عضو سابق تیم مذاکرهکننده آمریکا مطرح کرد
ریچارد نفیو، از اعضای سابق تیم مذاکرهکننده هستهای آمریکا طی یادداشتی برای فوربس نوشت: طی چهار سال آینده که به برنامه هستهای ایران فکر میکنید، امروز را به یاد آورید. انتخاب دونالد ترامپ بهعنوان رئیسجمهور آمریکا بهطور مؤثری مکانیزمی که طی 14 سال گذشته برنامه هستهای ایران را محدود میکرد را به مخاطره میاندازد: برنامه جامع اقدام مشترک (برجام).
رویداد۲۴- ریچارد نفیو، از اعضای سابق تیم مذاکرهکننده هستهای آمریکا طی یادداشتی برای فوربس نوشت: طی چهار سال آینده که به برنامه هستهای ایران فکر میکنید، امروز را به یاد آورید. انتخاب دونالد ترامپ بهعنوان رئیسجمهور آمریکا بهطور مؤثری مکانیزمی که طی 14 سال گذشته برنامه هستهای ایران را محدود میکرد را به مخاطره میاندازد: برنامه جامع اقدام مشترک (برجام).
به گزارش
رویداد۲۴ به نقل از فوربس، نیفو در ادامه مینویسد: امروز برجام با سردرگمی، تردید و دشمنی آشکار بهخصوص از سوی رئیسجمهور تازه آمریکا و افراد دوروبرش احاطه شده است.
اما در واقع، برجام دستاوردهای بسیاری داشته: برنامه هستهای ایران را از دو تا سه ماه نزدیکی به تولید مواد هستهای کافی برای تولید سلاح به حدود یک سال نزدیکی رسانده؛ توانایی ایران برای تولید این مواد از طریق غنیسازی اورانیوم را بهشدت کاهش داده؛ توانایی ایران برای تولید این مواد از طریق راکتور هستهای تعدیل شده؛ و جامعه جهانی بهواسطه گامهای شفافسازی که بر اساس این توافق طی 20 سال آینده ادامه خواهد داشت، قادر به نظارت گسترده بر این برنامه شده است.
امتیازاتی که ایران داده قیمتی داشته، و باید بگویم قیمتی گزاف داشته: لغو تحریمهایی که اقتصاد ایران را تحتفشار قرار داده بود. درنتیجه این اقدام، اقتصاد ایران رو به شکوفایی است و تهران در حال بازگشت به عرصه بینالمللی است. اما برجام تمام تحریمهای اعمال شده علیه ایران را شامل نمیشود. بااینحال با توجه به تجربه ایران از برجام، این کشور همچنان تحتفشار تحریمهای آمریکا است. ضمن اینکه، تهدید بازگشت تحریمها نیز سایه تاریکی بر این کشور افکنده است.
با توجه به این مسائل، آیا ما فراموش کردهایم که این توافق تا چه اندازه قابلتوجه است؟ دولت اوباما و شرکای بینالمللیاش بدون شلیک حتی یک گلوله و پرداخت امتیاز از جیب ایران به خودش، خطر موجود برای امنیت آمریکا و شرکای ما را گرفت و آن را به فرصتی برای امیدی تازه در خاورمیانه تبدیل کرد.
البته همانطور که من و دیگر مذاکرهکنندگان سابق پیشبینی میکردند، در مسیر اجرا دستاندازهایی نیز وجود داشته است. تولید آبسنگین ایران بیشازحد لازم بوده و منجر به لزوم صادرات دوبرابری میشود. و درعینحال سؤالاتی نیز در مورد پایبندی ایران به مقررات مربوط به تحقیق و توسعه سانتریفیوژ و ذخایر اورانیوم وجود دارد. البته ناظران آژانس بینالمللی انرژی اتمی پایبندی کامل ایران را در تمام گزارشهایی که از ژانویه 2016 صادر شده، تأیید کردهاند. و هیچ نشانهای آشکاری دال بر اینکه جامعه اطلاعاتی نشانهای از نقض توافق یافته باشد، وجود نداشته است.
بااینحال مقامات احتمالی دولت ترامپ حتی پیش از روی کار آمدن هم نیات خود در مورد مذاکره دوباره درمورد این توافق را نشان دادهاند. دلیل آنها این است که توافق فعلی ایران را از دستیابی به تسلیحات هستهای بازنمیدارد.
بااینحال زیر پا گذاشتن توافق هستهای با هدف دستیابی به امتیازات بیشتر در حال حاضر، یک قمار خطرناک است. چنین اقدامی امنیت آمریکا و شرکای ما را به خطر میاندازد. من بهعنوان یکی از مذاکرهکنندگان برجام و برنامه اقدام مشترک که پیش از آن نهایی شد، آماده بیان ریسکی هستم که در طول ساختن آن توافقها به جان خریدیم. کسانی که امروز از کنار گذاشتن برجام صحبت میکنند باید اعتراف کنند که در حال ریسک کردن هستند و بپذیرند که اگر با شکست روبرو شوند، مسئولیت این شکست را بر عهده میگیرند. متأسفانه پیامدهای آن متوجه همه خواهد بود.