رویداد۲۴ سیما صابری: سرطان ریه بر اساس گزارش مرکز کنترل و پیشگیری از بیماری، علت اصلی مرگ و میر ناشی از سرطان و دومین سرطان شایع در بین مردان و زنان در کشورها از جمله ایالات متحده است. سیگار کشیدن و استعمال دود دست دوم به میزان زیادی خطر ابتلا به سرطان ریه را در افراد افزایش میدهد. با این حال، راههای دیگری نیز برای پیشگیری از سرطان ریه و سایر بیماریهای تنفسی وجود دارد. در این مطلب نکاتی درباره سرطان ریه و راههای پیشگیری از آن را بیان میکنیم.
سرطان ریه یک نوع سرطان است که از بافتهای ریهها شروع میشود. این نوع سرطان معمولا به دلیل استفاده از تنباکو، آلودگی هوا، تنفس آلوده و عوامل دیگر ایجاد میشود. علائم این بیماری ممکن است شامل خلط خونی، سرفه مزمن، تنگی نفس، درد در قفسه سینه و کاهش وزن باشد. درمان سرطان ریه معمولا شامل جراحی، شیمی درمانی، رادیوتراپی و درمانهای هدفمند مانند درمانهای هدفمند مولکولی و ایمنیزایی است.
علائم سرطان ریه شامل موارد زیر است:
خلط خونی: اگر خون در خلط یا مخاط تنفسی شما دیده شود، این میتواند نشانه وجود سرطان ریه باشد.
سرفه مزمن: اگر سرفه شما به صورت مداوم و بدون تغییر در طول زمان ادامه داشته باشد، ممکن است نشانه سرطان ریه باشد.
تنگی نفس: احساس تنگی نفس، خصوصا هنگام تنفس عمیق یا فعالیتهای فیزیکی، احتمالا نشانه وجود سرطان ریه است.
درد در قفسه سینه: درد یا فشار در قسمت قفسه سینه، شامل درد در سینه، شانه یا پشت، ممکن است به عنوان یک علامت اولیه سرطان ریه ظاهر شود.
کاهش وزن: اگر بدون دلیل مشخصی وزن شما کاهش یابد، این ممکن است نشانه وجود سرطان ریه باشد.
سرطان ریه علل متعددی میتواند داشته باشد که در ادامه به آن خواهیم پرداخت. با اینحال علت اصلی سرطان ریه، استفاده از تنباکو و دود سیگار است. بیش از ۸۵ ٪ از موارد سرطان ریه به عوامل مرتبط با سیگار و تنباکو برمیگردد. دود سیگار حاوی مواد شیمیایی مضری است که وارد ریه میشوند و باعث تحریک و آسیب به بافتهای ریه میشوند که در نهایت ممکن است به توسعه سرطان ریه منجر شوند.
طبق گفته انجمن ریه آمریکا، سیگار کشیدن عامل اصلی سرطان ریه و بیماری انسدادی مزمن ریه (COPD) است که شامل برونشیت مزمن و آمفیزم میشود. در واقع نود درصد سرطانهای ریه با سیگار کشیدن مرتبط است. دود سیگار میتواند مجرای هوا را باریک کرده و تنفس را دشوار کند و باعث التهاب مزمن در ریه شود که میتواند منجر به برونشیت مزمن شود. با گذشت زمان، دود سیگار بافت ریه را از بین میبرد و ممکن است باعث ایجاد تغییراتی شود که به سرطان تبدیل میشود. اگر سیگار میکشید، هرگز دیر نیست که با پزشک خود در مورد ترک سیگار صحبت کنید.
مطالعه اخیر دانشکده بهداشت عمومی جانز هاپکینز بلومبرگ نشان میدهد که مصرف بیشتر میوههای غنی از آنتی اکسیدان و فلاونوئید، مانند سیب و گوجه فرنگی، با کاهش آهسته تری در عملکرد ریه، به ویژه در میان افراد مرتبط است. سیگاریهای سابق با خوردن حدود چهار وعده میوه در روز میتوانند به سلامت طولانی مدت ریههای شما کمک کند.
عفونتهای تنفسی میتوانند به سرعت بسیار جدی شوند. عادات کوچک را هر روز در زندگی خود بگنجانید تا از خود محافظت کنید. همیشه دستان خود را بشویید، دندانهای خود را دو بار در روز مسواک بزنید، واکسن آنفولانزا بزنید و در فصل سرماخوردگی و آنفولانزا از شلوغی پرهیز کنید.
با گذشت زمان، توانایی استنشاق حداکثر اکسیژن مورد نیاز برای سلامتی خود را از دست میدهیم. تمرینات تنفسی مانند تنفس شکمی را تمرین کنید که میتواند به شما کمک کند حالت صحیح بدن خود را حفظ کنید و نفس کامل بکشید. برای بیمارانی که فیبروز ریوی یا COPD دارند، توانبخشی ریوی میتواند به عنوان بخشی از روال درمان عمل کند. برنامههای توانبخشی ورزش، آموزش و حمایت را ترکیب میکند تا به بیماران کمک کند تنفس و عملکرد را در بالاترین سطح ممکن بیاموزند. میتوانید با پزشک خود در مورد تمرینات تنفسی که برای شما بهترین نتیجه را دارند صحبت کنید.
آلودگی هوا میتواند بر سلامت ریه شما تأثیر منفی بگذارد. پیش بینیهای روزانه آلودگی هوا در منطقه خود را بررسی کنید و زمانی که هوا در شهر ناسالم است در خانه بمانید. همچنین از قرار گرفتن در معرض آلایندههای داخل خانه که میتواند به ریههای شما آسیب برساند، مانند دود دست دوم سیگار، گاز طبیعی بی رنگ، بی مزه و بی بو خودداری کنید.
ورزش هوازی میتواند ظرفیت ریه را بهبود بخشد، به این معنی که میزان اکسیژنی که با هر نفس دریافت میکنید افزایش دهد. سعی کنید برخی از تمرینات مقاومتی را در برنامههای خود بگنجانید، مانند بالا رفتن از سربالایی در طول پیاده روی روزانه یا استفاده از تنظیمات فاصله زمانی هنگام دویدن روی تردمیل.
معاینات منظم به شما و پزشکتان کمک میکند تا از وضعیت سلامتی خود مطلع و به روز باشید. COPD و سایر بیماریهای ریوی اغلب میتوانند تا زمانی که خیلی دیر نشده است، شناسایی نشوند، اما مراجعه سالانه به پزشک میتواند به تشخیص زودهنگام این بیماریها و درمان موثر آنها کمک کند.