رویداد۲۴ اکبر گلپایگانی، متولد ۱۰ بهمن ۱۳۱۲ در تهران، خواننده پیشکسوت بود. وی دیپلمه رشته نقشه برداری را اخذ کرد و از دانشگاه افسری ترک فارغالتحصیل شد. در گذشته، او مدتی به عنوان کارشناس در بانک مسکن فعالیت داشت.
پدر و پدربزرگ اکبر گلپایگانی نیز از خوانندههای برجسته بودند.
اکبر گلپایگانی چهار برادر به نامهای عباس، حسن (مدرس آواز و استاد دانشگاه)، محمد (خواننده معروف به گلریز) و محمود (مهندس و مدرس آواز) و یک خواهر به نام مریم داشت.
علاقه اکبر گلپایگانی به موسیقی از دوران دوم دبستان شروع شد. این علاقه به دلیل حضور هنرمندان زیادی که به خانه پدری او میآمدند، رشد کرد. سپس وی به مدرسه نظام رفت و در آنجا با استاد موسیقی نورعلی خان برومند آشنا شد. این آشنایی با نورعلی خان برومند، باعث تقویت علاقه و تمرینات بیشتر او در زمینه موسیقی شد.
روزی در باغ، یکی از شعرا در حضور سفیر ایتالیا یک ترانه ترکی را خواند. این اجرا به اندازهای جذاب بود که پیشنهاد داوود پیرنیا برای شرکت در برنامه رادیویی "گل ها" به او داده شد. اکبر گلپایگانی با پذیرش این پیشنهاد، به مدت ۱۷ سال در این برنامه موسیقی اجرا کرد.
در فروردین ۱۳۳۸، در اولین اجرای برنامه رادیویی "گل ها"، اکبر گلپایگانی یک شعر را بدون همراهی ساز اجرا کرد و خود را به عنوان یک خواننده جوان ناشناس معرفی کرد.
بعد از این اجرای اول، در چند روز بعد، با اجرایی از آهنگی از محسن یاحقی، اکبر گلپایگانی به شدت مورد توجه و طرفداران قرار گرفت. این اجرا باعث شد که شهرت و محبوبیت او بیشتر شود و به عنوان یک خواننده برجسته شناخته شود.
پس از ورود به دانشگاه افسری و عدم علاقه به آن، اکبر گلپایگانی تصمیم گرفت از دانشگاه خارج شود. سپس در دانشکده نقشه برداری پذیرفته شد و تحصیلات خود را در این رشته ادامه داد.
بعد از فارغالتحصیلی، او به مدتی به عنوان کارشناس رهنی در بانک مسکن فعالیت کرد. در این بانک، وظیفه او قیمتگذاری خانهها بود، به این معنی که ارزش و قیمت ملکها را تعیین میکرد.
در سال ۱۳۴۶، در زمانی که اکبر گلپایگانی (گلپا) ۳۴ سال داشت، با دختری به نام گلرخ گرایلی که ۱۷ سال بود، ازدواج کرد. آنها در یک مهمانی خانوادگی با یکدیگر آشنا شدند و بصورت سنتی ازدواج کردند.
اکبر گلپا و همسرش دو فرزند دختر به نامهای ساقی و ساغر دارند. ساقی متاهل است و در زمینه فوق تخصص قلب در آمریکا فعالیت میکند. او به عنوان یک متخصص قلب، درمان و مراقبت از بیماران قلبی را انجام میدهد.
ساغر نیز متاهل است و دکترای ریاضیات دارد. او در بورس فرانسه فعالیت میکند و به عنوان یک متخصص در زمینه ریاضیات و تحلیل بازارهای مالی فعالیت میکند.
در سال ۱۳۴۸، استاد گلپایگانی (گلپا) در رادیو در یک داستان هفت قسمتی نقش بازی کرد. این بازی در رادیو به صورت صوتی پخش شد و استاد گلپا در آن شرکت کرد.
سپس در سال ۱۳۵۰، وی در فیلمی به نام "حنجره طلایی" نقش ایفا کرد. این فیلم، استاد گلپا را در نقشی منحصر به فرد به تصویر کشید و شهرت وی را بیشتر کرد.
بازی در این داستان رادیویی و نقش در فیلم "حنجره طلایی" باعث شد که اکبر گلپایگانی لقبهای "گلپا" و "حنجره طلایی" را به خود اختصاص دهد، این لقبها به عنوان عناوین معروف و شناخته شده او در دنیای هنر شناخته میشوند.
در سال ۱۳۴۰، گلپا به همراه فرهنگ شریف در دانشگاه USLE کالیفرنیا به تدریس موسیقی ایرانی پرداخت و همان سال کنسرتهای متعددی در هلند و لندن نیز اجرا کرد.
مرحوم اکبر گلپایگانی: «بسیاری از افرادی که مردم با آنها خاطره دارند، شاگردان من بودند. خانم هایده و مهستی چند سالی از شاگردان من بودند که به آنها در آموزش آواز کمک میکردم».
پس از انقلاب، فعالیت هنری و اجرای موسیقی برای اکبر گلپایگانی ممنوع شد. او خود اظهار داشته است که در صورت تمایل، میتوانست در آمریکا به خوانندگی ادامه دهد و درآمد زیادی کسب کند.
در یکی از برنامههای کنسرت خود در آمریکا، ابراهیم تاتلیسس، خواننده ترکیهای، برای تماشای برنامه حاضر شده بود و اکبر گلپایگانی او را به روی صحنه دعوت کرد. آنها در این برنامه یک اجرای مشترک داشتند.