رویداد ۲۴| مراحل آموزش ساخت سنگ مصنوعی:
تنوع مدل و طرح سنگهای مصنوعی بسیار زیاد است و به همین دلیل نیز روش ساخت هر کدام از انواع سنگهای مصنوعی با یکدیگر متفاوت است. یکی از انواع سنگ مصنوعی در اصل سنگهای مصنوعی نمای ساختمان هستند که در صنعت ساختمانسازی مورد استفاده قرار میگیرند. یکی دیگر از انواع سنگ مصنوعی برای ساخت اکسسوری و لوازم تزیینی است. مطالعه آموزش ساخت سنگ مصنوعی، آموزش رایگان، کاربردی و درآمدزا به شما در دستیابی به موفقیت در این زمینه تا حد زیادی کمک میکند.
در مرحله اول باید با هزینه شخصی خود تعدادی از مواد اولیه سنگ مصنوعی را خریداری کنید. اما خیالتان راحت باشد که به زودی سرمایه اولیه شما با سود چندبرابری از فروش محصولات سنگ مصنوعی به جیبتان برمیگردد. مواد اولیه و لوازم ضروری برای ساخت سنگ مصنوعی:
برای تولید و ساخت انواع محصولات سنگ مصنوعی به تجهیزات و ابزارهای کمی احتیاج دارید. مراحل ساخت سنگ مصنوعی:
مقدار مشخصی از پودر سنگ را در یک ظرف پلاستیکی بریزید. پودر سنگ را با آب ترکیب کنید. میزان آب باید معادل 30 درصد از وزن کلی پودر سنگ باشد. برای مثال اگر شما 300 گرم پودر سنگ دارید، 30 درصد از وزن آن به صورت زیر محاسبه میشود.
90=0.3×300
شما باید 300 گرم پودر سنگ را با 90 گرم آب ترکیب کنید.
نکته بسیار مهم: طبق قانون کلی برای تولید سنگ مصنوعی باید میزان آب لازم حدود 30 تا 33 درصد از وزن کلی پودر سنگ باشد. اگر میزان آب بیشتر از این مقدار شود، ملات بیش از حد خمیری شده و استقامت آن کاهش پیدا میکند.
مخلوط پودر سنگ و آب را با یکدیگر ترکیب کنید تا ملات یکدست و بدون حبابی تشکیل شود. در این مرحله اگر ملات حالت کاملاً روان و یکدستی به خود نگرفت، میتوانید از مقدار بسیار کمی (در حد چند دانه کوچک) پودر اسید سیتریک استفاده کنید تا ملات حالت روان به خود بگیرید، اما اصلا میزان آب ملات را بیشتر نکنید.
پس از ترکیب پودر سنگ متا و آب با یکدیگر در مراحل ابتدایی ممکن است ملات به صورت گلولهای شود. در این مرحله چیزی به مواد اضافه نکنید و فقط به خوبی مواد را هم بزنید تا ملات حالت یکدستی به خود بگیرد.
اخطار: استفاده بیش از حد از اسید سیتریک باعث شکستن محصول نهایی در هنگام خارج کردن از قالب میشود.
ملات را از ارتفاع بالا و کمکم به صورت سوزنی در قالب موردنظر خود بریزید تا سطح قالب به خوبی پوشانده شود.
استفاده از دستگاه ویبراتور در این مرحله باعث میشود تا ملات به خوبی در قالب جا بگیرد و تمام حبابهای ضافی آن از بین برود. هرچند که شما در مراحل ابتدایی کار و ساخت محصولات ساده به دستگاه ویبراتور احتیاجی ندارید. در این مرحله باید به کمک ضربات انگشت به اطراف قالب تمامی ملات را یکدست کنید تا حبابها از بین بروند.
اخطار: هرگز قالب و ملات داخل آن را تکان دهید و فقط از ضربات انگشت برای صاف و یکدست کردن ملات سنگ مصنوعی استفاده کنید.
حدود 45 دقیقه تا یک ساعت باید ملات در قالب بدون حرکت باقی بماند تا کاملاً خشک شود. اجازه دهید تا ملات کاملاً خشک شود و سپس آن را از قالب خارج کنید. پس از خارج کردن کار نهایی از قالب باید حدود 24 ساعت آن را در مقابل نور آفتاب بدون حرکت قرار دهیم تا کاملا خشک شود.
فرمول ساخت سنگ مصنوعی از مهمترین و اصلیترین مرحله برای موفقیت در مسیر تولید سنگ مصنوعی به حساب میآید. اگر از فرمول صحیح برای تولید سنگ مصنوعی استفاده کنید، دیگر هیچ حبابی در کالای نهایی به وجود نمیآید و کار شما بسیار یکدست و زیبا میشود.
فرمول ساخت سنگ مصنوعی:
285=1.9×150
شما برای پر کردن قالب موردنظر خود به 258 گرم پودر سنگ احتیاج دارید. از آنجایی که باید میزان آب همیشه 30 درصد از وزن کلی ملات را تشکیل بدهد، بنابراین با ضرب عدد به دست آمده در 0.3 میتوانید به میزان لازم آب برای ترکیب با پودر سنگ برسید.
85.5=0.3×285
در نهایت شما باید برای پر کردن قالب از 285 گرم پودر سنگ در ترکیب با 85.5 گرم آب استفاده کنید.
مهم: هر قالب با توجه به وزن و شکل خود به میزان متفاوتی از پودر سنگ و آب احتیاج دارد. برای تشخیص میزان پودر سنگ و درصد آب فقط کافیست تا از فرمول و مراحل بالا برای قالب انتخابی خود استفاده کنید.
قالبهای مختلفی برای ساخت انواع اکسسوری سنگ مصنوعی وجود دارد که شما با توجه به نیاز خود میتوانید بهترین و مناسبترین را انتخاب کنید.
برای موفقیت در زمینه ساخت و تولید اکسسوری سنگ مصنوعی باید تجربه کار عملی زیادی داشته باشید تا با تکنیکها و ترفندهای کوچک ولی تاثیرگذار در این زمینه آشنا شوید. در ادامه به برخی از تکنیکهای طلایی برای موفقیت در این زمینه اشاره کردهایم که همگی از تجربه عملی در ساخت و تولید سنگ مصنوعی به دست آمده است.
سنگ مصنوعی کاربرد زیادی در صنعت و مصالح ساختمانی داشته و کیفیت ساخت آن برای سازندگان ساختمان بسیار مهم است، به همین دلیل خرید و فروش سنگ مصنوعی و قیمت سنگ مصنوعی مناسب برای بکارگیری در صنعت ساختمان سازی از اهمیت بالایی برخوردار است که مصرف رو به افزایشی در صنعت ساختمان دارد.