رویداد۲۴ مسیح فرزانه، کارشناس خودرو، درباره آشفتگی قیمت بازار خودرو در هفتههای اخیر به «انتخاب» گفت: ما به بازارفعلی در خودرو و سکه و مسکن و... بازار هیجانی میگوییم. الان سه هفته است که درگیر این شرایط هستیم. بخشی از این هیجان ناشی از درگیریهای منطقه شد و قیمت ارز در فاصله کوتاهی ۴ هزار تومان افزایش پیدا کرد. دیروز دلار ۵۴.۸۰۰ هم اعلام شد و زمانیکه این قیمت اعلام میشود بازار را متشنج و هیجانی میکند. در این شرایط عموما فروشندههایی که مصرف کننده هستند، جستجوی اینترنتی میکند و قیمت میانگینی از ماشین خود در میآورد؛ وقتی بازار رو به صعود است بدون هیچ فرمولی یک ارزش افزوده به خودرو اضافه میکند و قیمت فضایی شکل میگیرد. در این بین یک قیمت همکاری و زمینی هم داریم که همان قیمتی است که واقعا فروش میرود. کسی که فعال بازار است در این شرایط میخواهد معامله کند، نتیجتا قیمت واقعی تری اعلام میکند.
وی در ادامه درباره ممنوعیت واردات و ابهام در این بازار بیان کرد: شش ماه پیش مطرح شد که برندهایی که بازار ایران را در شرایط تحریم مانند فرانسه و کره و آلمان و ژاپن ترک کردند، اجازه واردات و ثبت سفارش از آنها داده نمیشود. الان سه ماه است نسبت به خودروهای کرهای این موضوع شدت گرفت. ۴۸ ساعت گذشته اعلام شد که خودروهای جانبازی با سقف ۳۵ تا ۴۰ هزار یورو اجازه ثبت در سامانه دارند، اما از دیروز این خودروهای آلمانی کاملا از سامانه حذف شده اند. وقتی شما دنبال خبر را میگیرید که خودروهای آلمانی با مجوز جانبازی چیست؟ میگویند یک خبر محرمانه بین واردکننده و سازمانها بوده است. من فکر میکنم یکی از سازمانها قطعا وزارت صمت و سازمان توسعه است. در سال ۲۰۱۲ هم یک سری بی. ام؛ و به عنوان مجوز جانبازی میآمد و قیمت غیرواقعی پیدا کرده بود و افرادیکه این خودروها را جا به جا میکردند به شکل قولنامه معامله میشد. الان هم طبق آخرین قانون تا ۵ سال این خودروها امکان انتقال ندارند.
وی در ادامه افزود: دو روز پیش آقای علی آبادی گفت مردم نگران نباشند و بازار به آرامش میرسد. طبق تجربه هر وقت این حرف زده شده بازار بهم ریخته است. وقتی بازار این چنینی میشود فروشنده سعی میکند بالاترین قیمت را بگذارد تا زمان فروش دچار ضرر نشود. تجربه ثابت کرده وقتی خودرو با قیمت حباب دار و فضایی اعلام میشود قابلیت فروش ندارد.
فرزانه درباره بازار شب عید خودرو گفت: بازار شب عید امسال از اول دی ماه و یک ماه زودتر شروع شده است. ما در هفتههای اخیر ۲۰ درصد افزایش قیمت خودرو داشتیم. اخیرا صحبتی مطرح شد که دولت مجوزی به خودرو سازان دولتی بدهد که ۱۲۰ هزار دستگاه ماشین با ۵ درصد زیر حاشیه سود بازار عرضه کنند. این ماجرا عملا گرفتار مصوبهای شده که گفته میشود شورای رقابت باید این مصوبه را بدهد. هدف این کار دو دلیل بود. اول اینکه قیمتهای فنردررفته اخیر را سامان دهد و دوم ضرر و زیان انباشه خودروساز به اضافه کسری بودجه با این جمع آوری نقدینگی جبران شود. این کار یعنی قیمت خودرو به شکل آزاد و پلکانی اعلام شود. تنها راه پیش پای خودروساز داخلی این است که قیمت خودرو در حاشیه بازار آزاد شود. این اقدام بازار را به مدت چند هفته ثابت میکند، اما همچنان تا پایان اسفند هم میتواند بازار صعودی باشد. خودرو هنوز کالا سرمایهای است و افزایش قیمت آن دور از انتظار نیست.