صفحه نخست

سیاسی

جامعه و فرهنگ

اقتصادی

ورزشی

گوناگون

عکس

تاریخ

فیلم

صفحات داخلی

شنبه ۱۲ آبان ۱۴۰۳ - 2024 November 02
کد خبر: ۳۸۹۴۹۶
تاریخ انتشار: ۱۲:۵۷ - ۱۲ آبان ۱۴۰۳
در رویداد ۲۴ بخوانید:

حواشی دیدار‌های پزشکیان با علمای قم؛ از دست دادن جوادی آملی تا سانسور مکارم شیرازی

دفتر آیت‌الله جوادی آملی طی اطلاعیه‌ای درباره حواشی نحوه دست دادن با رئیس جمهور توضیح داد، اما این تنها مساله حاشیه ساز در سفر روز پنجشنبه پزشکیان نبود و نکات دیگری هم مورد توجه و بحث قرار گرفته است.

رویداد۲۴| مسعود پزشکیان، رئیس جمهور روز پنجشنبه سفری به قم داشت و علما و مراجع تقلید دیدار و گفتگو کرد. این سفر با حواشی هم همراه بود، از حضور و همراهی دختر رئیس جمهور گرفته تا سانسور سخنان مکارم شیرازی در صداوسیما و انتقاداتی که درباره دیدار نکردن با برخی علما مطرح شد.
دست دادن به سبک آیت‌الله جوادی آملی
بیشترین توجهات در جریان این سفر، اما به دیدار پزشیکان به آیت‌الله جوادی آملی جلب شد. از یک طرف سخنان معناداری که درباره آجر فاسد گفته شد و مورد استقبال شدید مخالفان دولت قرار گرفت. از طرف دیگر هم آن شیوه خاص دست دادن که برخی سعی کردند اقدامی در جهت تحقیر رئیس جمهور تلقی کنند! برخی هم البته در فضای مجازی با انتشار تصویری از جوادی آملی با دستی که بسته است؛ موضوع را به صدمه دیدن دست وی ربط دادند. ماجرا، اما انگار این طور نبوده است. چرا که دفتر آیت‌الله جوادی آملی امروز درباره حواشی دیدار با پزشکیان توضیح داد.
در این اطلاعیه آمده است: متأسفانه در فضای مجازی سخنان ناصوابی درباره نحوه دست‌دادن حضرت استاد آیت‌الله‌العظمی جوادی آملی (دام‌ظله) با ریاست ارجمند جمهوری اسلامی منتشر شده تا فضای بسیار حکیمانه و گوارای دیدار معظم له با ایشان را به‌صورت شائبه‌داری معرفی نمایند و مطالب حکیمانه و ارزشمند ردوبدل شده را تحت‌الشعاع قرار دهند.
اطلاعیه حاکی است: گرچه عموم آحاد گرامی جامعه به این امر توجه دارند، لیکن به‌منظور رفع پندار ناصواب ایجاد شده توضیح داده می‌شود که سنّت مصافحه و دست‌دادن حضرت آیت‌الله‌العظمی جوادی آملی با همه افراد به جهت پاره‌ای از ملاحظات معمولاً به همین نحوی است که انجام داده‌اند.
در این اطلاعیه آمده‌است: امید است این گونه دیدار‌ها که در جهت اصلاح و رفع دشواری‌های جامعه و نظام اسلامی برگزار می‌شود برای همگان مفید و سازنده باشد.

