حجتالاسلام سید احمد خاتمی در خطبههای نماز جمعه این هفته تهران با بیان اینکه هیاتهای اجرایی و نظارت و همه دستاندرکاران انتخابات باید تابع قانون باشند؛ اظهار داشت: همه باید قانون را قبول کنند چراکه کسی که امین قانون نیست، قهرا نمیتواند به قانون پایبند باشد و آن را اجرا کند.
او ادامه داد: در قوای مختلف کسانی در شأن نظام هستند که بینش آنها راجع به مسئولیت، بینش امانت باشد. امیرالمونین در ۱۵ جای نهجالبلاغه این موضوع را ذکر کرده است که معروفترین آنها نامه پنجم نهجالبلاغه است که امام علی به یکی از فرمانداران میفرمایند مسئولیت که به تو دادم لقمه چرب نیست، بلکه امانتی است که به تو داده شده است.
خطیب موقت نماز جمعه این هفته تهران با اشاره به موضوع لزوم امانتداری نمایندگان مردم شش مورد را یادآوری کرد و در تشریح مورد نخست گفت: آنکس که نمایندگی را لقمه چرب میداند، حرص میزند و عطش به خرج میدهد و تشنه قدرت است اما کسی که نمایندگی را امانت میداند، حرصی ندارد.
خاتمی با توضیح مورد دوم و اینکه کسی که نمایندگی را امانت میداند، نمیگوید به هر قیمتی باید به مجلس برسم، به مورد سوم اشاره کرد و گفت: چنین فردی به قانون احترام میگذارد و تسلیم قانون است.
او افزود: چهارم آنکه چنین فردی وعده دروغین به مردم نمیدهد و مثلا نمیگوید روستا را بخش میکنم؛ بخش را شهر میکنم؛ چراکه چنین وعدهای مربوط به دولت است نه به نماینده مجلس که بخواهد وعده دروغ بدهد. بعد هم به مردم بگوید من میخواستم اینکار را انجام بدهم اما نگذاشتند.
خطیب موقت نماز جمعه تهران اظهار داشت: مورد پنجم این است که آن کس که امین است، خرج میلیاردی نمیکند؛ دلیلی ندارد کسی خرج میلیاردی کند که به مجلس خبرگان یا مجلس شورا برود. سوال پیش میآید که قرار است این پولها چگونه به او برگردد؟
حجتالاسلام خاتمی در توضیح مورد ششم و آخرین مسئله مربوط به امانتداری داوطلبان با بیان اینکه کسی که نمایندگی را امانت میداند، اثبات خود را به قیمت تخریب رقیب نمیداند، خاطرنشان کرد: فرد امانتدار به مردم میگوید من این ظرفیتها را دارم یا این برنامهها دارم؛ نمیگوید رقیب من فلان و بهمان است، بلکه به جای تخریب رقیب از خود میگوید.
او در ادامه افزود: چند مسئله، مسئله روز کشور است؛ نخست مسئله برجام که در این موضوع باید از مردم صبور تشکر کرد و به چند نکته برای تشریح آن اشاره کنم.
خطیب موقت نماز جمعه این هفته تهران با اشاره به نکته نخست با تشکر از رییس جمهور و وزیر امور خارجه به خاطر زحمتهای آنها، افزود: برجام دستاورد بزرگی بود، اما نباید گمان کنیم لغو تمامی تحریمها علیه ایران بود و آن را فتحالفتوح نامید، چراکه برای به دست آوردن آن هزینههای زیادی دادهایم. کسی نیست که تصویر برداشتن قبل رآکتور اراک را ببیند و ناراحت نشود. اما نکته دوم اینکه نباید این موضوع را شکست خواند. کسانی میگویند کشور فروخته شد! کدام فروختن؟ کدام شکست؟ کشوری که مقام معظم رهبری در آن هست، و مسئولان و مذاکرهکنندگانی دارد که رهبری به آنها امین میگوید، چگونه میتواند شکست بخورد؟
خاتمی در تصریح نکته سوم اظهار داشت: در هیچ مرحلهای خدا را نباید از یاد برد و باید ستایش خدا را به جای آورد، چراکه شکر خدا جلوی غرور را میگیرد. رییسجمهور درست گفتند که پیروزی برجام پیروزی ملت بود، نه پیروزی یک جناح.
