رویداد۲۴ | زینب غبیشاوی: انتخابات ریاست جمهوری آمریکا فردا سه شنبه به طور رسمی برگزار میشود و تا یک الی دو روز بعد هم نتیجه مشخص میشود که آیا دونالد ترامپ برای دومین بار وارد کاخ سفید میشود یا کاملا هریس معاون فعلی ریاست جمهوری آمریکا.
نظرسنجیها نزدیکی هر دو کاندیدا را به هم نشان میدهد، اما به دلیل شرایط خاص انتخابات آمریکا، نمیتوان پیشبینی دقیقی از این انتخابات داشت. به طور مثال حتی ممکن است کسی که رای کمتری هم از آن خود کرده، وارد کاخ سفید شود، چرا که در این انتخابات مجموع آرا شمرده الکترال معیار پیروزی در انتخابات است. اغلب ایرانی ها تمایل دارند تا کاملا هریس در این انتخابات پیروز شود، چرا که پیروزی او میتواند تهدیدها علیه ایران را کمتر کند و برخلاف جمهوریخواهان، دموکرات ها کمتر به جنگ طلبی تمایل دارند.
بیشتربخوانید: سرنوشت انتخابات در گرو رای میشیگان، ویسکانسین و پنسیلوانیا | آمریکا و سه سناریو در روزهای بعد از انتخابات
امیرعلی ابوالفتح کارشناس سیاست خارجی در تحلیل شرایط این انتخابات به رویداد۲۴ میگوید که هرگز نمیتواند نتیجه را پیشبینی و تحلیل کند چرا که اصلا قابل پیشبینی نیست و از همین رو باید منتظر انتخابات بمانیم. او میگوید: «۷ ایالت تاثیرگذار در آمریکا وجود دارد که سرنوشت انتخابات در آنها رقم میخورد. برخی از نظرسنجیها نشان میدهد که ترامپ در هر ۷ ایالت جلو است و یا مجموع سهم الکترال این ایالتها به گونهای است که میتواند ترامپ را پیروز انتخابات کند. اما فاصله آنقدر کم است که هر لحظه میتواند نتیجه را تغییر دهد و از این رو من نمیتوانم هیچگونه پیشبینی داشته باشم و ممکن است تا روز انتخابات تغییر کند و هریس را پیروز این انتخابات کند. »
ابوالفتح میگوید: «انتخابات آمریکا اصلا قابل پیشبینی نیست و ممکن است یک نفر با رای کمتر پیروز انتخابات شود و با توجه به قاعدهای که وجود دارد، اصلا نمیتوان پیش بینی کرد.»
این کارشناس مسائل آمریکا میگوید که تا ۲۰ ژانویه که دولت در اختیار جو بایدن است، چه هریس برنده شود چه ترامپ، از همین رو، پیروزی احتمالی کامالا هریس در انتخابات تاثیری در منطقه نخواهد گذاشت. او میگوید: «بعد از ۲۰ ژانویه هریک یک پیروز شده باشند دولت جدید را شکل میدهند و چند مدت زمان میبرد تا تیم امنیت ملی و سیاست خارجی انتخاب و مستقر شوند، بنابراین تا پایان حضور بایدن در قدرت، این انتخابات نمیتواند تاثیری در آرام کردن منطقه داشته باشد.»
ابوالفتح با تاکید بر اینکه بعید میدانم شاهد تغییرات معنا داری در وضعیت موجود منطقه باشیم، گفت: «آتشبس که خیلی در دسترس نیست، در جبهه لبنان ممکن است یک تنفسی رخ دهد، اما در غزه بعید میدانم و هیچ نشانهای از این که اسرائیلیها بتوانند به گروگانهایشان دسترسی پیدا کنند، وجود ندارد. البته اگر ترامپ در انتخابات پیروز شود، دست اسرائیل بازتر از آن چیزی که الان است میشود برای کشت و کشتار. اگر هریس پیروز شود، اسراییل مجبور است برای تلاشی که دولت هریس- بایدن برای تنظیم وجهه جهانی آمریکا انجام میدهند، یک مقدار محتاطتر رفتار کند.»
این کارشناس به تنش ایران -اسرائیل هم اشاره میکند و میگوید: «ارتباطی با آمریکا ندارد و تنشها میان این اسرائیل و ایران رو به افزایش است و احتمال درگیر شدن ایران و آمریکا هم وجود دارد چرا که آمریکا پشت اسرائیل را خالی نمیکند و اگر احساس کند در مواجه با ایران کم میآورد، به حمایت بیشتر از اسرائیل میپردازد. احتمال کشیده شدن تقابل میان ایران و امریکا وجود دارد. در سیاست کلان، هیچ تغییری در رابطه ایران و آمریکا رخ نمیدهد. سیاست کلان حزب دموکرات و جمهوریخواه در مهار و محدود کردن ایران هیچ تفاوتی ندارد، اما در رسیدن به این هدف بین طرح پیشنهادی دموکراتها و طرح پیشنهادی جمهوریخواهان تفاوت وجود دارد. اما در کلیات تفاوتی وجود ندارد.»