رویداد۲۴ سیما صابری: اصطلاحات سوزش سر دل، رفلاکس اسید و بیماری ریفلاکس معده به مری (GERD) اغلب به جای یکدیگر استفاده میشوند. با این حال، آنها در واقع معانی مختلفی دارند:
رفلاکس اسیدی یک بیماری شایع است که در آن اسید معده به سمت مری شما حرکت میکند.
بیماری ریفلاکس معده به مری (GERD) شکل مزمن و شدیدتر ریفلاکس اسید است و البته خطرات زیادی هم دارد.
سوزش سر دل از علائم مشترک رفلاکس اسید و ریفلاکس است.
این مطلب مروری بر این سه اصطلاح پزشکی ارائه میدهد.
سوزش سر دل در دستگاه گوارش شما به ویژه در مری شما رخ میدهد و تخمین زده میشود که بیش از ۶۰ میلیون آمریکایی حداقل یک بار در ماه سوزش سر دل را تجربه میکنند.
پوشش مری شما ظریفتر از پوشش معده است. اسید معده که به مری شما رفلکس میکند میتواند باعث احساس سوزش در قفسه سینه شود.
این درد میتواند تیز یا مانند احساسی شبیه سفت شدن این قسمت از شکم باشد. برخی از افراد ممکن است سوزش سر دل را به عنوان سوزشی که در اطراف گردن و گلو به سمت بالا حرکت میکند یا به عنوان ناراحتی که احساس میشود در پشت استخوان سینه قرار دارد نیز توصیف کنند.
سوزش سر دل معمولا بعد از خوردن غذا اتفاق میافتد. خم شدن یا دراز کشیدن میتواند این احساس را بدتر کند. از آنجایی که سوزش سر دل شامل درد خفیف تا شدید در قفسه سینه است، گاهی اوقات ممکن است حتی با درد حمله قلبی اشتباه گرفته شود.
علائم سوزش سر دل اغلب با حمله قلبی اشتباه گرفته میشود، اما این دو بیماری به هم مرتبط نیستند. اگر سوزش سر دل و درد قفسه سینه شما تغییر کرد یا بدتر شد و با موارد زیر همراه شد، باید فوراً با خدمات اورژانس تماس بگیرید:
مشکل در تنفس
تعریق
سرگیجه
درد در بازو یا فک شما
تمام دل دردها به مراقبت پزشکی نیاز ندارند. سوزش معده نادر و خفیف را میتوان با تغییرات سبک زندگی درمان کرد، مانند:
کاهش وزن در صورت نیاز
ترک سیگار
خوردن غذاهای چرب کمتر
اجتناب از غذاهای تند یا اسیدی
اگر دو بار یا بیشتر در هفته دچار سوزش سر دل میشوید یا اگر داروهای بدون نسخه ناراحتی شما را تسکین نمیدهد، باید با پزشک مشورت کنید. اگر چنین است، سوزش سر دل ممکن است نشانه یک مشکل شدیدتر مانند رفلاکس اسید یا بیماری ریفلاکس معده به مری باشد.
باید بدانید که یک عضله دایرهای مانند به نام اسفنکتر تحتانی مری (LES) به مری و معده شما متصل است. این عضله وظیفه سفت کردن مری شما را پس از انتقال غذا به معده بر عهده دارد.
بیشتر بخوانید: درمان معده درد خیلی شدید
اگر این ماهیچه ضعیف باشد یا به درستی سفت نشود، اسید معده شما میتواند به سمت عقب به مری شما حرکت کند. این امر به عنوان رفلاکس اسید شناخته میشود.
رفلاکس اسید میتواند باعث سوزش سر دل و علائم دیگری مانند:
سرفه
گلو درد
طعم تلخ در پشت گلو
طعم ترش در دهان
سوزش و فشاری که میتواند تا استخوان سینه گسترش یابد
به گزارش رویداد۲۴ برای کمک به توقف یا کاهش رفلاکس اسید، این توصیههای سبک زندگی را امتحان کنید:
-وعدههای غذایی کوچکتر و بیشتر بخورید
-اگر نیاز دارید، سعی کنید وزن کم کنید
-سعی کنید راههایی برای آرامش و کاهش استرس بیابید
-از غذاهایی که باعث ایجاد علائم میشوند اجتناب کنید
-۳ تا ۴ ساعت بعد از خواب یا دراز کشیدن غذا نخورید
-اگر سیگار میکشید سیگار را ترک کنید
-الکل را در حد اعتدال بنوشید
بیماری ریفلاکس معده به مری (GERD) شکل مزمن رفلاکس اسید معده است. این بیماری زمانی تشخیص داده میشود که رفلاکس اسید بیش از دو بار در هفته اتفاق بیفتد یا باعث التهاب در مری شود.