اول قدرشناسی، بعد وفاق
دیگر موضوع حاشیه ساز در سفر قم این بود که با کدام یک از علما دیدار شده و با کدام یک نشده است. در این راستا سعید الله بداشتی، فعال رسانه‌ای اصلاح طلب با اشاره به سفر پزشکیان به قم و عدم دیدار با برخی علمای قم، در شبکه اجتماعی ایکس نوشت: «جناب رئیس جمهور عزیز آیا از بدیهیات وفاق این نبود که در قم، سری به مراجع و علمای نواندیش و حامیِ خود در روز‌های سخت، هم می‌زدید؟! می‌شد در دیداری مشترک"مجمع مدرسین و محققین" و "جامعه مدرسین" را باهم ببینید. آقایان بیات و علوی بروجردی را هم احترام می‌کردید. "قدرشناسی"از وفاق هم بالاتر است.»
«عصر ایران» البته این نقد را خیلی وارد ندانسته و نوشته: «این که رییس جمهور بلافاصله بعد از انتصابات اخیر به دیدار مراجع قم شتافته و آنان هم با روی باز از او استقبال کرده‌اند مهم بود هر چند برخی انتظار داشتند با افرادی، چون آیت‌الله بیات زنجانی ملاقات می‌کرد یا مثلا کمی جسارت به خرج می‌داد و مثلا بر مزار مهندس بازرگان در آرامگاه بیات - کمی آن سوتر از حرم- هم حاضر می‌شد، اما آن سو را هم در نظر داشته باشیم که سراغ مؤسسات شبه حوزوی برخوردار از جدول کمک دولت نرفت و در مجموع جنس مسلمانیِ مسعود پزشکیان، سنتی است و دیدیم که در مقابل مراجع نت برداری هم می‌کرد و انگار ورای آنچه در خبر‌ها منعکس می‌شود مورد خاصی هم گفته شده او قصد پی‌گیری ویژه دارد.»
سانسور مکارم شیرازی!
یکی از مهم‌ترین مسائل پرحاشیه در جریان سفر رئیس جمهور به قم دیدار با مکارم شیرازی و سخنان وی بود. سخنانی که هم اصلاح‌طلبان و هم اصولگرایان از سانسور آن گلایه دارند. شاهد آنکه «رجا نیوز» نوشته: «سایت ریاست جمهوری در خبر مربوط به دیدار پزشکیان با آیت‌الله مکارم شیرازی، انتقادات این مرجع بزرگوار درباره گرانی‌ها، وضع حجاب و همینطور انتصاب اعضای ستاد انتخاباتی پزشکیان را منعکس نکرده است.»
«عصر ایران» نیز نوشته: «مرجع تقلید شیعه در دیدار با رییس جمهور می‌گوید با زور نمی‌توان مسأله حجاب را حل کرد (هر چند در نگاه برخی "مسأله" نیست بلکه "سبک زندگی" است)، اما صدا وسیما این بخش را انعکاس نمی‌دهد. چرا؟ چون تأیید موضع پزشکیان و خانم سخن‌گوی دولت است و نه مهر تأیید بر نظر برخی از نمایندگان و شماری از امام جمعه‌ها.»

وفاق در قم
جدای از حواشی مطرح شده، اما سفر رئیس جمهور به قم با استقبال و اقدامی در راستای تحقق وفاق تلقی شد. محمدجواد روح در روزنامه هم‌میهن ضمن اشاره به اینکه «درباره‌ی راهبرد پزشکیان که پس از انتصاب معاون و استانداران اهل سنت به دیدار مراجع شیعه رفت» نوشت: «حتی اگر گرایشی سکولار هم داشته باشیم، از منظر توازن قوا و برای تقویت پشتوانه اجتماعی گفتمان و راهبرد توافق‌گرای دولت، ضروری است ملاحظات سنت را مورد توجه قرار دهیم و مرجعیت شیعه را با رویکردهایی، چون انتصاب مدیران اهل‌سنت همراه سازیم. چنین رویکرد و گرایش جامعی است که وفاق اجتماعی را پیش می‌برد و محقق می‌سازد؛ وفاقی میان همه ایرانیان و برای ایران.»
علی اصغر شفیعیان، فعال رسانه‌ای نزدیک به دولت نیز با اشاره به همین یادداشت، توصیه کرد که از کناره حواشی زودگذر عبور کرده و به اصل موضوع توجه شود نه اینکه با چه کسی دیدار شد و با چه کسی دیدار نشد.

نظرات شما