رویداد۲۴ سیما صابری: بصحبت کردن در مورد بوی بدن اغلب برای افراد خجالت آور است و معمولاً افرادی که بوی عرق خیلی نامطبوعی دارند به این متهم میشوند که بهداشت را رعایت نمیکنند یا حمام نمیکنند و یا از دئودورانت استفاده نمیکنند. اما در خیلی از مواقع علت بودی بد عرق دلایل فیزیکی است و اصولاً ارتباطی به رعایت بهداشت ندارد. فرد حتی ممکن است که بعد از حمام نیز بوی بد عرق خود را احساس کند. در این مقاله به این موضوع میپردازیم که که چه بیماریهایی میتواند بوی بد بدن ایجاد کنند و چه کاری میتوانید برای کاهش و درمان آن انجام داد.
عرق به تنهایی بویی ندارد. غدد عرق در سراسر بدن شما وجود دارد و بوی بد بدن هنگامی اتفاق میافتد که باکتریهایی که روی پوست شما زندگی میکنند عرق را به اسیدها تجزیه میکنند. البته عمدتاً بوی بد بدن را میتوان با بهداشت مناسب مدیریت کرد. تمیز نگه داشتن بدن استفاده از دئودورانت و پوشیدن لباس تازه میتواند به مدیریت بوی بدن کمک کند. با این حال، بوی بدن ناشی از برخی شرایط پزشکی نیز میتواند اتفاق بیفتد.
بیشتر بخوانید: بهترین شامپو ضد شوره
اگر احساس میکنید علیرغم رعایت موارد بهداشتی همچنان از بوی بد عرق رنج میبرید به دنبال علل پزشکی این مشکل هم باشید. در ادامه به تعدادی از علل پزشکی بوی بد عرق خواهیم پرداخت.
بروم هیدروز یک بیماری است که باعث بوی شدید بدن میشود. این امر زمانی اتفاق میافتد که باکتریهای پوست شما عرق را تجزیه میکنند و بوی غیرطبیعی تولید میکنند که شبیه گوگرد یا پیاز است. دو نوع هایپر هیدروز وجود دارد: آپوکرین و اکرین.
آپوکرین شایعترین نوع است که باعث ایجاد بوی بیش از حد در زیر بغل و نواحی تناسلی میشود. این بو زمانی اتفاق میافتد که عرق غدد آپوکرین با باکتریهای پوست مخلوط میشود و بویی شبیه پیاز، گوگرد یا گوشت خام ایجاد میکند.
اکرین شکل کمتر شناخته شده است که باعث ایجاد عرق بدبو در دست ها، پاها و سر میشود. این بو زمانی اتفاق میافتد که عرق غدد اکرین کراتین پوست را نرم میکند و باکتریهایی که بوی بیش از حد تولید میکنند را تجزیه میکند.
هایپر هیدروز باعث میشود بدن شما بیش از حد معمول عرق کند. البته هایپر هیدروز به خودی خود باعث ایجاد بو نمیشود، تعریق بیش از حد با باکتریهای بدن شما مخلوط میشود و باعث ایجاد بوی بد بدن میشود. دو نوع اصلی هایپرهیدروز وجود دارد: اولیه و ثانویه.
هایپر هیدروز اولیه باعث تعریق بیش از حد در یک ناحیه بدن مانند زیر بغل، دست ها، پاها، سر و کشاله ران میشود. معمولاً ارثی است و تقریباً ۵ درصد از جمعیت را تحت تأثیر قرار میدهد.
هایپرهیدروز ثانویه تعریق بیش از حد ناشی از یک بیماری یا برخی داروها است. هایپرهیدروز ثانویه باعث تعریق همه جانبه میشود و در صورت رفع یا رفع علت بیماری، میتوان آن را درمان کرد. ما در این مقاله در مورد برخی از این شرایط پزشکی صحبت خواهیم کرد.
-داروهایی که باعث تعریق بیش از حد میشود
-برخی از داروهایی که عوارض جانبی آنها میتواند شامل تعریق بیش از حد باشد که عبارتند از:
-داروهای ضد افسردگی (پاملور، نورپرامین، پروتریپتیلین)
-پیلوکارپین (برای درمان خشکی دهان استفاده میشود)
-مکملهای روی
-مکملهای آهن
بیماران دیابتی اغلب عوارض پزشکی بیشتری را تجربه میکنند. عفونتهای دستگاه ادراری مرتبط با دیابت (UTIs) و سطوح بالای گلوکز خون میتوانند بوی بدن را افزایش دهند. کتواسیدوز دیابتی یک وضعیت است که در آن بدن شما فاقد انسولین است و سلولها را از قند مورد نیاز برای انرژی محروم میکند. یکی از علائم آن بوی بد است. اگر مشکوک به کتواسیدوز دیابتی هستید، فوراً با پزشک خود تماس بگیرید تا توصیه پزشکی شود.
غدد تیروئید بسیاری از عملکردهای بدن از جمله عرق را تنظیم میکنند. هنگامی که به پرکاری تیروئید (تیروئید پرکار) یا بیماری گریو مبتلا باشید، بدن شما میتواند مقدار زیادی عرق تولید کند، حتی اگر به خودتان فشار نیاورید.
کلیهها و کبد به حذف سموم از بدن ما کمک میکنند. هنگامی که آنها نتوانند به درستی عمل کنند، سموم میتوانند در خون و دستگاه گوارش جمع شوند و بوی بد ایجاد کنند. بیماری کلیوی میتواند باعث شود که اوره بوی آمونیاک به عرق شما بدهد.
این مورد خیلی نادر است. تری متیل آمینوری یا TMAU بیماری است که از تجزیه ترکیب شیمیایی تری متیل آمین توسط کبد جلوگیری میکند. تری متیل آمین میتواند بوی ماهی یا بوی تخم مرغ یا ادرار داشته باشد. وقتی بدن شما نتواند این ترکیب را تجزیه کند، در بدن انباشته شده و در عرق، ادرار و نفس آزاد میشود.
تری متیل آمینوری ثانویه ممکن است در صورت مصرف دوزهای خوراکی زیاد ال کارنیتین، لسیتین یا کولین رخ دهد. لسیتین و کولین در برخی از مکملهای غذایی موجود است. ال-کارنیتین گاهی برای تقویت قدرت ورزشکاران استفاده میشود و کولین آلزایمر و بیماری هانتینگتون را درمان میکند. علائم با کاهش یا حذف دوز ناپدید میشوند.
نوسانات هورمونی میتواند باعث تعریق بیش از حد و در نتیجه بوی بدن شود. نوجوانان، زنان باردار و زنان یائسه ممکن است دچار گرگرفتگی و تعریق شبانه شوند که باعث افزایش تعریق بیش از حد و بوی بد میشود.