او گفت: نکته چهارم این است که فکر نکنیم آمریکا لطفی در حق ما کرده است. دشمن همیشه رنج ما را میخواهد. در حرفهایشان همیشه دشمنی میبارد. اوباما در حالی که برجام را امضا میکرد، تحریمهای جدید را نیز امضا میکرد. ان یعنی آمریکا همان شیطان سی و چند سال پیش است. فردا کسی به مردمِ مرگ بر آمریکا گو نگوید تندرو.
خطیب موقت نماز جمعه تهران در ادامه خطبههای این هفته اظهار داشت: باید به موضوع انتخابات اشاره کنم؛ در مورد انتخابات، مهم، حضور مردم است. مردم وفادار در سی انتخاب گذشته همواره در صحنه بودهاند.
خاتمی با اشاره به موضوع قانونمداری عملی به عنوان موضوع دوم، تاکید کرد: این روزها آنقدر «قانونقانون» گفته میشود که گاهی تکراری میشود، اما ما قانونمداری عملی نیاز داریم، نه قانونمداری شعاری؛ بعضیها قانون را برای تامین نظر خودشان میخواهند و اگر نظرشان تامین نشد، شورای نگهبان و هیات نظارت را میکوبند.
او در تشریح نکته سوم یادآور شد: قانون، نظارت بر انتخابات را به شورای نگهبان داده است و سال ۷۱ قانون گفته این نظارت استصوابی است. در توضیح این موضوع باید بگویم که الف) عدم احراز صلاحیتشدهها و رد صلاحیتشدهها حق قانونی اعتراض دارند و کسی هم نمیگوید شواری نگهبان و هیات نظارت معصوم است. ب) عدم احراز و رد صلاحیت برای ورود به مجلس است؛ این بدان معنا نیست که فرد رد صلاحیتشده دیگر به درد نمیخورد، چراکه شاید آن فرد در جای دیگر مدیری خوب باشد. پ) اهانت به شورای نگهبان سابقه دیرینه دارد. این اهانتها همواره بوده و امام(ره) و مقام معظم رهبری هم جواب دادهاند، اما با شناختی که از اعضای شورای نگهبان دارم، میدانم که آنها دینشان را به این حزب و آن حزب نمیفروشند.
حجتالاسلام خاتمی متذکر شد: نکته چهارم آرامش فضای انتخاباتی است که مسئله بسیار مهمی است و با مراقبت از گفتهها به دست میآید؛ بهخصوص آنها که مسئولیت دارند. حرف مسئولان، حرف یک شهروند معمولی نیست. گفتهاند «اگر ز باغ رعیت، مَلِک خورَد سیبی/ بر آورند غلامان او، درخت از بیخ» بنابراین مسئولان باید بسیار مراقب حرفهایشان باشند.
خطیب موقت نماز جمعه این هفته تهران با اشاره به موضوع مراقبت از سخنان، گفت: یکدفعه میبینیم برخی سخنرانیها، تبدیل به میتینگ ضد شورای نگهبان میشود. اما بدانید با غوغاسالاری، شورای نگهبان عقبنشینی نکرده و نخواهد کرد. ثانیا اینکه در فضای غبارآلوده، برای ایجاد فتنه زمینه آماده میشود.
او با اشاره به اینکه کسی نگفته آرامش قبرستانی حاکم باشد، افزود: همه اعتراض کنند؛ انتقاد کنند، اما نه با نیش، چراکه نیش، نیش میآورد.
خطیب نماز جمعه گفت: نکته پنجم این است که عزیزان ناظر و شورای نگهبان از من به عنوان شاگرد کوچک فقها بشنوند که مسئله حقالناس مورد نظر مقام معظم رهبری بسیار مهم است. اگر فهمیدید دلیلی برای رد صلاحیت آنها که واجد صلاحیت هستند، وجود ندارد، آنها را تایید کنید و کسی که شرایطش را ندارد، رد کنید. شما قانونمدارانه عمل کنید و از سرزنشها بیمی به خود راه ندهید.
خاتمی در پایان به موضوع تفنگداران آمریکایی اشاره کرد: در مورد دستگیری ملوانان از سپاه تشکر میکنیم، و امیدواریم این مسئله الگوی برای برخورد با متجاوزان باشد.