رویداد۲۴ کمتر از ۱۰ روز پیش بود که جواد هروی، سخنگوی حزب اعتدال و توسعه در گفتگویی از ارائه لیست مشترک احزاب اعتدالی و اصلاحطلب خبر داد.
او در توضیح این خبر گفت قرار است احزاب اصلاحطلب و اعتدالی شامل حزب اعتدال و توسعه، حزب کارگزاران سازندگی، حزب اسلامی کار و گروه نزدیک به لاریجانی طی ۳ روز آینده لیست ائتلافی منتشر کنند اما امروز سخنگوی حزب اعتدال و توسعه در گفتگو با خبرگزاری خبرآنلاین گفت به دلیل کمبود داوطلب تا این لحظه امکان ارائه لیست از سوی احزاب و گروههای مذکور نیست.
جواد هروی، سخنگوی حزب اعتدال و توسعه در گفتگویی دیگر درباره چرایی ارائه نشدن لیست ائتلافی اصلاحطلبان و اعتدالیون تا این لحظه گفت: یکی از سوالات اساسی که وجود دارد و رسانهها از حزب اعتدال و توسعه میپرسند این است که چرا در اعلام لیست داوطلبان تعلل و تاخیر روا داشتید؟ بنده مشکل تهیه لیست در تهران و استانها از سوی حزب اعتدال و توسعه و احزاب ائتلافی را تقصیر شورای نگهبان میدانم، ما از هیئتهای نظارت گلهمندی بسیاری داریم چراکه نتوانستند آنطور که بایسته و شایسته رفتار انتخاباتی است، رفتار کنند و ما را به این مرحله رساندند.
بخش هایی از گفت و گوی هروی را در ادامه می خوانید:
من با عنایت به نظراتی که دردفتر سیاسی و شورای مرکزی حزب وجود دارد میخواهم اعلام کنم در این انتخابات بدترین برخورد و رفتار غیرسیاسی با احزاب میانهرویی مثل حزب اعتدال و توسعه صورت گرفت. جریان خالصسازی در تایید و رد صلاحیتهای داوطلبان کاملا مشهود است و اکثر داوطلبان حزب اعتدال و توسعه از نحوه رفتار هیئتهای نظارت و قانون جدید انتخابات رضایت ندارند چراکه قانون جدید انتخابات و رفتار هیئتهای نظارت با احزاب مستقلی مثل حزب اعتدال و توسعه یادآور دستگاه تفتیش عقاید قرون وسطایی است.
از آن جا که حزب اعتدال و توسعه رقابت حداکثری را در فضای موجود مشاهده نمیکند بنابراین مشارکت حداکثری را هم ضمانت نمیکنیم اقلیت حاکم ظاهرا فقط نتیجهگرا هستند و نه مشارکتگرای حداکثری. دفتر سیاسی حزب اعتدال و توسعه معتقد است که اگر مشارکت در انتخابات در روز ۱۱ اسفند حداکثری نشود مقصر احزابی چون اعتدال و توسعه نیستند بلکه این هیئتهای نظارت تمامیتخواهی هستند که دست احزاب را برای ارائه مطلوبترین رقابت و بستن لیستهای انتخاباتی بسته اند.
مردم با نظام قهر نیستند ظاهرا این اقلیت حاکم بر نظام است که با حضور مردم در صحنه مشکل دارد و داوطلبان احزابی مثل حزب اعتدال و توسعه چنان قلع و قمع شدهاند که رمق برخاستن و لیست دادن ندارد، لذا علت تاخیر و سردی فضای رقابت پیش از مشارکت تبدیل رقیب هراسی به دشمن هراسی از سوی شورای نگهبان بوده است.
بیشتربخوانید: عباس عبدی: حکومت اگر خیر خودش را میدانست کارش به اینجا نمیرسید که تهدید به شرکت در انتخابات کند!
فضای فعالیت و نشاط سیاسی برای رقابت میان احزاب مستقل مشاهده نمیشود و من اذعان دارم کسی با دشمنش مانند هیئتهای نظارت برخورد نمی کند. شورای نگهبان به داوطلبان احزابی مثل اعتدال و توسعه به چشم بدتر از اپوزیسیون خارج نشین نگاه کرده است و چنان داوطلبان را به سلابه کشیده و از میدان حذف کرده که گویی میدان رقابت به میدان حذف دشمن تبدیل شده است.