آسیب طولانی مدت به مری میتواند منجر به سرطان شود. درد ناشی از بیماری ریفلاکس معده به مری ممکن است با داروهای بدون نسخه (OTC) تسکین یابد.
علائم بیماری ریفلاکس معده به مری عبارتند از:
-بوی بد دهان
-آسیب به مینای دندان به دلیل اسید اضافی در دهان
-سوزش سردل
-بازگشت مجدد محتویات معده به گلو یا دهان
-درد قفسه سینه
-سرفه خشک مداوم
-علائم شبه آسم (سفت شدن قفسه سینه، سرفه، خس خس سینه)
-مشکل در بلع
اکثر مردم سوزش سر دل و رفلاکس اسید را به طور مداوم تجربه میکنند. این اغلب مربوط به چیزی است که آنها خورده اند یا عادتهایی مانند دراز کشیدن بلافاصله بعد از غذا خوردن.
بیماری ریفلاکس معده به مری یک بیماری مزمن است که در آن متخصصان شروع به بررسی عادات طولانی مدت و بخشهایی از آناتومی شما میکنند که میتواند باعث ریفلاکس شود.
نمونههایی از علل بیماری ریفلاکس معده به مری عبارتند از:
-داشتن چاقی یا اضافه وزن که میتواند فشار بیشتری بر معده وارد کند
-فتق هیاتال، که فشار را در LES کاهش میدهد
-سیگار کشیدن
-مصرف الکل
-بارداری
مصرف داروهای مفید در این خصوص به شرح زیر است:
-مسدود کنندههای کانال کلسیم
-مسکنها
-آرام بخشها
-داروهای ضد افسردگی
بیماری ریفلاکس معده به مری معمولاً با ترکیبی از تنظیمات سبک زندگی، داروها و در برخی موارد جراحی قابل مدیریت است.
تعدیل سبک زندگی
تعدیل سبک زندگی عبارتند از:
-اصلاح رژیم غذایی
-کاهش وزن
-ترک سیگار
-محدود کردن یا اجتناب از نوشیدنیهای الکلی
-حداقل ۳ ساعت پس از صرف غذا، صاف بنشینید
-خوردن وعدههای غذایی کوچکتر بهجای وعدههای بزرگتر
-اجتناب از پوشیدن لباسهای تنگ
پرهیز از برخی مواد غذایی که میزان اسید معده را افزایش میدهند میتواند به پیشگیری از علائم رفلاکس اسید کمک کند. همچنین در صورت لزوم میتوانید اقداماتی را برای کاهش وزن خود انجام دهید. شما میتوانید این کار را با تغذیه سالم و هر زمان که ممکن است انجام دهید. اگر به طور منظم ورزش نمیکنید، هدف خوب این است که ۳۰ دقیقه ورزش پنج بار در هفته را هدف گذاری کنید. اگر برای کاهش وزن، ترک سیگار یا محدود کردن الکل به کمک نیاز دارید، با یک متخصص تماس بگیرید.
داروهای GERD باعث کاهش میزان اسید در معده میشوند. آنها با و بدون نسخه برای رفلاکس اسید معده و GERD در دسترس هستند.
داروها عبارتند از:
آنتی اسیدها: آنتی اسیدها مانند Tums و Rolaids معمولاً درمانهای اولیه برای رفلاکس اسید معده هستند. این داروها به سرعت برای کاهش اثرات اسید معده عمل میکنند که میتواند علائم را تسکین دهد.
مسدود کنندههای H۲: مسدود کنندههای H۲ برای کاهش میزان اسید تولید شده در معده شما طراحی شده اند. گاهی اوقات مصرف این داروها همراه با آنتی اسیدها میتواند کمک کننده باشد. به عنوان مثال میتوان به سایمتیدین (Tagamet) و فاموتیدین (Pepcid) اشاره کرد.
مهارکنندههای پمپ پروتون: PPIها برای کاهش اسید معده طولانیتر از مسدودکنندههای H۲ عمل میکنند. آنها همچنین میتوانند به بهبود پوشش معده کمک کنند. آنها معمولا برای یک دوره کوتاه مصرف میشوند.
اگر داروها علائم رفلاکس اسید معده شما را کاهش ندهند، پزشک ممکن است جراحی را برای جلوگیری از آسیب بیشتر به مری و معده را توصیه کند.
یکی از روشهای جراحی به نام فوندوپلیکاسیون شناخته میشود. این روش شامل پیچاندن بخشی از معده در اطراف مری برای تقویت LES است که باعث کاهش میزان اسید در معده میشوند.