رویداد۲۴- با توجه به اینکه جدول سازمانی دولت ترامپ موردتوجه قرار گرفته، سؤال اصلی این است که آیا قدرتمندترین مرد در جهان مایک پنس، بینس پریباس یا استیو بانون خواهد بود؟
به گزارش
رویداد۲۴ به نقل از فارن پالسی، مطمئناً این غیرعادیترین انتقال قدرت در تاریخ اخیر آمریکا است. دونالد ترامپ به شکلی مؤثر به دنبال استفاده از امتیازات ریاست جمهوری بوده و بجای آنکه صبر کند تا روز ادای سوگند و پایان رسمی کار سلفش برسد، از همان روزی که پیروز انتخابات شد، سیاست خارجی آمریکا را شکل داد. اما حتی با طوفان شگفتانگیز توییت های ترامپ برای تأثیرگذاری بیشتر، جالبترین بعد این انتقال را میتوان در همان جایی یافت که همیشه هستند، در جزئیات جدول سازمانی در حال شکلگیری دولت که رو به کامل شدن است.
ترامپ با چند حرکت به سمتی میرود که کاخ سفید خود را به یکی از پیچیدهترینها از نظر ساختار تبدیل کند، کاخ سفیدی که درسهای ریاست جمهوریهای گذشته را به مبارزه میطلبد و به شکلی روزافزون شبیه به صفحهای از مدیریت گذشته خود ترامپ است. به همین دلیل است که این سؤال مطرح میشود که «چه کسی واقعاً عهدهدار مدیریت روزانه دولت آمریکا خواهد بود؟»
از 70 سال پیش که مهمتری بازسازی دولتی آمریکا در 1947 توسط دولت هری ترومن صورت گرفت، این ساختار عمدتاً بدون تغییر مانده است. قدرت پستهای مختلف عمدتاً درنتیجه چگونگی مدیریت روسای جمهور افول و ظهور یافتهاند. حال باید دید دولت ترامپ تاکنون چه کرده است؟
هفته گذشته مشخص شد که یکنهاد جدید در کاخ سفید به نام شورای تجارت ملی ناظر بسیاری از همان مسئولیتهایی خواهد بود که شورای اقتصاد ملی و نماینده تجاری ایالاتمتحده بر عهده داشتند. روز سهشنبه، کاخ سفید اعلام کرد که در حال تأسیس مجدد شورای امنیت ملی بهعنوان یک پایگاه جداگانه است. و این در حالی است که تیم انتقال نیز از ایجاد یک پست به نام «نماینده ویژه برای مذاکرات بینالمللی» هستند که مختص معاون اجرایی رئیسجمهور و وکیلی است که تقریباً در تمام مذاکرات آمریکا در سراسر جهان حضور خواهد داشت.
بنابراین حال آمریکا دارای چهار شورای بین سازمانی اصلی در کاخ سفید است. حال آمریکا حداقل دارای پنج نهاد است که احساس میکنند قدرت رهبری سیاست تجاری بینالمللی آمریکا را دارند: شورای اقتصاد ملی، شورای تجارت ملی، نماینده ویژه جدید برای مذاکرات بینالمللی، نماینده تجاری ایالاتمتحده و وزارت بازرگانی.
آنچه در حال شکلگیری است کمتر شبیه یک ساختار محکم و مدیریت شده برای بزرگترین و پیچیدهترین سازمان جهان و بیشتر شبیه یک هلدینگ بیقاعده است. شاید چنین چیزی چندان جای تعجب نداشته باشد، چراکه سازمان ترامپ یک هلدینگ بیپایه با هزاران نهاد در داخل و واحدهای اجرایی مستقل و متفاوت بسیار است. کلید چنین ساختاری یک دست هماهنگکننده قوی در رأس امور میخواهد. اما این شخص چه کسی خواهد بود؟
گزارشها حاکی از آن است که در سازمان ترامپ شخص او یک مدیریت روزانه نداشته است. او بر ایجاد این برند متمرکز بوده و در اصل راهبر آن محسوب میشده است. او تنها در مورد توافقهای کلیدی یا یک عنصر از یک پروژه ساختاری تصمیمگیریهای اندکی داشته و باقی مسائل را به مدیرانش واگذار میکرده است.
هیچ دلیلی ندارد که فرض را بر این نگذاریم که نقش او در دولت آمریکا هم همین خواهد بود. ترامپ اعلام کرده که مایک پنس، معاون پیشنهادی رئیسجمهور چه نقش مهمی در سیاست داخلی و خارجی ایفا خواهد کرد. ضمن اینکه ترامپ اطراف خود را مملو از مقامات عالیرتبه کاخ سفید و یک تیم برجسته متمرکز بر پیام و سیاستها کرده، از استیو بانون و کلیان کونوی تا دسته از دیگر مقامات ارشد.
در گذشته زمانی که رئیسجمهور به دنبال اداره کاخ سفید از طریق محول کردن قدرت به دیگری بود، بخش عمده مسئولیت به رئیس ستاد کل محول میشد. اما مشکل اینجا است که رینس پریباس، رئیس ستاد کل ترامپ بههیچوجه واجد شرایط ایفای چنین نقشی نیست. او هیچ تجربهای در شاخه اجرایی، در امنیت ملی و در اقتصاد سیاسی ندارد.
حال سؤال اینجا است که آیا پنس بهعنوان معاون رئیسجمهور بیشترین قدرت را خواهد داشت؟ یا مسئولیتها متوجه پریباس خواهد بود؟ یا شاید کسی مانند بانون؟ شاید هم یک کمیته کوچک از مشاوران که ممکن است شامل جرد کوشنر و ایوانکا ترامپ شود؟