زمین کنترل کرد. آشکارساز رادار آن به آن اجازه می دهد تا به طور خودکار روی اهداف پرتاب کننده رادیو قرار گیرد. هاروپ در این حالت مانند موشک های ضد تشعشع عمل می کند.
این پهپاد قادر است تا رادارهای خاموش و سایت های مشکوک موشک بالستیک را توسط حسگرهای الکترواپتیکی شناسایی کند. پهپاد هاروپ دارای یک FLIR و یک دوربین فیلمبرداری با پوشش 360 درجه است که در زیر دماغه نصب شده است. دوربین هاروپ دارای قابلیت ردیابی خودکار است. این قابلیت به این پهپاد اجازه می دهد تا به اهداف متحرک حمله کند. پس از شناسایی هدف، پهپاد روی آن قفل می شود. این پهپاد می تواند عملاً در هر جهتی از جمله به صورت عمودی بر روی هدف خود فرود آید که یک ویژگی ضروری برای نبردهای شهری است.
به گزارش رویداد۲۴ هاروپ نیز مانند بسیاری از پهپادهای اسرائیلی موفقیت های بین المللی داشته است. چندین کشور این سیستم را خریداری کرده اند. ترکیه اولین مشتری بود که این پهپادها را در سال 2005 خریداری کرد. شرکت چند ملیتی اروپایی MBDA به این مهمات سرگردان علاقه نشان داد اما این قرارداد به دلایل سیاسی منعقد نشد. در سال 2009 ارتش هند قراردادی را با IAI برای تحویل حداکثر 10 پهپاد امضا کرد.
ارزش این قرارداد 100 میلیون دلار بود. سایر کشورها از جمله مراکش، آذربایجان و سنگاپور این مهمات سرگردان را خریداری کرده اند. آلمان همچنین تعداد نامعلومی هاروپ را به بدست آورد. نسخه آلمانی با همکاری Rheinmetall Defense به منظور برآورده کردن نیازهای خاص ارتش آلمان توسعه یافته است. با این حال آلمان فقط از این پهپادها برای آزمایش استفاده کرد و این پهپادها هرگز به خدمات عملیاتی نرسیدند.
این پهپاد در جنگ قابلیت های خود را اثبات کرده است. این پهپاد در جریان درگیری نظامی سال 2020 بین ارمنستان و آذربایجان بر سر قره باغ کوهستانی به شهرت رسید. آذربایجان از پهپادهای هاروپ به طور گسترده استفاده کرد که نتایج بسیار خوبی داشت. چندین اتوبوس ارمنی با سربازان یک مرکز فرماندهی توسط این پهپادها منهدم شدند. اسرائیلیها حتی موفق شدند در سال 2018 با کمک این پهپاد یک سیستم دفاع هوایی/موشکی پانتسیر سوریه را منهدم کنند. هاروپ همچنین توسط مراکش علیه شورشیان جبهه پولیساریو در صحرای غربی استفاده میشود.
به نظر می رسد یکی از معایب پهپاد قیمت آن باشد. در سال 2009 هند اولین قرارداد خود را با اسرائیل برای "حداکثر 10 پهپاد" به ارزش 100 میلیون دلار امضا کرد. با وجود اینکه مشخص نشد این قرارداد شامل چه مواردی می شود، قیمت 10 میلیون دلاری هر پهپاد بسیار گران بود.
در سال 2019، IAI اسرائیل از انتشار پهپاد "Green Dragon" یا "Mini Harop" خبر داد. این یک پهپاد تکامل یافته و بسیار سبک تر از هاروپ است. وزن کل این پهپاد 15 کیلوگرم و وزن کلاهک آن 3 کیلوگرم است.
در جریان درگیریهای قره باغ یک فروند از این پهپاد در ایران سقوط کرد و به دست نیروهای ایرانی افتاد. ایران در جریان رژه ۲۹ فروردین ماه سال ۱۴۰۰ نمونه مهدسی معکوس شده ایرانی آن را با نام امید در رژه نیروهای ارتش جمهوری اسلامی ایران به نمایش عموم گذاشت.
White Hawk: نام بازاریابی دیگری از هاروپ است که توسط MBDA برای برآورده کردن سفارش بریتانیا طراحی شده است. این پهپاد به عنوان یکی از فینالیست ها انتخاب شد، اما در نهایت در لیست نهایی قرار گرفت. وزارت دفاع بریتانیا تصمیم گرفت یک طرح بریتانیایی را اتخاذ کند.
P-4: نام هندی IAI Harop است.
اژدهای سبز یا "مینی هاروپ": یک پهپاد تکامل یافته بسیار سبک تر از هاروپ است که وزن کل آن 15 کیلوگرم و وزن کلاهک آن 3 کیلوگرم است.
سازنده: اسرائیل
ورود به خدمت: 2005
طول: 2.5 متر
طول بال: 3 متر
وزن: 135 کیلوگرم
وزن کلاهک: 23 کیلوگرم
قدرت موتور؟
حداکثر سرعت: 400 کیلومتر بر ساعت
سقف سرویس: 4.5 کیلومتر
برد: 1000 کیلومتر
استقامت: 6 ساعت