صفحه نخست

سیاسی

جامعه و فرهنگ

اقتصادی

ورزشی

گوناگون

عکس

تاریخ

فیلم

صفحات داخلی

شنبه ۰۷ بهمن ۱۴۰۲ - 2024 January 27
کد خبر: ۳۶۰۵۱۳
تاریخ انتشار: ۱۳:۴۹ - ۰۷ بهمن ۱۴۰۲

فاصله بورس تا تعادل

معاملات هفته گذشته بازار سرمایه، با سبزپوشی دقیقه نودی نماگر‌های کم‌جان همراه بود. دماسنج اصلی بورس تهران که هفته‌هاست انتظار صعود به سطح ۲ میلیون و ۲۰۰ هزار واحدی را دارد، دو هفته متوالی است که با شرایط نامناسبی دست و پنجه نرم می‌کند و هر هفته از این سطح فاصله بیشتری می‌گیرد.

رویداد۲۴ دنیای اقتصاد نوشت: هفته گذشته بازار ارز در شرایطی که ماه‌ها در محدوده‌های ثابتی افت‌وخیز داشت با رشد قیمتی قابل‌توجهی روبه‌رو شد. در این میان بازار سهام غوطه‌ور در رکود و خستگی در سایه ریسک‌های سیستماتیک و غیرسیستماتیک، نشانه‌هایی مبنی بر تغییر روند را از خود متبادر نساخته است. در این میان شاخص کل بورس تهران هفته گذشته ۲.۸۶درصد سرخ‌پوش بود و در پایان ساعت معاملاتی روز چهارشنبه در قله ۲میلیون و ۱۲۳هزار واحدی ایستاد.

این در حالی است که نماگر اصلی بازار در هفته معاملاتی منتهی به ۲۷ دی‌ماه مثبت ۰.۶۹درصد رشد هفتگی را به ثبت رسانده بود. نماگر هموزن نیز که سنجه قابل قبولی برای ارزیابی وضعیت همه‌جانبه بازار سهام است، همگام با افت هفتگی سایر نماگر‌های اصلی بازار سهام، با نزول ۴.۵۱درصدی مواجه شد و در ساعات پایانی آخرین روز معاملاتی هفته گذشته در سطح ۷۲۷هزار و ۹۶۴واحدی قرار گرفت. این نماگر نسبت به دو هفته گذشته ۴.۴درصد افت هفتگی را ثبت کرده است. شاخص کل فرابورس نیز که نشانگر مناسبی برای واکاوی وضعیت سهام مختلف فرابورسی است، حدود ۳.۸۷درصد سرخ‌پوش بود و در نهایت در هفته گذشته معاملاتی در ارتفاع ۲۵هزار و ۲۷۹واحدی خود ایستاد.

در هفته‌ای که سپری شد میانگین ارزش معاملات خرد بازار سرمایه که شامل سهام و حق تقدم بازار می‌شود مقدار ۴هزار و ۶۹۶میلیارد تومانی را به ثبت رساند. این رقم در حالی به ثبت می‌رسد که میانگین ارزش هفتگی معاملات آخرین هفته دی‌ماه رقم ۴هزار و ۸۶۶میلیارد تومانی را به خود دیده بود. به علاوه در هفته اخیر حدود ۲هزار و ۹۱۶میلیارد تومان سرمایه از بازار کوچ کرده است. بازار سرمایه که ماه‌هاست هر اتفاقی را دلیلی برای نزول و کاهش ارتفاع می‌بیند، هفته‌هاست که افت‌و‌خیز بخصوصی از خود بروز نداده است. افزایش ریسک‌های سیستماتیک و غیرسیستماتیک نیز خود آینده مبهمی را برای بازار رقم زده و موج نااطمینانی‌ها را افزایش داده است.

