صفحه نخست

سیاسی

جامعه و فرهنگ

اقتصادی

ورزشی

گوناگون

عکس

تاریخ

فیلم

صفحات داخلی

جمعه ۱۳ بهمن ۱۴۰۲ - 2024 February 02
کد خبر: ۳۶۰۸۴۸
تاریخ انتشار: ۲۲:۱۰ - ۱۰ بهمن ۱۴۰۲
تعداد نظرات: ۱ نظر

گزینه‌های جو بایدن در قبال ایران

افرادی که «فارین پالیسی» با آن‌ها صحبت کرد، فکر نمی‌کردند که دولت بایدن در حال بررسی حمله گسترده علیه تهران است. اما اینجا هم یک ماشین حساب جهت بررسی ریسک برای تهران وجود دارد.

رویداد۲۴ فارن پالیسی نوشت: واشنگتن تحت فشار شدید پس از مرگبارترین حمله به سربازان ایالات متحده در چهار سال اخیر است و به نظر می‌رسد بایدن تصور می‌کند وضعیت موجود حملات محدود به پایگاه‌های شبه‌نظامیان تحت حمایت ایران در عراق و سوریه و انهدام موشک‌های حوثی‌ها، دیگر جواب نمی‌دهد.

در ادامه این مطلب آمده است: بایدن روز یکشنبه در مراسمی در کارولینای جنوبی گفت: «دیشب روز سختی را در خاورمیانه داشتیم. ما سه انسان شجاع را در حمله به یکی از پایگاه‌های خود از دست دادیم؛ و ما پاسخ خواهیم داد.»،

اما بایدن چگونه این پاسخ را خواهد داد؟ در حالی که وزارت دفاع ایالات متحده، طرح‌های نظامی را برای بایدن تدوین می‌کند، فارین پالسی با تعدادی از مقامات و کارشناسان سابق درباره گزینه‌های او صحبت کرد. آن‌ها سه راه بالقوه را ترسیم کردند: حمله به داخل ایران، ضربه زدن به اهداف ایرانی در منطقه، یا دنبال کردن دیپلماسی.

گزینه ۱: حمله به خاک ایران

در پی حمله هواپیمای بدون سرنشین روز یکشنبه به برج ۲۲، که مرکزی لجستیکی در اردن واقع در نزدیکی مرز‌های آن با عراق و سوریه است، منتقدان بایدن رویکرد یکسانی برای حمله به او برگزیدند. آن‌ها می‌گویند بایدن با محدود نگه داشتن حملات علیه نیرو‌های نیابتی ایران برای اطمینان از عدم توسعه تنش‌های نظامی در خاورمیانه، به ایران اجازه داد تا فضا را برای تشدید بیشتر تنش باز ببیند.

برخی از مقامات نظامی سابق امریکا اصرار دارند که حملات همه جانبه در داخل ایران تنها راه ارسال پیام به تهران برای توقف اعمالش است. 

جان میلر، دریاسالار سه ستاره و بازنشسته نیروی دریایی که پیش از این فرماندهی ناوگان پنجم ایالات متحده در خلیج فارس را بر عهده داشت، گفت: «شیوه ایرانی‌ها این است که آنقدر فشار می‌آورند تا زمانی که احساس کنند به خط قرمز رسیده‌اند. آن‌ها خودشان این کار را می‌کنند. آن‌ها این کار را از طریق نیابتی هایشان هم انجام می‌دهند. خب از خط قرمز‌ها عبور کردند. حالا باید در این زمینه پاسخگو باشند.»

وی افزود: «ایالات متحده باید حملاتی را علیه ایران رهبری کند که به منافع اقتصادی سپاه و همچنین توانایی آن برای ارسال سلاح به خارج از کشور ضربه می‌زند.» او گفت که ایالات متحده باید تحریم‌هایی را اعمال کند که توانایی ایران برای صادرات نفت را بیشتر فلج کند.

میلر می‌گوید: «این نمی‌تواند فقط یک این به آن در ساده باشد؛ اگر افراد ما را بکشند، ما هم باید به آن‌ها حمله دهیم.»


بیشتربخوانید: معمای ابوالهول مرگ سه نظامی آمریکایی در اردن/ سه گزینه آمریکا برای پاسخ به ایران چیست؟


گزینه دو: حمله به دارایی‌های ایران

همه باور ندارد که به حمله به خاک ایران برای ایجاد مجدد بازدارندگی نیاز است. ناتان سیلز، هماهنگ‌کننده سابق وزارت امور خارجه برای مبارزه با تروریسم در دولت ترامپ، گفت اینکه ایالات متحده با حمله به دارایی‌های با ارزش ایران در منطقه به ایران بگوید از تحریکات خود دست بردارد، سابقه‌ی طولانی دارد. 