بنابراین ما تاخیر در اعلام لیست و فضای پرنشاط رقابت نداشتیم و مشکل در طراحی مهندسی انتخابات وعوارض تسریع در تصویب قانون جدید انتخابات مجلس بود که با یک رویکرد تمامیتخواه و یک جانبه تبیین شد و رقیب را دشمن خود فرض کرد. مشکل اساسی که وجود دارد این است که گویا نقد شورای نگهبان از سوی اقلیت حاکم گناه قلمداد میشود وگرنه چرا دلایل ردصلاحیت بسیاری از داوطلبان حزب اعتدال و توسعه اعلام نمیشود؟
نگاه و برخورد هیئتهای نظارت و شورای نگهبان متاسفانه پدرانه و مصلحانه نبوده بلکه عتابآلود و آمرانه بوده و همین موجب شده که رغبت احزاب در ارائه لیست با تاخیر مواجه شود و ظاهرا هیئتهای نظارت هم پاسخهای شفاف و در شأن داوطلبان نداشتند و بهجای اینکه مردم داوطلبان را تأیید و انتخاب کنند ظاهرا این هیئتهای نظارت بودند که این وظیفه را انجام دادند، بنابراین احزاب سیاسی به دلیل گرفتار شدن در مخمصهای که اکنون پیش آمده، نمیتوانند گروههای مختلف اجتماعی را به مشارکت حداکثری ترغیب کنند و هیئتهای نظارت باید پاسخگوی عدم مشارکت و در حال حاضر عدم رقابت مابین احزاب باشند.
چرا فلان حزب تمامیتخواه و همسو با اقلیت حاکم باید لیست ۳۰ نفره تهرانش را از بین بیش از ۱۰۰۰ داوطلب بیرون بکشد و ما از بین حدودا ۷۲ نفر ۳۰ نفر را انتخاب کنیم؟ تصویب دستپاچه قانون جدید انتخابات در مقام عمل نشان میدهد که این قانون جدید انتخابات راهبرد کاربردی نبوده است. در این دوره از انتخابات مجلس صلاحیت برخی سلایق سیاسی تأیید نشده و ما همچنان معترض هستیم چراکه انتظار داشتیم شورای نگهبان صلاحیت بسیاری از داوطلبان ردصلاحیت شده ما را تأیید کند.
بر اساس تأکید نظر شورای مرکزی و دفتر سیاسی حزب اعتدال و توسعه آنچه کاملا مشخص است این است که قانون جدید انتخابات چنین فضایی را طراحی کرده و ما و دیگر احزاب را چه در تهران و چه در شهرستانها برای اعلام لیست نهایی گرفتار کرده، متاسفانه اعمال سلیقه سیاسی بوده که صورت گرفتهاست.
وزیر کشور گفت که ۱۰۰ حزب سیاسی در کشور فعالیت گسترده دارند اگر این فعالیت گسترده است پس چرا هنوز یک لیست ارائه نشدهاست؟ ما میدانیم یکی از دلایل عدم اعلام لیست واحد اصولگرایان برای این است که حزب اعتدال و توسعه و ائتلاف هنوز نتواستند لیستی ارائه دهند.
بنابراین من در پاسخ همه رسانههایی که میپرسند چرا حزب اعتدال و توسعه در اعلام لیست تهران و استانها تاخیر کردهاند به صراحت اعلام میکنم که ما مقصر نیستیم بلکه هیئتهای نظارت مقصر هستند که متاسفانه داوطلبان ما را چنان قلع و قمع کردهاند که رمق برخاستن و ارائه لیست را هم از ما گرفتهاند، لذا تصوری که ما داریم این است که متاسفانه علت سردی رقابت در مشارکت، تبدیل رقیب هراسی به دشمن هراسی از جانب هیئت های نظارت بوده است.
به عبارت دیگر تعلل و تاخیر حزب اعتدال و توسعه و سایر احزابی که قرار بود ائتلاف کنند بابت این است که ما دستمان چنان خالی شده که واقعا شرایط چینش لیستی که بتوانیم شایستگان را در آن قرار دهیم، را نداریم لذا شورای مرکزی و دفتر سیاسی حزب جلساتی در روزهای آینده برگزار میکنند که بتواند چنین لیستی را آماده و ارائه کند چراکه تنها راه نجات و رستگاری کشور و خروج از مشکلات صندوق رأی است اما متأسفیم که هیئت نظارت با وجود اینکه براساس قانون جدید انتخابات، فرصتی بیش از گذشته داشته اما نتوانسته شرایط رقابت را ایجاد کنند وما متاسفانه گرفتار شدهایم تاجایی که حتی حتی توان و رمق اعلام لیست واحد را نداریم و واقعا از این وضعیت گلهمندیم.