رویداد۲۴ پژمان جوزی سازنده منتخب مسکن و فارغالتحصیل راه و ساختمان از دانشگاه امیرکبیر در تشریح سیاستهای نهضت ملی مسکن نوشت: «برخلاف اظهار نظر برخی منتقدان بر این باورم که شعار ساخت یک میلیون مسکن در سال نه تنها اجرایی بلکه ضرورت است و این شعار در قالب طرح نهضت ملی مسکن کاملا اجرایی است. دولت برای طرح ملی مسکن ارایه وام بانکی و مسکن رایگان برای سازندگان را درنظر گرفته است. این طرح اگرچه میتواند راهگشا باشد، اما میتوان بدون ارایه وام بانکی در شرایطی که بانکها تحت فشار هستند و یا حتی زمین رایگان این طرح مهم را پیش برد.
جمعی از سازندگان شاخص و شناختهشده کشور که انبوهساز هم هستند دست یاری به سمت دولت دراز کردهاند و حاضرند در کنار دولت بدون تکیه به وام بانکی و دریافت زمین رایگان، انبوهسازی کنند آن هم برای طبقه کمبرخوردار جامعه. نه تنها این عده میخواهند به دولت در این زمینه کمک کنند بلکه میخواهند باورهای ذهنی موجود درباره ساخت مسکن برای اقشار کمبرخوردار را تغییر دهند.
در اجلاس سازندگان و طراحان و در حضور آقای اکبری معاون و دستیار وزیر محترم راه و شهرسازی هم گفتم که ما سازندگان مناطق برخوردار برای پیشبرد اهداف نهضت ملی مسکن بدون در خواست وام و بدون در خواست دریافت زمین رایگان آماده همکاری هستیم. طی سالهای گذشته ساخت مسکن ارزان قیمت برای اقشار کم برخوردار جامعه بهگونهای بوده است که مردم از آن به عنوان مسکن بیکیفیت و با عمر کم یاد میکنند.
در حالیکه شرایط باید به گونهای دیگر باشد و مسکن اقشار کم برخوردار در طرح نهضت ملی مسکن و یا بطور کلی در هر طرح دولتی باید به عنوان نمونه وسمبل ساخت و سازهای خوب و با کیفیت بالا باشد. در دنیا هم چنین است و معمولا مسکن با کیفیت خوب یا مسکن اجتماعی توسط بهترین سازندهها و بهترین معماران با بهترین کیفیت ساخته و ارایه میشود. اصولا ساخت مسکن اجتماعی را باید به دست سازندگان بزرگ سپرد تا بتوانند واحدهای کوچک را به گونهای بسازند که رفاه خانواده و به تبع آن رفاه و آرامش جامعه به بهترین وجه ممکن تامین شود.
در اینجا باید مرزی را مشخص کنم. وقتی از مسکن اجتماعی صحبت میکنیم منظورمان ارایه خانههای «لانه زنبوری» که اخیرا در اخبار مطرح شده و سخن از خانه با متراژ ۲۵ به میان آمده، نیست. مسکن خوب حق همه مردم ایران است و این در قانون اساسی کشور هم آمده است.
اصل ۳۱ قانون اساسی تاکید کرده است که، داشتن مسکن متناسب با نیاز، حق هر فرد و خانواده ایرانی است. دولت موظف است با رعایت اولویت برای آنها که نیازمندترند بخصوص روستانشینان و کارگران زمینه اجرای این اصل را فراهم کند؛ بنابراین قانون اساسی کشور نیز اولویت مسکن را به طبقات کمتر برخوردار قرار داده است. سازندگان، باید در نهضت ملی مسکن آنگونه بسازند که نام این «نهضت» با کیفیت خوب، استحکام و رفاه در هم بیامیزد!
البته در برخی ازکشورها که هدفگذاری برای کاهش جمعیت و زندگی فردی و تکسلولی دارند شاید بتوان اینگونه خانهها (۲۵ متری) را توجیه کرد، اما برای خانوادههای ایرانی با هر سطحی از در آمد و با توجه به هدفگذاریهای نظام برای افزایش جمعیت به هیچ وجه چنین خانههایی مناسب نیست؛ بنابراین جمعی از سازندگان این حوزه اعتقاد دارند که کافیست دولت بجای ارایه وامهای بانکی کلان و زمین رایگان دست بر روی راههای دیگر بگذارد. میتوان دراینباره با افراد ذیصلاح حوزه مشورت کرد و در جلسات دولت با بخش خصوصی به راه حلهای میانه و یا بدون هزینهتر دست یافت. میتوان زمان و راه صدور مجورها را تسهیل کرد تا زمان ساخت کاهش پیدا کند، میتوان در عوارض ساختمانی تسهیل و تخفیف بیشتری برای سازنده در نظر گرفت و بانکها را درگیر ارایه وام که خود مشکلات رانت و فساد احتمالی دارد را درگیر نکرد. راه حل برای پیشبرد نهضت ملی مسکن در مسیر درست بسیار است.