رویداد۲۴ نازآفرین جمشیدی: شاید تاکنون سویا را از نزدیک دیده باشید. دقت داشته باشید در اینجا منظور دانههای سویاست نه آن سویایی که بهعنوان گوشت در غذا استفاده میشود. سویا گیاهیست دارای دانههای لوبیایی شکل که حاوی مواد مغذی فراوانیست. سویا در رژیم غذایی گیاهخواران جایگاه ویژهای دارد و بهعنوان جایگزین گوشت قرمز کاربرد دارد. گاه از این دانه مقوی روغن هم گرفته میشود که خواص فراوانی دارد.
به گزارش رویداد۲۴ حتما شما هم شنیدهاید که از تمامی روغنها نمیتوان به اشکال گوناگون استفاده کرد براینمونه روغن زیتون خواص فراوان دارد اما برای سرخکردن مناسب نیست و بهطورکلی بهتر است این روغن حرارت نبیند اما روغن سویا یک روغن همهکاره است یعنی از آن هم میتوان برای سرخکردن استفاده کرد هم پختوپز. این روغن دمای زیادی را میتواند تاب آورد بنابراین میتواند برای سرخکردن مواد غذایی کاربرد زیادی داشته باشد بنابراین این روغن گیاهی در زمره سالمترین روغنها در دنیا محسوب میشود.
باید دید در هر ۱۰۰ گرم روغن سویا چه موادی وجود دارد؛ ۱۶ گرم چربی اشباعشده، ۲۳ گرم چربی با یک کربن اشباعنشده و ۵۸ گرم چربی با چند کربن غیراشباع وجود دارد.
دقت کنید ممکن است این درصدها باتوجه به انواع روشهای فراوری و تصفیه اندکی تغییر کند و با این درصدها تفاوت داشته باشد.
روغن سویا سومندیهای زیادی برای بدن و حفظ تندرستی دارد. در اینجا به برخی از آنها اشاره میکنیم.
همه میدانیم کسانیکه کلسترول دارند نباید از روغن استفاده کنند درواقع روغن برای این افراد سم است اما جالب است بدانید کسانیکه کلسترول دارند میتوانند از روغن سویا استفاده کنند. روغن سویا احتمال ابتلا به سکته مغزی و قلبی را به شکلی گسترده کاهش میدهد. اسیدهای چرب موجود در روغن سویا میتواند اسیدهای چرب مهم و ضروری را از رژیم غذایی دریافت و سطح کلسترول را در بدن کنترل کند. اسیدهای چرب امگا ۳ میتوانند سطوح کلسترول خطرناک را کاهش دهند و انواع منفی را از بین ببرند.
آلزایمر از آن دسته بیماریهاییست که باوجود فراوانی و رواجش در سراسر دنیا هنوز درمان خاصی ندارد ضمن اینکه اصلا دلیل بهوجودآمدن و ابتلا به آن هم روشن نیست به همین دلیل دانشمندان در این زمینه درحال مطالعهاند و مردم مدام بهدنبال راههایی برای پیشگیری از این بیماری هستند. کسانیکه به این بیماری مبتلا میشوند دچار زوال شناختی میشوند و هیچ چیز و هیچ کس و هیچ جایی را به یاد نمیآورند و این موضوع برای اطرافیانشان اوضاع را بسیار دشوار میکند، چون این افراد نمیتوانند تنها زندگی کنند و هر آن ممکن است گم شوند چراکه هیچ چیز را به یاد نمیآورند.
بیشتر بخوانید: با برنج رژیم لاغری بگیرید
در این بیماری ارتباطات عصبی از بین میروند و میمیرند، در نتیجه تمام مسائل از یادآوری گذشته تا انجام وظایف ساده برای فرد دشوار میشوند، اما باید بدانید این بیماری با میزان ویتامین k در بدن ارتباط مستقیم دارد، ویتامینی که در روغن سویا به وفور وجود دارد.
ویتامین K به عنوان یک آنتی اکسیدان علیه رادیکالهای آزاد عمل میکند و مانع از آسیب رساندن به سلولهای عصبی میشود.
همانگونهکه اشاره کردیم در روغن سویا مقادیر زیادی ویتامین وجود دارد که سبب تحریک بدن برای رشد دوباره استخوانها میشود و البته فرایند بهبود استخوان را سرعت میبخشد. بسیاری گمان میکنند رشد استخوان و تحکیم آنها مربوط به کلسیم است که البته درست است، اما ویتامین K موجود در روغن سویا رشد استخوانها را تحریک و از بروز پوکی استخوان جلوگیری میکند.
به گزارش رویداد۲۴ یکی دیگر از مواردی که در روغن سویا وجود دارد اسیدهای چرب امگا ۳ است چیزی که از غشاهای سلولی محافظت میکند. این غشاها شامل مناطق بسیار شکننده و خطرناکی از پوست و چشمها هستند که هر دو از نقطههای ورودی مشترک برای باکتریها و دیگر مواد خارجیاند.
این امگا ۳ها همچنین به عنوان آنتی اکسیدان از خنثی سازی رادیکالهای آزاد که سبب بروز آب مروارید میشوند جلوگیری میکنند و در نتیجه به سلامت چشم کمک میکنند.
روغن سویا سرشار از ویتامین E است که مانند یک آنتی اکسیدان قوی عمل میکند در حالی که به طور مشابه پوست را از آسیب ناشی از رادیکالهای آزاد محافظت میکند.
ویتامین E سبب سلامت پوست و از بین رفتن جای زخم و بهبود جوش و آکنه میشود در نتیجه ظاهر و سلامت پوست را تضمین میکند. این ویتامین همچنین سیستم ایمنی بدن را تقویت و به حذف رادیکالهای آزاد که سبب بروز سرطان پیری زودرس، اختلالات شناختی و بیماریهای قلبی میشوند، کمک میکند.
در نوشتههای گوناگون روی این موضوع تاکید کردهایم و اینجا هم بار دیگر یادآوری میکنیم که در هر چیزی ازجمله خوردن تعادل را از دست ندهید. افراط و تفریط در هر زمینهای میتواند فرد را دچار مشکلات زیادی کند مشکلاتی که گاه جبران آنها دشوار است. این موضوع در مورد روغن سویا هم وجود دارد.یکی از مشکلاتی که ممکن است با خوردن روغن سویا به وجود آید داشتن آلرژی به آن است پس پیش از مصرف آن دقت کنید.
موضوع بعدی در مورد این روغن این است که اگر رژیم لاغری دارید با احتیاط به سمت این روغن بروید چراکه کالری بسیار زیادی دارد. مطالعهای که روی موشها انجام شد، نشان داد که مصرف روغن سویا در مقایسه با روغن نارگیل موجب تغییرات متابولیکی، افزایش چربی بدن و افزایش قند خون میشود.