رویداد۲۴ دنیای اقتصاد نوشت: شاخصکل که در آغازین دقایق معاملات تا سطح ۲میلیون و ۳۱۲هزار واحد پیشروی کردهبود، عقبگرد داشت و نهایتا در سطح ۲میلیون و ۳۰۴هزارواحدی، ماراتن معاملات را به پایان رساند. کاهش نرخ دلار در بازار آزاد، یکی از عواملی بود که موجب بیشترشدن فشار فروش در بازار در روز گذشته شد.
در جریان معاملات روز گذشته بورس تهران، شاخصکل با رشد اندک ۰.۰۳درصدی همراه شد و در سطح ۲میلیون و ۳۰۴هزارواحدی کار خود را به اتمام رساند. شاخص هموزن نیز رشد ۰.۱۸درصدی را تجربه کرد. در فرابورس، اما شاخصکل این بازار روندی مخالف با شاخصهای بورسی درپیش گرفت و این نماگر، ۰.۳۳ از ارتفاع خود را از دست داد. ارزش معاملات خرد بازار نیز که شامل سهام و حق تقدم میشود، رقم ۴هزار و ۱۹میلیاردتومان را ثبت کرد و ۱۳میلیاردتومان پول حقیقی نیز وارد گردونه معاملات سهام و حقتقدم شد.
سیگنال منفی از دلار
روند کاهشی در قیمت اسکناس آمریکایی در بازار آزاد همچنان ادامهدار است و دلار که برای لحظاتی در بحبوحه منازعه خاورمیانه تا سطح ۶۹هزارتومان نیز پیشروی کردهبود، در روز گذشته نیز روندی نزولی داشت و در لحظه تنظیم این گزارش (ساعت۱۵ روز شنبه) در پلههای ابتدایی کانال ۶۲هزارتومان معامله میشد.
افت دلار در بازار آزاد در راستای تخلیه هیجاناتی است که در نتیجه ریسک سیستماتیک در خاورمیانه پدیدار شد و قیمت دلار را به سمت ارتفاعات بالاتر سوق داد. برخی از کارشناسان معتقدند که دلار اصلاح تندوتیزی را از محدودههای کنونی تجربه نخواهد کرد و سطح ۶۰ تا ۶۲هزارتومانی میتواند بهعنوان یک حمایت مستحکم برای دلار عمل کند و از افت قیمت شاخص ارزی جلوگیری کند.
سناریوی محتمل اصلاح زمانی دلار است که اگر اتفاق غیرمترقبه و غیرمنتظره خاصی در عرصه روابط خارجی و مسائل ژئوپلیتیک رخ ندهد، میتوان گفت که دلار میتواند در همین سطوح فعلی تثبیت شود.
بیشتر بخوانید:
عواقب بند معالیاتی بودجه برای بازار سرمایه
توجه به نرخ بدونریسک
با فروکش کردن التهابات ناشی از کشمکشهای خاورمیانه، مجددا رنگ و بوی عوامل بازاری در تحلیلها بیشتر شدهاست. نکته قابلذکر این است که نرخ بهره بالا در شرایط کنونی میتواند بهعنوان یک سرعت گیر عمل کند و از روانه شدن پول به بازار سهام جلوگیری کند.
در مواقعی که سایه ریسکها پررنگتر و انتظارات تورمی شعله ورتر میشود، از اهمیت پارامتری مثل نرخ بهره بالا در اذهان کاسته میشود و همه به فکر جا نماندن از روندهای بازارهای دارایی و حفظ ارزش پول خود هستند، اما هر موقع که آرامش در بازارهای دارایی حکمفرما میشود، مطمئنا آیتمی مثل نرخ بهره بالا میتواند از ورود سرمایهگذاران جدید به بازار جلوگیری بهعمل آورد.
فقدان پول در بازار
رصد جریان معاملات بازار در روز گذشته حاکی از آن است که بازار در وضعیت کنونی از فقدان پول رنج میبرد. برای بازار خستهجان این روزها باید محرک رشد تجویز کرد. این محرک رشد از دل اخبار مثبت اقتصادی میتواند زاده شود. دلار نیمایی بهصورت آهسته و پیوسته به رشد خود ادامه میدهد و میتوان گفت که بازار اگر افزایش ملموس این نرخ را احساس کند و نمود عملیاتی آن را در صورتهای مالی شرکتها و گزارشها مشاهده کند، میتوان به تحریک جریان تقاضا از این کانال امیدوار بود.
تحقق شعار سال
شعار امسال جهش تولید با مشارکت مردم انتخاب شد و در گزارشهای قبلی «دنیایاقتصاد» عنوان شد که بدونشک بازار سهام، بهترین بستر و بازار برای سوقدادن سرمایههای خرد و سیال سرگردان سطح جامعه به سمت تامین مالی فعالیتهای بزرگ تولیدی است و نباید از این ظرفیت تالار شیشهای غافل شد، اما فعلا شعار سال واقعا در حد همان شعار باقی مانده و اقدامات خاصی در راستای حرکت به سمت تحقق این شعار مشاهده نشدهاست. از طریق کانالهای مختلفی مثل افزایش سرمایه و عرضههای اولیه میتوان نقدینگی را به سمت تولید سوق داد و از حضور جریان پول در بازارهای سفتهبازانه جلوگیری بهعمل آورد.