رویداد۲۴ | زینب غبیشاوی: انتخابات مجلس دوازدهم با کمترین مشارکت ممکن برگزار شد و افرادی از جریان تندرو در فضایی غیررقابتی و کمترین رای، وارد مجلس شدند تا برای یک دوره چهارساله برای مردم ایران قانونگذاری کنند. سید محمدعلی ابطحی فعال سیاسی و عضو مجمع روحانیون مبارز، در گفتگو با رویداد۲۴ به تحلیل این انتخابات و تاثیر آن در آینده پرداخته است که در ادامه بخش های مهمی از آن را میخوانید:
*چندین سال بود که مردم خواستههایشان را به شکلهای مختلف بیان میکردند اما مورد توجه قرار نمیگرفت، بحرانهای متعددی در کشور شکل گرفت، مانند اتفاقات و اعتراضات سال ۱۴۰۱، بازهم کسی توجه نکرد و علاوه بر اینکه توجه نکردند، در بسیاری از موارد سختگیریهای زیادی هم انجام میدادند که گویا انگشت در چشم مردم میکردند، یکی از نمونههای بارز آن فضای مجازی و فیلترکردن آن بود.
*در چنین شرایطی طبیعی است این حرفهایی که مردم همواره به شکلهای مختلفی بیان میکردند ولی مورد پذیرش قرار نمیگرفت، اینجا در انتخابات اخیری که داشتیم، نظراتشان را به شکلهای مختلف ثبت قانونی کردند، معتقدم نتایج انتخابات اخیر اصلا غیرقابل پیشبینی نبود.
*در این شرایط، نباید از کسانی که با تعداد رای بسیار کم و در فضای کاملاً غیررقابتی رای آوردهاند، توقع داشت که بگویند نماینده مردم نیستیم، طبیعی است که با ۳۰۰ هزار رای خودشان را نماینده ۱۰ میلیون جمعیت تهران بدانند. اما خب بستگی به رفتارشان هم دارد و اگر این افراد نمیآمدند، افراد دیگری شبیه به همینها وارد مجلس میشدند. این افراد میتوانند نمایندگانی باشند که در رفتارهای سیاسی خود نشان دهند که خواستهها و نظرات مردم را درک میکنند، خصوصا خواستههای نسل جوان که حتی فهمیده هم نمیشود چه رسد به اجرایی شدن آنها.
بیشتر بخوانید: تندورها همان اعضای انجمن حجتیه هستند که «رو» بازی می کنند | دولت در پیروی از مصباح یزدی «شمشیر را از رو بسته است»
*اگر این نمایندگان بتوانند چنین فضایی را برای خودشان ایجاد کنند و نشان دهند که جزء محدود نمایندگانی هستند که صدای مردم را میشنوند، شاید عملا بتوانند نماینده مردم باشند، چرا که غیر از این نه خودشان توقع دارند که نماینده مردم باشند و نه مردم آنها را نماینده خودشان میدانند.
*افراد تندرویی که وارد مجلس جدید شدهاند، خالصشده اصولگرایان هستند؛ اما به نظرم این تندروها در حاکمیت هم نمیتوانند چندان نقشی داشته باشند، زیر اوج فشارها به جامعه وارد شده و اگر بخواهند فشار جدیدی وارد کنند، مورد قبول واقع نمیشود.
*ضمن اینکه وقتی تندروها پشت میز مسئولیت مینشینند، باید پاسخگو باشند و پاسخگویی، آنها را وا میدارد که رفتارهای غیرمنطقی زیادی نداشته باشند. از این جهت چندان نگران نیستم چرا که معتقدم این جامعه پرفهم و پراندیشه ایرانی، حتی اگرقوانین افراطی وضع شود آنها را مورد توجه قرار نخواهند داد.
*درباره ریاست آینده مجلس پیشبینی من این است که آقای قالیباف رئیس مجلس خواهد شد، زیرا تعداد رای هیچگاه در انتخاب رئیس مجلس اهمیت و تاثیرگذار نبوده است و نفر اول تهران همیشه رئیس مجلس نبوده است. ما دیدیم که آقای لاریجانی از قم رئیس مجلس شد، ولی آقای عارف نفر اول تهران با رای میلیونی، رئیس مجلس نبود. پشتوانه سیاسی آقای قالیباف در به ریاست رسیدن او برای مجلس تاثیر گذار است.
*حاکمیت صدای مردم در انتخابات را حتما شنیده است، اما پیشبینی نمیکنم که تغییر رفتاری انجام دهد.