او سپس به عملیات حملات آوریل ۱۹۸۸ دولت ریگان به کشتی‌های ایرانی در خلیج فارس اشاره کرد. 

سیلز گفت: «در دهه ۱۹۸۰، ریگان نیروی دریایی ایران را غرق کرد [و]پس از آن مدتی خبری از ایران نبود.»

گزینه ۳: تعامل مجدد دیپلماتیک

دولت بایدن دوره خود را با تلاش دیپلماتیک مصمم برای احیای برجام آغاز کرد. حتی زمانی که این مذاکرات به جایی نرسید و تا قبل از حمله حماس به اسرائیل در اکتبر گذشته، ایالات متحده بر این باور بود که تلاش‌های دیپلماتیک برای عادی‌سازی روابط بین اسرائیل و کشور‌های خلیج‌فارس، خاورمیانه را در مسیری برای یک دوره بی‌سابقه صلح و رفاه قرار می‌دهد. 

زمانی که در مارس ۲۰۲۳، با میانجی‌گری چین، روابط عربستان سعودی و ایران احیا شد، برخی از مقامات دولت بایدن علی‌رغم رقابت مداوم ایالات متحده و چین از آن استقبال کردند و آن را حرکتی مثبت دانستند که می‌تواند منجر به کاهش تنش در منطقه شود.

اکنون برخی از کارشناسان بر این باورند که درخواست‌ها برای تلافی نظامی علیه تهران این خطر را دارد که تلاش‌های دولت بایدن برای یافتن راه‌حل دیپلماتیک برای پایان درگیری اسرائیل - حماس و کاهش تنش‌ها با ایران را از مسیر خود خارج کند. آن‌ها از دولت بایدن می‌خواهند که از «دکمه قرمز» یک گام عقب نشینی کند و یک قدم به سمت میز مذاکره بردارد. 

مت داس، معاون اجرایی مرکز سیاست بین‌الملل، مشاور سابق سیاست خارجی سناتور برنی سندرز می‌گوید: «در نهایت، شما باید به نوعی همزیستی برسید که ایران نیز بخشی از آن است. البته من قصد ندارم وانمود کنم که این مسئله، ساده است.»

اثر موجی

افرادی که «فارین پالیسی» با آن‌ها گفتگو کرد، بر این باور نبودند که دولت بایدن در حال بررسی حمله گسترده علیه تهران است. اما اینجا هم یک ماشین حساب جهت بررسی ریسک برای تهران وجود دارد. 

سیلز، رئیس سابق مبارزه با تروریسم وزارت امور خارجه، گفت که ایران تلاش می‌کند به هر قیمتی از جنگ علنی با ایالات متحده اجتناب کند. 

برخی نگران هستند که حمله بیش از حد بزرگ و به خاک ایران می‌تواند ایالات متحده را درگیر جنگ پر مخمصه کند. داس گفت: «بیایید صادق باشیم، افرادی در این کشور هستند که ۲۰ سال است که برای جنگ با ایران تب و تاب دارند.»

برخی دیگر تاکید دارند که هزینه عدم اقدام حتی بیشتر است. میلر، فرمانده سابق ناوگان پنجم امریکا گفت که بدون حمله به خاک ایران، ایالات متحده احتمالاً همچنان شاهد حملات نیرو‌های نیابتی ایران به کشتی‌های بین المللی در دریای سرخ و دیگر نقاطی مانند باب المندب و تنگه هرمز خواهد بود.

در حالی که برخی فکر می‌کنند که می‌توان ایران را بدون حمله به خاک خود از اقدام بیشتر باز داشت، اما هنوز هم ریسک بالایی وجود دارد که پاسخ امریکا غیرقدرتمند تلقی شود.

سلز گفت: «این یک دعوت آشکار از تهران برای ادامه حمله به آمریکایی‌ها است و ما شاهد تابوت‌های بیشتری خواهیم بود که به امریکا برمی گردند.»

منبع: انتخاب
نظرات بینندگان
انتشار یافته: ۱
در انتظار بررسی: ۰
غیر قابل انتشار: ۱
رضا
۰۰:۵۸ - ۱۴۰۲/۱۱/۱۱
بگین چ خبره؟دارم دیوونه میشم
نظرات شما