بازار از لنز کارشناسان

عرفان کاظم‌زاده، کارشناس بازار سرمایه، اوضاع و احوال هفته گذشته بازار را این گونه تشریح کرد: با توجه به افزایش ریسک‌های سیستماتیک و غیرسیستماتیک در هفته‌های گذشته، ریسک سرمایه‌گذاری در بازار‌های مالی پرریسک نیز افزایش داشته است و سرمایه‌گذاران در چنین شرایطی ترجیح می‌دهند وزن سبد سرمایه‌گذاری خود را به دارایی‌های کم‌ریسک سوق دهند. با این وجود بازار از لحاظ بنیادی و تکنیکالی در شرایط مساعدی قرار دارد و از ارزندگی مطلوبی برخوردار است. اما ریسک‌های ژئوپلیتیکی همچنان می‌تواند به تهدیدی در برابر ارزندگی بازار سرمایه مبدل شود. این کارشناس بازار سرمایه ادامه داد: گزارش‌های ۹ماهه‌ای که تا‌به‌حال منتشر شدند آن‌طور که شاید و باید چندان جذاب نبودند. با وجود اینکه در هر صنعتی می‌توان سهام و شرکت‌های مساعدی را پیدا کرد که در دوران رکودی بازار نیز سودآوری مطلوبی داشتند، اما در هر صورت ریسک‌های مختلف همچنان سایه بلندی بر بازار افکنده است. از طرفی افزایش امکان رو‌آوردن دولت به سودآوری شرکت‌ها به دلیل کسری بودجه خود نیز اطمینان سرمایه‌گذاران را نسبت به سرمایه‌گذاری در بازار با شک و تردید روبه‌رو می‌کند.

این کارشناس بازار سرمایه در پایان افزود: به نظر نمی‌رسد جهش اخیر در بازار‌های مالی آغازی برای افزایش جهش تورمی باشد. می‌توان دلیل صعود قیمتی بازار‌ها را افزایش ریسک‌های گوناگون عنوان کرد و پیش‌بینی می‌شود هفته متعادل‌تری را برای هفته آینده داشته باشیم. ایمان رئیسی، کارشناس بازار سرمایه، در واکاوی وضعیت بازار هفته گذشته گفت: هفته گذشته نرخ دلار بازار آزاد رشد قابل توجهی را تجربه کرد و توانست از سد مقاومتی ۵۵هزار تومانی عبور کند. با این وجود نرخ دلار نیمایی سال جاری نسبت به سال گذشته تقریبا رشد ۲۷درصدی را تجربه کرده است. از این رو نرخ دلار نیما نسبت به نرخ دلار بازار آزاد برای بورس اهمیت بیشتری دارد. از این رو هر گونه افت‌وخیز در نرخ نیمایی می‌تواند سود شرکت‌ها را تحت‌تاثیر بیشتری قرار دهد.

در سال جاری به دلیل قطعی گاز کمتر صنایع، شاهد گزارش‌های ماهانه مطلوبی از صنایع بورسی مرتبط بودیم. از طرفی مصوبه‌های ۱۳اردیبهشت و نامه اخیر پالایشگاهی‌ها که یک هفته پس از ابلاغیه آن در فضای بازار پیچید، موجی از نااطمینانی‌ها در بازار سرمایه را افزایش داد. این کارشناس بازار سرمایه نسبت به انتشار گزارش‌های ۹ماهه ابراز امیدواری کرد و گفت: در روز‌های گذشته گزارش‌های مطلوبی از صنایع مختلف منتشر شد که با وجود جذابیت نسبی، کمتر مورد اقبال بازار و سرمایه‌گذاران قرار گرفت. باید اظهار کرد که ارزش پایین معاملات و کمبود اطمینان سرمایه‌گذاران نسبت به آینده بازار مانند لنگری مانع از رشد نماگر‌های اصلی بازارند؛ بنابراین پیش‌بینی می‌شود روند تعادلی و تا حدودی منفی بازار برای هفته آینده نیز ادامه پیدا کند.

محمدصادق میرزایی، کارشناس بازار سرمایه، روند بازار هفته اخیر را این‌گونه وصف کرد: شاخص کل هفته گذشته روز‌های سرخ‌پوشی را پشت‌سر گذاشت. در شرایط فعلی اکثریت سهام با توجه به روش ارزش‌گذاری از ارزندگی خوشایندی برخوردارند. از طرفی بسیاری از تحلیلگران تحلیل‌های مربوط به افزایش نقدینگی را با نتایج حاصل از آن اشتباه‌ها مورد تحلیل و ارزیابی قرار می‌دهند. از این رو زمانی که نرخ ارز افزایش ارتفاع قیمتی را تجربه می‌کند نمی‌توان چندان آن را دلیلی برای صعود بازار در نظر داشت. این کارشناس بازار سرمایه ادامه داد: در مقطع کنونی افزایش ریسک‌های سیستماتیک و غیر‌سیستماتیک می‌تواند سرمایه‌گذاری در بازار را تحت‌تاثیر قرار دهد. این کارشناس بازار سرمایه در پایان گفت: بر این اساس پیش‌بینی می‌شود بازار متعادل‌تری را برای هفته آینده داشته باشیم، هر چند که سرمایه‌گذاران باید به استراتژی‌های شخصی خود پایبند باشند.

نظرات شما